Cim ho krmit-KM bez stitku

Odpovědět
ekyn

21. 11. 2012, 9:58

Zdravim,kupil som krokace uplne bez popisu a tak si neviem rady, vyvodov z motora je 8 a kazde vinutie ma 3,4 ohm, vzadu to ma kolecko pre rucny pojazd(tak mi bolo povedane) a kotucik len s jednou medzerou
-nemate nikto skusenosti s niecim takym, pripadne nejake rady, cim to napajat
-Dik D.
Přílohy
DSC00158.JPG
Thomeeque

22. 11. 2012, 12:27

Pokud to náhodou někdo nepozná a/nebo neodpoví nějak přesněji, odhadl bych to tak, že proud bude někde mezi 1-1.5A (podle tý ómáže i podle toho konektoru) na cívku, při osmi vývodech tě čeká párování cívek, který k sobě patřej a hledání jejich správný orientace, tušíš, jak na to? Kolik těch motorů máš, možná bys moh jeden rozebrat, to by to šlo vše jednodušeji a proud by se dal tipnout z průměru drátu taky líp..

Jinak krmit samozřejmě driverem :) Už nějakej máš?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
ekyn

22. 11. 2012, 6:42

Zatial mam dva, ale chlapek, co som ich od neho zobral, ich este par ma. Skusilk by som ho rozobrat, len som niekde cital ze hrozi prepolovanie, ci cosi take a mohlo by ho to nadobro odpisat, ci toho sa bat nemusim? -alebo je na to nejake zvlast opatrenie?

O parovani viem tolko, ze tie 4 cievky maju svoju polaritu a mali by byt sparovane 2 a 2 so polocnym vyvodom koli zredukovaniu vyvodov. Dal som dokopi mali 4-taktny generator pulzov pouzitelny od 12-24V/ 2A na tom to budem asi testovat, ale postup mi je zatial viacmenej nejasny :oops: -povacsine sa ucim na vlastnych chibach, ale toto by som radsej prediskutoval tu.
-a napriek hromade elektrotechnickeho harampadi tu pouzitelny driver zatial nemam ziadny, vies nieco doporucit?
ledvinap

22. 11. 2012, 8:24

Civky ktere se maji spojit paralelne by nemel byt problem najit - do jedne civky pustim (primerene) napeti, motor se nejak natoci.
Pak paralelne pridam nekterou z dalsich civek:
- pokud je to civka z druhe faze, tak se motor o kousek pootoci (po otoceni polarity na druhou stranu)
- pokud je to civka ze stejne faze a zapojena spravne, tak se motor (temer) nehne a bude mit dvojnasobny pridrzny moment
- pokud je to civka ze stejne faze a zapojena opacne, tak se pole vyrusi a motor nebude mit skoro zadnou silu

Osobne bych nasel treti variantu (nejsnaz se pozna) a pak jednu civku otocil.
ekyn

23. 11. 2012, 4:32

-no parada, toskusim este ted po nocni, snad u toho neusnu :D
-este k tomu pak naist nejake drivre a mechaniku a ... :? ..no este dlouha cesta k cnc, ale kazdopadne dik za radu.
Thomeeque

23. 11. 2012, 10:53

ekyn píše:Zatial mam dva, ale chlapek, co som ich od neho zobral, ich este par ma. Skusilk by som ho rozobrat, len som niekde cital ze hrozi prepolovanie, ci cosi take a mohlo by ho to nadobro odpisat, ci toho sa bat nemusim? -alebo je na to nejake zvlast opatrenie?
No někdo tvrdí, že můžeš nějak pomrvit ty magnety, taky ti do toho může napadat nějakej bordel, kterej tam bude drhnout a tak podobně, asi je lepší to nerozebírat, pokud jich nemáš vyloženě přebytek. Tak to zatim nerozebírej, na experimenty používej nějakej bezpečně malej proud (cca 500mA, pokud by to nevydrželo ani 500mA, tak je to stejně celkem k ničemu) a přidáš případně pak.
ekyn píše:napriek hromade elektrotechnickeho harampadi tu pouzitelny driver zatial nemam ziadny, vies nieco doporucit?
Ani ne.. s drivery je to celkem ošemetný, to, co bych se nebál s klidným svědomím doporučit, by ti asi přišlo moc drahý (http://cncshop.cz/drivery-pro-km_c).

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
lubos
Sponzor fora

23. 11. 2012, 9:30

Už se to tu někde řešilo (odmagnetování KM), dělal jsem několik testů a jediné poškození může vzniknout tím že to člověk blbě složí. Magnety u hybridních KM jsou zpravidla ze vzácných kovů ( SmCo, Neodym.., a i kdyby to byl ferit tak se nic nestane) a ty se za normálních podmínek neodmagnetují.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
lubos
Sponzor fora

23. 11. 2012, 9:31

Jo taky by ti mohla pomoci volba barev vývodů, zkus si to rozepsat jaké jsou barvy u jednotlivých cívek třeba to pak bude jasněší .
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
ekyn

25. 11. 2012, 2:59

-tak parada hosi, toci se :D skusil som to na to malom generatore a na 12V som ho ledva pretocil rukou, potom som este skusil prehodit tie cievky trochu inak a sem snim nehnul. este zohnat poriadny driver a . . . :wink:
-inak mam dotaz -treba pouzit pre kazdy motor zvlast zdroj, alebo mozem z jedneho napajat kludne aj vsetky tri osi ak by bol zdroj trebarz 12V 6A a motori by boli na 12V 2A ?
-inak ty barvy tam taky sedeli a ja som sa trapil s cievkamy :|
ekyn

11. 2. 2013, 6:39

-tak som im zaobstaral H5 controler,3GHz PC s VGA kartou, 0,5 G RAM :roll: , priemiselny zdroj 24V 25A, lezatu bednu z 386 (prave pitvam :twisted: ) a nejaku kabelaz co som nasiel po garazi(tienene ale dost tenke :( )

-Malo by to byt pripojene LPT kablom PC-H5 a k H5 ten zdroj a motori.
-nainstaloivane mam Lucid Linx 10.04 LTS - instalator LinuxCNC
(EMC2 vraj malo byt sucastou tohto balika, len ze som nic take nenasiel ale zato je tu nejaky LinuxCNC-co je podla mna
len novsi nazov pre emc, alebo som uplne vedla a je to verzia len a len na ich mesa HW karty :( )

Postup ozivenia H5: -1.pripojim k PC,zapnem zdroj pre H5,zapnem PC? -alebo zdrojH5 netreba zapinat,az ked bude
vsetko nastavene?
-2.po starte PC rozpozna novy hardver,treba ho instalovat v ovladacich paneloch, alebo mam
pripadne rozpoznanie ignorovat a hned zacat s Latenci Testom a nastavovanim typu motorov,
lpt pinov atd.?
-cital som tu toho vela,ale toto konkretne som sa nikde nedocital, tak ak vas cosi napadne, budem vdacny.

-idem sa na to este pozerat zatial :shock:
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“