Co jste dneska bastlili?
upichovák se dává lehce "pod" osu aby se při propružení nekousal. Zda normálně, zezadu, obráceně záleží na tuhosti stroje, na vůli v ložiskách, hmotnosti a tuhosti suportu.
Klasický problém je třeba u předválečných strojů s kluznými ložisky - ta mívají vůli a vřeteno je svou vahou na spodku ložisek - přední upichovák vřeteno v té vůli zvedá ... a drnčí to. Otočit upichovák nebo jej dát zezadu naopak tlačí vřeteno ve směru jeho hmotnosti a proto to nedrnčí (pokud neberu tolik, abych zvedal hmotnost suportu.)
Klasický problém je třeba u předválečných strojů s kluznými ložisky - ta mívají vůli a vřeteno je svou vahou na spodku ložisek - přední upichovák vřeteno v té vůli zvedá ... a drnčí to. Otočit upichovák nebo jej dát zezadu naopak tlačí vřeteno ve směru jeho hmotnosti a proto to nedrnčí (pokud neberu tolik, abych zvedal hmotnost suportu.)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
A upichovák s vyměnitelnou destičkou taky pod osu?chb píše: ↑24. 3. 2021, 6:38 upichovák se dává lehce "pod" osu aby se při propružení nekousal. Zda normálně, zezadu, obráceně záleží na tuhosti stroje, na vůli v ložiskách, hmotnosti a tuhosti suportu.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Téma problémů s upichováním na malých čínských soustruzích docela pěkně rozebral Samuel Fielder v těchto videích. Je tam pěkně natočené, co to s tím soustruhem dělá a kde udělali soudruzi chybu. Nebude se to týkat větších, dobře udělaných mašin.
1. díl
2. díl
3. díl
1. díl
2. díl
3. díl
Sieg SX4, Interkrenn IKD-400, Vernier Minishape 28
šírku toho plátku máš 3 či 4mm?Britt píše: ↑24. 3. 2021, 4:35 Vy tu všichni vyrábíte takové skvosty a mě je skoro hanba napsat, že jsem konečně dodělal zadní nožový držák na S28. Chyběla mi ta základní deska, na které je to přidělané k suportu.
Dal jsem do něj VBD upichovák a celej nažhavenej jsem to zkusil. Úplně jsem zapoměl na to, co tam mám nastavenýho a davaj. Kulatina Ø 35mm, 800ot a posuv 0,11. Než jsem si stačil něco uvědomit, kudla zabrala a jela jako by se nechumelilo a ani namazat jsem to nestihnul. Tohle udělat v klasický nožovce, tak mám po držáku a nejspíš i namlácený úsměv. Nikdy bych nevěřil, že je v tom tak obrovský rozdíl, když tu kudlu upnu obráceně. Zkoušel jste to někdo?
IMG_20210324_171528.jpg
Páteční večer, na výkresu hranolky, v regále jen kulatina, ručně teda rozhodně nee...

Když už nebude pochvala za výkon, tak snad alespoň medaile za odvahu
(Centroval jsem tak dlouho, až to nevibrovalo, ale stejně jsem jen na nejnižší otáčky a upichovák vytahoval postupně.)
Radek

(Centroval jsem tak dlouho, až to nevibrovalo, ale stejně jsem jen na nejnižší otáčky a upichovák vytahoval postupně.)
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Radek
[/quote]
Za mňa len pochvala za výkon a dobrý typ ako rozpoliť gulatinku lebo medailu si môžeš upichnut sam

Radek
[/quote]
Za mňa len pochvala za výkon a dobrý typ ako rozpoliť gulatinku lebo medailu si môžeš upichnut sam