Škrábance v hlazence

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2011, 4:56

protoze se to prave tezko opakuje tak vznikli vymenne britove desticky ale z toho vybrat vhodnou na konkretni kus je teaky dilo a musel by jsi mit desticky na kde co a ruzne na hrubovani a jine na finis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
josef mnka

18. 7. 2011, 8:37

když vidím, kolik je s tím s prominutím sraní, tak to mně 250 korun, kolik stojí břity VBD nepřipadá příliš, radši do něčeho pustím pětikilo, než abych si na tom kazil nervy :D ... btw: taková otázka tady někdo řekl, že by museli mít prodejci nožů sortiment strašně velkej, kdyby musel být naostřenej nůž na určitej materiál, a kdyby byl nůž naostřenej jenom na mosaz, tak pak s tím vzít 11 373 by byl problém... jenomže proč by někdo bral nožem na mosaz najednou ocel 11 373, vždyť na ocel je P, na mosaz je zase něco jinýho... no, a taková otázka, koupím novej nůž přímej uběrací pravý z SK P20 nebo P30, a budu mít dvoukotoučovou obyčejnou brusku s kotoučem s karbidem křemíku, je vůbec nějaká šance, aby ten nůž slušně řezal, když ho budu brousit v ruce? mně jenom příjde, že jsem jednou koupil nějakej nůž, rovnou jsem s ním točil a dělal povrch krásnej, upnul jsem tam stejnej, ale od jinýho výrobce a povrch to kazilo, oba byly tak jak jsem je koupil, takže je to fakt věda... na soustruh by byl potřeba pomalu soukromej gympl :-O
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2011, 8:46

ja jsem koupil dva druhy platku a asi 4ks platku od kazdeho druhu
na ocel, dural a nerez a byl jsem v tom za sedmicku :shock:
a hezkej povrch s tim umim stejne jenom na tech duralovejch a to mi tvrdil ze to jsou vsechno finisovaci

takze stejne pouzivam radeco, navic jsem obcas pekne nesikovnej nebo riskuju kdyz to jde blbe upnout a to radeco mi pak vydrzi narozdil od tech platu ktery jsou dost choulostivy

toliko ma praxe
jo a koupil jsem si stolni nastrojovou brusku za 17 000,-
kdyz vemu kolikrat jsem na ni naostril kudlu tak mam tu brusku uz trikrat doma oproti cene platku :D
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zbýňa

18. 7. 2011, 8:49

josef mnka píše:když vidím, kolik je s tím s prominutím sraní, tak to mně 250 korun, kolik stojí břity VBD nepřipadá příliš, radši do něčeho pustím pětikilo, než abych si na tom kazil nervy :D ... btw: taková otázka tady někdo řekl, že by museli mít prodejci nožů sortiment strašně velkej, kdyby musel být naostřenej nůž na určitej materiál, a kdyby byl nůž naostřenej jenom na mosaz, tak pak s tím vzít 11 373 by byl problém... jenomže proč by někdo bral nožem na mosaz najednou ocel 11 373, vždyť na ocel je P, na mosaz je zase něco jinýho... no, a taková otázka, koupím novej nůž přímej uběrací pravý z SK P20 nebo P30, a budu mít dvoukotoučovou obyčejnou brusku s kotoučem s karbidem křemíku, je vůbec nějaká šance, aby ten nůž slušně řezal, když ho budu brousit v ruce? mně jenom příjde, že jsem jednou koupil nějakej nůž, rovnou jsem s ním točil a dělal povrch krásnej, upnul jsem tam stejnej, ale od jinýho výrobce a povrch to kazilo, oba byly tak jak jsem je koupil, takže je to fakt věda... na soustruh by byl potřeba pomalu soukromej gympl :-O
Protože a prostě je koupenej nůž polotovar, stejně jako nevezmeš koupený obdelníkový radeko bez břitu a nezačneš s nim točit tak bys měl přebrousit i SK nůž.
josef mnka

