Začátek stavby CNC portálky
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den, zdravím všechny zdejší.Pustil jsem se do stavby cnc stoje který měl být původně o mnoho menší ale povedlo se mě koupit lineáry THK 35 a tan hliníkovej ingot na vršek portálu .Bylo by škoda to rozřezat na menší kusy tak to holt dopadlo takhle.CHtěl bych se zeptat skušenějších jestly je velký problém na ose Y že bude kuličkový šroub mimo osu lineárů.Na tom odlitku to tak měly uspořádáno ale nejsem si jist že to takhle nebude dělat neplechu.Frézka by měla sloužit na gravírování a lehčí frézování hliníkových slitin.Dík za případné připomínky Michal.
Když jsi na tom příčníku (osa Y) udělal jen jeden opěr pro kolejnici, tak bych předpokládal, že bude dole, aby "držel" váhu osy Z. Ten šroub nahoře nebude zase tak na závadu, pokud budou rozestupy vozíků na kolejnici dosatečné. Pod lineáry na X ose (je pravidlem, že nejdelší osa je X, mně se zdá tato) bych dal nějaké maso a alespoň ofrézoval plochy pod kolejnice. Nebudou tak vznikat vibrace a pak se lépe a snadněji taky dělá geometrie. Bočnice taky ještě trohu vyztužit, mohou taky vibrovat.
Abych jen nekritizoval, může z toho vzniknout velmi dobrá mašinka. Přeju hodně úspěchů v práci.
Abych jen nekritizoval, může z toho vzniknout velmi dobrá mašinka. Přeju hodně úspěchů v práci.
kam to fórum spěje.. někdo chce gravírovat a postaví tohle a někdo chce frézovat ocel hliník a staví to co se tady běžně vidí ...
opticky vypadaj ty nožičky pod tím nosníkem strašně slabí, taky bych dal výztuhy do boku
opticky vypadaj ty nožičky pod tím nosníkem strašně slabí, taky bych dal výztuhy do boku
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ako sa ti podarilo zvariť taku konštrukciu bez vykrutenia? Alebo tie vedenia máš nejak vypodložené? Já by som na tie "nožičky" už nič nedával. Nijako by som to nespevňoval. Je to zbytočné. Já ba som to okamžite vyhodil a spravil niečo normálne - prislúchajúce k ostatnej konštrukcii. Čím to budeš hýbať? Napíš parametre motorov osí a prevodov.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak trošičku nechápu proč by se to mělo vyhazovat ,je to svařený z jeklů 100x60x8 a ta konstrukce mě přijde docela tuhá,mám továrně vyrobenou CNC plasmu a je to posvařovaný z menších jeklů a rozhodně se to nijak neklepe. Ta moje frézka nejni určená na nějaký silový obrábění ale jak už jem psal na gravírování a lehčí obrábění hliníku.Dělám občas pro filmaře různý dekorace a hejblátka ale nejni to nic k přesnýmu obrábění, tak si mislim že když ta mašika bude běhat v nějaký desetině mm tak mě to bohatě stačí.Dělám ji v rámci svých technických a finančních možností,kdyby člověk potřeboval opravdu přesnou mašinu tak si ji radši koupím hotovou.A stavba téhle hračky mě baví ,mám to spíš jako koníčka.
moc pěkne.
tak to tys mi vyfouk ten druhý nosník
chtěl jsem oba
ke konstrukci:
ty držáky toho portalu maji podle mne dobrou nosnost jelikož jsou ze dvou kusu a provařené. jedine slabé místo se mi zda ta trojuhelnikova díra odlehčení. pokud bys tam dal kousek vinklu a ještě to provařil tak by se to ještě spevnilo.
měřil jsi nějak rovinnost toho stolu ?
jinak moc pěkné
tak to tys mi vyfouk ten druhý nosník

chtěl jsem oba

ke konstrukci:
ty držáky toho portalu maji podle mne dobrou nosnost jelikož jsou ze dvou kusu a provařené. jedine slabé místo se mi zda ta trojuhelnikova díra odlehčení. pokud bys tam dal kousek vinklu a ještě to provařil tak by se to ještě spevnilo.
měřil jsi nějak rovinnost toho stolu ?
jinak moc pěkné
-
- Kontaktovat uživatele:
No s tou dírou v tom nosníku jsem to asi podělal
ale bude tam z boku držák matice ke kuličkovému šroubu tak ho nějak protáhnu až nahoru čímž se to doufám trochu zpevní.Co se týče rovinosti tak se to samozřejmě prohnulo asi o jeden mm tak zvažuju jak to srovnat ,jestly na to přivařit nějakou 20mm pásovinu a snažit se to udržet nějak v rovině ,nebo mě napadlo ty lineáry uložit na lepidlo,loctait dělá tmely s kovovým plnivem.

Velice konstruktivníJosef píše:Další exot....michal40 píše:nebo mě napadlo ty lineáry uložit na lepidlo,loctait dělá tmely s kovovým plnivem.

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino