DC Servo PAMOdyn 400w 0,60Nm/6000 RPM
Zdravim panove, zrovna sa mi dostalo do ruk toto servo a chcel by som tu od vas poradit, aky driver by sa k tomu hodil.
-mam v plane nim pohanat gulickovi sroub D20, 2m cez remenovi prevod[attachment=0]DSC00156.JPG[/attachment]
-mam v plane nim pohanat gulickovi sroub D20, 2m cez remenovi prevod[attachment=0]DSC00156.JPG[/attachment]
Naposledy upravil(a) ekyn dne 1. 3. 2014, 4:29, celkem upraveno 4 x.
Mně osobně to připadá, že se nebude jednat o DC servo, i když to DC na tom štítku k tomu svádí. Vypadá spíš jako třífázové AC servo, jen mne mate ten počet vývodů na tom silovém konektoru, ale možná jsou některé nezapojené. Třeba se ale pletu. Zkus je proměřit ohmmetrem všechny proti sobě navzájem, co z toho vyjde. Horší to bude s tím druhým konektorem, pokud neseženeš datasheet, tak nezbude, než odšroubovat zadní víko a kouknout se, co tam je. Nejspíš tam bude inkrementální enkodér, ale může tam být i resolver.
Na 99.9% tam uhlíky nenajde. Podle mne ten silový konektor má zapojeny 4 piny, tři jsou fáze, jeden je kostra a ty zbylé dva je rezerva na brzdu. Ten údaj 120V DC má trochu jiný význam, je to 120V DC bus a vztahuje se to k driveru. Už jsem se stím setkal, koukněte se třeba tady, výrobce je sice jiný, ale podobnost více než náhodná
.
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=p ... HQ&cad=rja" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=p ... HQ&cad=rja" onclick="window.open(this.href);return false;
-tak martyxxx, pomeral som ten silovy konektor a je tam v strede kostra(tam je u koliku aj znacka)
pak je 1,2,3 a odpor medzi nima je 3 ohm a medzi 4 a 5 je neco kolem 300 nebo 400 ohm (meral som to este v sobotu, tak nejsem jist)
Takze to zrejme bude trojfazove servo s brzdou-nebo??
Zitra otevru ten dekel na tom encoderi a hodim sem nejake fotky pro znalce, proto ye jak hladam tak hladam zadny datasheet nevim najit
Zatim dik hosi za rady a hlavne za zajem
pak je 1,2,3 a odpor medzi nima je 3 ohm a medzi 4 a 5 je neco kolem 300 nebo 400 ohm (meral som to este v sobotu, tak nejsem jist)
Takze to zrejme bude trojfazove servo s brzdou-nebo??
Zitra otevru ten dekel na tom encoderi a hodim sem nejake fotky pro znalce, proto ye jak hladam tak hladam zadny datasheet nevim najit

Zatim dik hosi za rady a hlavne za zajem

1,2,3 tedy budou jednotlivé fáze. Ta brzda by tam teoreticky mohla být, většinou sice je na těle motoru vidět, že je tam ještě jeden blok, mezi motorem a enkodérem, ale u některých serv to tak není. Pokud je tam skutečně brzda, tak by se nemělo dát bez napětí rotorem otáčet. Brzdy jsou často na 24V (ale i 90V či jiné napětí), pokud je to brzda, tak tady to bude nejspíš víc jak 24V, protože těch 300Ohmů by dalo proud cca 80mA a to se mi zdá docela málo. Jde rotorem otáčet?
Na jeden měnič připojíš jeden motor, ale servo by se mělo budit ze servo driveru, ne z frekvenčního měniče, ten je primárně určený pro buzení asynchronního motoru, kdežto AC servo je motor synchronní. Některé frekvenční měniče umí roztočit i AC servo, někdo tu s tím dělal pokusy, já s tím praktické zkušenosti nemám.
Na jeden měnič připojíš jeden motor, ale servo by se mělo budit ze servo driveru, ne z frekvenčního měniče, ten je primárně určený pro buzení asynchronního motoru, kdežto AC servo je motor synchronní. Některé frekvenční měniče umí roztočit i AC servo, někdo tu s tím dělal pokusy, já s tím praktické zkušenosti nemám.
Pokud má servo brzdu, většinou se jedná jedná o tzv. parkovací (přídržnou) brzdu (holding brake), která má za úkol zafixovat motor při odpojeném napětí z bezpečnostních důvodů - třeba aby svislá osa stroje nesjela vlastní vahou pokud je použit kuličkový šroub, řemen nebo hřeben. Takže bez napětí brzda brzdí. Mám servo s brzdou a to je takto dělané i samostatnou brzdu. Mohou to mít serva samozřejmě i opačně, to se nepřu.
-jo s motorem otacet lze, znamena to ze by to mohla byt ta termoregulace - resp. jenom cidlo?
-inak ta otazka ohledne toho frekvencaku bola k necemu inemu, co mi tu lezi v regalu-s tim vas pak budu asi taky obtezovat, protoze tam jsou 4 15w a 2 25w asinchro
-inak ta otazka ohledne toho frekvencaku bola k necemu inemu, co mi tu lezi v regalu-s tim vas pak budu asi taky obtezovat, protoze tam jsou 4 15w a 2 25w asinchro
-no konecne som sa dostal do toho dokumentu(trable s pcmartyxxx píše:Na 99.9% tam uhlíky nenajde. Podle mne ten silový konektor má zapojeny 4 piny, tři jsou fáze, jeden je kostra a ty zbylé dva je rezerva na brzdu. Ten údaj 120V DC má trochu jiný význam, je to 120V DC bus a vztahuje se to k driveru. Už jsem se stím setkal, koukněte se třeba tady, výrobce je sice jiný, ale podobnost více než náhodná.

-tam je pak nejaky rozdil v driveru, nebo jsou ty driveri univerzalni pro oba druhy - resolver a enkoder?lubos píše:tohle bych spíš řekl že je inkrementální enkoder.
-proste porad nevim, po jakem driveru se mam shanet, resp. jaky tam bude stacit aby to alespon co to dovedlo - zatim jsem v tom, ze to chce 3 phase 120V