Tos s-28 žebrák
Emulze jako taková moc nevadí, ale ty výpary z ní, stejně jako z řezného oleje dokáží nadělat pěknou prasečinu a druhý den máš obrobky jako lišku.
Já mám emulzi od Würtha a dobrý. Jako řezný olej používám CUT32, ale určitě existují kvalitnější.
Já mám emulzi od Würtha a dobrý. Jako řezný olej používám CUT32, ale určitě existují kvalitnější.
Zjistil jsem, že mi přestalo chodit čerpadlo v suportové skříni. Vypustit olej, vyndat čerpadlo, rozhýbat pístek a smontovat. Pustím mašinu a nic. Vypustit olej, vyndat čerpadlo a hledat. V pístu je zalisovaná pružinka s kuličkou a pružina praskla. V záslepce byla 3 díra, tak si říkám paráda, vyříznu závit a zkusím jí vytáhnout. Po 3 otáčkách se mi rafnul závitník M4 a nešel ani sem, ani tam a nakonec prdnul. Takže výroba nového pístku. Už ho mám hotový a vypadá to, že by to mohlo běhat. Zkusil jsem ho v misce s olejem a olej lítal ven z misky. Dneska to složím a uvidí se.
Britt> mel jsem tutez zavadu, ale mel jsem to hned hotove. Upozornoval jsem na tu pruzinu tady, ve vedlejsim tematu, je to obvykla zavada.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Ještě jeden poznatek k suportovému čerpadlu. Po montáži mi to chvíli šlo, chvíli nešlo a přitom jsem si jistý, že čerpadlo je v pořádku. Hodinu a půl jsem s tím laboroval a pak jsem si všimnul, že pod kolem podélného posuvu je červík M8, tak jsem ho vytočil. Vyjela na mě spousta mazutu, pak čistý olej a od té doby čerpadlo chodí jako hrom. Podle mě se tím červíkem odvzdušňuje olejové čerpadlo.
Tam plati cim mene viskozni tim lepsi aby se co nejsnadneji mazala vretenova loziska. Kdyz se S28 pouzivala v prumyslove vyrobe, tak se pry i redil nejridsi dostupny olej petrolejem, aby jeste lepe tekl. Ja mam ve vreteniku myslim J22, ale mam v podstate novy soustruh. Klidne dej J10, tady by to tect nikde nemelo.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Já jsem do rychlostní skříně dával OL-J10, a do suportu OL-J100 (tyto náhrady mě poradili v technickém oddělení Paramo). Ze suportu mě z čela, kolem hřídele taky tekl olej, tak jsem to vyřešil tak, že jsem vytočil z duralu víčko a po odmaštění jsem ho epoxidem nalepil, od té doby je klid. Kolem Tažné tyče jsem zatím únik nezpozoroval.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400