18. 7. 2011, 9:48

no, někde v Prametu prý stojí asi 10 destiček po 3 břitech 300 Kč, tak nevím. možná jsem se blbě informoval. no, ono to radeco nebo HSS krájí asi tak nejlíp. jsem si vybrousil v ruce radeco a normálně to řezalo a dělalo to konstantní drsnost, žádný rýhy, krátery nebo tak něco, normální povrch, sice teda matnej, ale na omak celkem jemnej. s HSS nožem, kterej jsem koupil, a hned upnul, to bylo to samé, taky no problem. mimochodem vyhrabal jsem strojnický tabulky od Černocha a tam je, že na soustruhu jde i drsnost 0,2 mikrometru, za zvlášť příznivých podmínek, je možný, aby to fungovalo? je to teda rok vydání 1968, takže se mi tomu nechce moc věřit, obzvlášť kvůli tomu, co se tady tehdy dělo... no, zkusím si ještě pohrát s posuvama, zkusím tak 0,1 nebo alespoň těch 0,09... ono mi to už jednou takle zlobilo a pak jsem něco udělal s posuvem a bylo to ok, takže teď se k tomu snad nějak dopídím...
RaS

18. 7. 2011, 10:46

strašně důležitej je materiál, něco zušlechtěnýho pevnýho dělá nádhernej povrch a nějakej materiál je lepivý bláto a dokonalej povrch neuděláš ani v optimálním režimu na nějakým cnc natož na klasice.. taky se mě stalo že jsem přivezl z ferony dvě tyče stejnýho materiálu a byl to rozdíl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
josef mnka

19. 7. 2011, 10:24

no, podle mně záleží i na tom, kde byl ten matroš skladovanej a jak dlouho... třeba ve škole mistr na dílny říkal, že mu místo 11 600 oceli dali nějakou ušlechtilou, protože to nějak popletli...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2011, 10:17

josef mnka píše: jak má tumlík ty obrázky těch ozubenejch koleček, nebo těch přírubiček na sklíčidla k eMeNě, takovejch povrch by se mi líbil... to je úplný blaho na oči, a ne takovej matnej povrch, jak eloxovanej hliník... na škole nás neučili brousit nože, ale hlavně že tam byla a je povinná četba...
PS: to tumlik: jak jsi obráběl ty příruby, že máš tak hezkej povrch, to máš po soustruhu, nebo magnetce?
Je to normálně točený na soustruhu, abych to ještě brousil, tak to by mě mohlo ohrát :lol: teda pokud myslíš ty ocelové příruby, ty litinové taky na soustruhu, ale u té litiny na soustruhu lesklý povrch neuděláš, pokud budeš tu litinu brousit tak ano, pak je povrch 1A :wink:

Ozubené kolečka jsou soustružené z čela na soustruhu SV 18 plátkem s radiusem 0,4 při 1200 otáčkách na 8 na nortonu a 1/2 na násobiči :D 0,7 až 1mm špona na matrošu 12 050 jak je menší špona tak to vypadá hrozně a větší už taky plátek udělá cca 100 stran těch kol od 25 do 100 mm pak se musí přehodit špička co jde do kopru a jede se dál.
Umím to i brousit, ale u těch koleček by mě to taky mohlo ohrát, je tam pak takový charakteristický výbrus po čelním kotouči, dají se s tím dělat různý kresby, podle toho, jak se ten kotouč natočí vůči tomu obrobku a jak velké/pomalé jsou otáčky obrobku, jakou zrnitost má kotouč, z čeho je atd atd., :D je to celkem věda asi podobná jako u těch soustružnických nožů :wink:

Každopádně tyhle informace ti stejně nic neřeknou, já pořád tvrdím, že na krouhání železa jsou výměnné plátky na těch malých soustruhách na nic. Ty plátky potřebují točky na navalit tomu šponu jinak je to někdy hrůza a děs, ale zase: podle materiálu, podle posuvu, rádius je důležitej(čím větší špona tím větší rádius) atd atd. Já si nepamatuju, že bych s tím měl někdy něakej větší problém. Vlastně jo 11 373 a 11 523 jsou na soustružení nasucho vysloveně děs. Pokud ti to přesto nedá, tak už jsem to psal tady několikrát, ale klidně zopáknu. Vem mamině normálně z ledničky sádlo, omaž tím štětec a jak budeš točit tak ten štětec na to polož....budeš čumět, jak ti to sádlo pomůže a nesmrdí to nijak nepříjemně, :wink:
Na malém soustruhu využiješ radeco, SK plátek, a kované nože jsou taky dobré

No a že musíš ty nože, i když jsou nové nabrousit, tak to je normální věc, a brusný keramický kotouč musíš naostřit orovnat jakbysmet :wink: . Stejně tak když koupíš domů satelit, tak taky nebude naštelovanej, ale musíš si to udělat sám :wink:
Až se oženíš, tak zjistíš, že baba taky nefunguje tak jak by měla, a návod ti k tomu nikdo nedá, do biosu se nedostaneš, servis si sám neuděláš a tak pořád dokola, celý život abys něco nastavoval a ladil....je to děs :D

hodně zdaru přeje tumlík :wink:
.
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
sidonie

20. 7. 2011, 4:53

Jó, jó a pak proč je člověk věčně nespokojenej tvor.
josef mnka

21. 7. 2011, 2:52

sádlo zkusím, jsem zvědavej, jenom doufám, že mi do příště nežlukne obrobek nebo nedej bože celej soustruh...
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 7. 2011, 12:48

josef mnka píše:no, malej soustruh, proč je teda všichni s oblibou dělají, když je potom problém, aby něco pořádně vypadalo?
nože mám vždycky co nejméně vyložené. tipuju to ale na ten posuv, protože při posuvu 0,045 mm/ot mi to s HSS nožem dělalo sice povrch takový matný a drsnější, než SK, ale nikde to tu třísku nevytrhávalo a rýhy a krátery po tom nezůstávaly... chybu v upnutí obrobku do sklíčidla jsem vyloučil, protože to ten povrch vytrhává i když jsem měl ten vajgl mezi hrotama a vůle, aby se dal odtlačit nůž rukou tam nejsou. je jasný, že člověk nemůže chtít po malým soustruhu zázraky (aby to třeba bralo půl milimetru šponu - já beru 0,25, čili průměr stočím o 0,5 mm a cítím, že je to dost), ale tu drsnost by to mělo zvládnout, když je to soustruh na jemnou mechaniku...
Základní problém je v tom soustruhu!!! Měl jsem kdysi dvě MN80 a s chutí jsem se jich zbavil...
Pro obrábění malých průměrů do oceli s dobrým povrchem potřebuješ paradoxně extrémně tuhý stroj bez vůlí a vysoký otáčky. Ani jedno MN80 nesplňuje a co víc má i dost slabý motor. Trochu si můžeš ulehčit pokud se naučíš dělat špičkový nože, tedy přesně vybroušený a precizně vylapovaný ostří. Tady máš ukázku nástrojů http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=51&t=7127" onclick="window.open(this.href);return false; a to prosím není to nej co by bylo potřeba... :wink:

Jinak jak už tady padlo, je to alchymie, zkoušení a při obrábění malých průměrů vesměs zavedený poučky nefungují. Mám stejné zkušenosti jako ostatní, prostě někdy to jde a někdy ne a to soustružím na mašinách jiný kategorie než je MN80 takže moje rada je především abys od stroje nechtěl to co neumí nebo co je na hraně jeho možností... MN80 je bohužel víc legenda než kvalitní soustruh. :?
Pokud chceš špičkový povrch budeš muset brousit, jiná cesta asi nebude.
No a ten půlmilimetr z průměru do oceli byl jak si matně vzpomínám na svůj dávný boj s MN80 někdy maximální úběr který to zvládlo.....
a pak taky ještě jeden faktor, když jsem na malým soustruhu chtěl pěkný povrchy tak jsem vždycky použil pákový suporty, on totiž ten přímej kontakt rukou která utlumí chvění dělá neskutečný věci. :wink: Pochopitelně ale musí bejt nabroušená kudla jak břitva a materiál to musí brát jak když krájíš měkký máslo. :lol:
Jakmile ale byl posuv hnanej přes šroub (strojní posuv nebo ruční točení) bylo to velmi často špatný.... a povrch se prostě nadařil. Pak nezbylo než šmirglovat. :(

Mohl bys sem dát fotku jakými nástroji soustružíš aby bylo vidět jak to máš nabroušený. :wink:
hellboy

23. 7. 2011, 8:18

to:josef mnka
Taký mám malý soustruh WM210 V a vidím že uvažuješ o koupi VBD, taky jsem koupil z Aukra pár plátků na kov i hliník trijuhelníčků o straně 10 mm udělal z čtyřhranu držáky a jsem spokojený hlavně na duralu. Jestli ti to pomůže tak jsem uělal rychlý pokus na ukázku je to nějaká měkotina obyčejná trubka pr.17 mm, ta drsnější strana je při 1300 ot. ta lesklejší je při 180 ot. a polétá emulzí při posuvu 0.089. Samozdřejmně souhlasím se všemi skušenými že se musí laborovat.
Milan
P1130941.JPG
P1130944.JPG
josef mnka

