Co jste dneska bastlili?
pilka jak z fabriky palec hore...čoveče qwer myslím, že mám tu samou brusku podle té hřídele a popisu příložek, že byly na peru. je to takové širší vajíčko a má litinové stolky a vyvážený rotor a broušenou hřídel hlavně tam nedávej p4-ky ložiska nepujdou pak stáhnout boční litinové víka musel bys ubrat plechovou podložku pod ložiskem a i tak je za chvíly po ložiskách bo hřídel je do + C3 to řeší
našel jsem starší fotky
našel jsem starší fotky
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
není zač...ty máš mraky zkušeností a víš co je třeba při výměně ložisek rada byla spíše obecná pro ostatní čtenáře.
Ta bruska co jsem dal fotky je nejlepší z toho co se vyrábělo. Jinak teda ložiska s gumovým krytím kvůli brusnému prachu těsní to mnohem líp než plech.
Ložiska si vyměňa a já možná ty P4 taky vytáhnu, protože začaly hučet pár desítek sekund po zapnutí. Hřídel má přesah a protože je ložisko přesné tak po nalisování se vnitřní kroužek roztáhl a to je pak problém nezbude vůle pro mazivo a je po nich.
Dokonce jsem nemohl ani dotáhnout litinové boční víka. musel jsem to nechat jen lehce přitažené,, jinak by se to snad zastavilo
Bráchovi jsem tuto brusku sehnal před pár lety a dal tam C3, kvalitní kotouče, orovnal je a beží naprosto tiše a bez chvění.
Typ brusky je BNJ 12 že by bruska nástrojová jednoůčelová? Snad někdo upřesní
Ta bruska co jsem dal fotky je nejlepší z toho co se vyrábělo. Jinak teda ložiska s gumovým krytím kvůli brusnému prachu těsní to mnohem líp než plech.
Ložiska si vyměňa a já možná ty P4 taky vytáhnu, protože začaly hučet pár desítek sekund po zapnutí. Hřídel má přesah a protože je ložisko přesné tak po nalisování se vnitřní kroužek roztáhl a to je pak problém nezbude vůle pro mazivo a je po nich.
Dokonce jsem nemohl ani dotáhnout litinové boční víka. musel jsem to nechat jen lehce přitažené,, jinak by se to snad zastavilo

Bráchovi jsem tuto brusku sehnal před pár lety a dal tam C3, kvalitní kotouče, orovnal je a beží naprosto tiše a bez chvění.
Typ brusky je BNJ 12 že by bruska nástrojová jednoůčelová? Snad někdo upřesní
takže J znamená jednofázová a ještě se dělala T = třífázová
https://vufind.techlib.cz/Record/000237886
tady je na bazoši ta třífázová verze sice nemá jeden kryt ale je to uplně někde jinde o proti elku
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1319352 ... bruska.php
ještě přidám pár fotek z bazoše než to zmizí...
jo pozor u té jednofázové verze...spínač má dvě polohy a při zapunutí se otočí spínačem do první polohy a v této poloze se spínač přidrží dokud se bruska nerozběhne, teprve pak se přepne do polohy 2.
Pokud se spínač přepne rychle do polohy 2 bruska se neroztočí a motor se může spálit.
https://vufind.techlib.cz/Record/000237886
tady je na bazoši ta třífázová verze sice nemá jeden kryt ale je to uplně někde jinde o proti elku
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1319352 ... bruska.php
ještě přidám pár fotek z bazoše než to zmizí...
jo pozor u té jednofázové verze...spínač má dvě polohy a při zapunutí se otočí spínačem do první polohy a v této poloze se spínač přidrží dokud se bruska nerozběhne, teprve pak se přepne do polohy 2.
Pokud se spínač přepne rychle do polohy 2 bruska se neroztočí a motor se může spálit.
Sice jsem tvrdil, že smko je hotové, tak jsem se trochu netrefil, no
Multifix je velikost Ab, dá se namontovat jednoduše, nová spodní matka na nožovku, původní je M10, tady je M12, původní je vysoká, tady se musí vyrobit nová snížená.
Problém je s noži 16*16 na které je to stavěné, pokud nasadím nůž s letovanou destičkou, a destička je hranou na vrchní hraně nože, je problém. Potřeboval by dolu cca 2 mm, což nejde, budu muset, ač nechtíc, ofrézovat nožový suport. je tam masa dost, ale nechce se mi do toho