23. 7. 2011, 10:20

to Engineer: možná problém v soustruhu je, ale zkoušel jsem to s pečlivě nabroušeným nožem od chlápka, co je vyučený soustružník, a zkoušel jsem to v práci na soustruhu při stejným posuvu a nešlo to, při zvětšení posuvu se to zlepšilo, takže bych neházel hned špínu na soustruh, protože to může být materiálem - točil jsem v práci pouzdra rychlořezkou při posuvu 0,03 mm, a první dva kusy povrch dobrej, zbývající 2 kusy povrch někde rýhovanej, takže to je jedno s druhým, mohl být už otupený nůž z Radeka, nebo taky mohl být nestejnorodý materiál. ale soustruhem to opravdu není, protože jsem jednou točil asi 14 mm tyč za tepla válcovanou, 11 373, upnutá mezi hroty a drsnost jak po brusce, na bronzu mi to dělá taky perfektní povrch... bohužel u eMeNy nejde jen tak přesunout páčka jako na velkejch soustruzích z produkce TOS a INTOS, takže se taky musí uvažovat, kam se dá to který kolečko, a jak se předchozí sundá, aby se nepoškodilo a tak. nůž ti vyfotím, jestli si na to u soustruhu vzpomenu. ale nejdřív zkusím zmenšit posuv, to půjde snadno, a zkusím HSS nůž přímý uběrací pravý, mělo by to jít. no, je jasný, že perfektní drsnost se dá bez broušení udělat tak akorát na hliníku, bronzu, novoduru a jiných neželezných kovů či plastických hmot. jde o to, co se myslí tou perfektní drsností, nevím, jak vypadá 1,6 mikrometru drsnost, ale tu kdyby to zvládlo, tak bych byl celkem rád... mimochodem, aby nedošlo k omylu, teď neřeším drsnost na průměru 2 nebo 1 mm, ale drsnost na průměrech od 5 mm výš, protože to mi už šlo - mám to vyzkoušené...
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2011, 1:51

Našel jsem dvě tabulky na takový ty běžný "starý" karbidy.... Při hloubce řezu 0,5mm v oceli a při posuvu 0,06mm/ot. je uvedený potřebný příkon stroje cca 0,95 KW. MN80 má motor cca 180W !!!! Řezná rychlost by měla být 200-250m/min. Při průměru 5mm mi to vychází, že bys musel točit minimálně 12 tisíc otáček. MN80 umí ale tuším maximálně 1600RPM. Tím chci říci, že se při obrábění oceli malých průměrů na jakýmkoliv soustruhu s běžným rozsahem otáček pohybujeme totálně mimo tabulkové hodnoty a tím pádem nastupují další a další vlivy.... včetně polohy měsíce. :lol:

Každej máme nějaký svoje fígle, který někdy fungují, někdy nefungují ....
Máš pravdu že může být problém s materiálem, s nástrojem atd. Nicméně když vezmu v úvahu ty tabulkový údaje tak se prostě s MN80 budeš u oceli vždy pohybovat na hraně možností stroje.

Jeden poznatek a příklad řezných podmínek asi tři dny zpět. Soustružil jsem na soustruhu Habeger (obdoba Schaublin 102) ocelový trny na kotoučový pilky. Materiál neznámej, nůž P20, průměr trnu 10mm, otáčky cca 1400. Dělalo mi to podobný problémy, tedy nepěknej povrch a škrábance až do momentu, kdy jsem se trošku víc osmělil a na měniči tomu naložil 2,5x vyšší otáčky tedy něco kolem 3500 a začal to chladit (původně jsem se nechtěl patlat s kapalinou :D ) Na čisto jsem jel hroubku řezu 0,1mm a posuv cca 0,02mm na otáčku. Jo a příkon motoru mám 1,5KW.
Tabulku přikládám, třeba se to bude někomu hodit. :wink:
Přílohy
tabulka.jpg
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2011, 1:53

Ještě dotaz, na čem ten vyučený soustružník brousil tu kudlu??? Vylapoval to na diamantu? Nebo to brousil z ruky na dvoukotoučovce?
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“