Multifix je velikost Ab, dá se namontovat jednoduše, nová spodní matka na nožovku, původní je M10, tady je M12, původní je vysoká, tady se musí vyrobit nová snížená.
Problém je s noži 16*16 na které je to stavěné, pokud nasadím nůž s letovanou destičkou, a destička je hranou na vrchní hraně nože, je problém. Potřeboval by dolu cca 2 mm, což nejde, budu muset, ač nechtíc, ofrézovat nožový suport. je tam masa dost, ale nechce se mi do toho

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Preco neodfrézuješ s noža?Charon píše: ↑10. 2. 2021, 7:20 Sice jsem tvrdil, že smko je hotové, tak jsem se trochu netrefil, no![]()
Problém je s noži 16*16 na které je to stavěné, pokud nasadím nůž s letovanou destičkou, a destička je hranou na vrchní hraně nože, je problém. Potřeboval by dolu cca 2 mm, což nejde, budu muset, ač nechtíc, ofrézovat nožový suport. je tam masa dost, ale nechce se mi do toho![]()
Proč nevyfrézuješ nový suport?Charon píše: ↑10. 2. 2021, 7:20 Sice jsem tvrdil, že smko je hotové, tak jsem se trochu netrefil, no![]()
Problém je s noži 16*16 na které je to stavěné, pokud nasadím nůž s letovanou destičkou, a destička je hranou na vrchní hraně nože, je problém. Potřeboval by dolu cca 2 mm, což nejde, budu muset, ač nechtíc, ofrézovat nožový suport. je tam masa dost, ale nechce se mi do toho![]()
Protoze jich mam plny šufle a vsechny se mi snizovat nechcemajo477 píše: ↑10. 2. 2021, 7:35Preco neodfrézuješ s noža?Charon píše: ↑10. 2. 2021, 7:20 Sice jsem tvrdil, že smko je hotové, tak jsem se trochu netrefil, no![]()

Ja vim ze jsi ho na sveho weilera delal, ale na to jsem asi linej. Ale nebudu protestovat, jestli mi ho chces udelatAris píše: ↑10. 2. 2021, 7:47Proč nevyfrézuješ nový suport?Charon píše: ↑10. 2. 2021, 7:20 Sice jsem tvrdil, že smko je hotové, tak jsem se trochu netrefil, no![]()
Přesně tak, né že Tě napadne (teda už napadlo, ale né že to uděláš) ofrézovat součást soustruhu
Buď bych ofrézoval nože nebo nešel by vyrobit novej doraz toho multifixu, aby šel spustit níž?
Já mám takhle vylepšený ty rychlovýměnný držáky jako máš Ty, mám je zvětšený dolu. Sice pak nejde natáčet nožovku, ale třeba na upichování to je v pohodě.

Buď bych ofrézoval nože nebo nešel by vyrobit novej doraz toho multifixu, aby šel spustit níž?
Já mám takhle vylepšený ty rychlovýměnný držáky jako máš Ty, mám je zvětšený dolu. Sice pak nejde natáčet nožovku, ale třeba na upichování to je v pohodě.
Neslo, drzak neni mimo jako u toho originalu...jenicek píše: ↑10. 2. 2021, 7:52 Přesně tak, né že Tě napadne (teda už napadlo, ale né že to uděláš) ofrézovat součást soustruhu![]()
-
Ten držák nejde spustit pod hranu upínače, až na horní plochu nožového suportu?
Stejně je nakonec necháš v šuplíku a budeš používat plátky.
Já mám taky letovaných nožů a používám jen když beru něco co kope, abych si neomlátil plátek.
Navíc pochybuji že bys ten šuplík vůbec někdy dokázal spotřebovat.
PS: pokud ti tam nesedí plátkový držák tak to je blbé.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
To byl jen takový vtípek, když už se strhla lavina nápadůCharon píše: ↑10. 2. 2021, 7:51Ja vim ze jsi ho na sveho weilera delal, ale na to jsem asi linej. Ale nebudu protestovat, jestli mi ho chces udelatAris píše: ↑10. 2. 2021, 7:47Proč nevyfrézuješ nový suport?Charon píše: ↑10. 2. 2021, 7:20 Sice jsem tvrdil, že smko je hotové, tak jsem se trochu netrefil, no![]()
![]()

Ale vážně, zkus změřit rozměry svého suportu. Mám tu totiž v záloze jeden polotovar z litiny. Je srovnaný a zoohlovaný. z větší části opracovaný. Schází jen vyfrézovat rybinu a vyvrtat díry pro šrouby.
Kdyby ten rozměr plus mínus seděl, ten polotovar bych ti poskytl.