Zkušenosti s TurboCNC

mildaa
Příspěvky: 8
Registrován: 29. 2. 2008, 8:21
Bydliště: Kladno

3. 3. 2008, 11:55

Trochu jsem zaspal dobu, naposledy jsem v NCprogu psal vse rucne - prave ty otacky apod. to jsme to museli jeste rucne pocitat z prumeru nastroje, materialu a velkosti trisky...
milosdca
Příspěvky: 14
Registrován: 28. 1. 2008, 8:45
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2008, 1:40

Tento problem so softwarom som riesil aj ja. Mam gravirku a zatial ako provizorne riesenie mam Bobcad 17 Demo (zvladne 1000 riadkov kodu) a preto vacsie programy treba robit po castiach, ale da sa. TurboCNC mam na pocitaci pri stroji, bezal mi na Pentiu 133 Mhz a 32M RAM, teraz tam mam Celeron 633-ku . Ako kazdy freeware to ma nejake muchy ale na zaciatky to myslim staci. Casom aj tak budes chciet prejst na lepsi soft, Machy ale uz vyzaduju ine pocitace.
mildaa
Příspěvky: 8
Registrován: 29. 2. 2008, 8:21
Bydliště: Kladno

3. 3. 2008, 1:53

Jak tak pozoruji dá se na jednom HW provozovat i vice SW - to je to tedy nejak vzajemne kompatibilni? :shock: To něco jako nepsanej standard: rozhrani LPT a pouze prikazy step a dir po dvou drátech? :idea: :twisted:
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22435
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2008, 1:54

to je jednoduche
proste se ty programy nakonfiguruju tak aby na tom kterem pinu posilali stejnej signal a pak jde pouzivat oba
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kopi.
Příspěvky: 310
Registrován: 26. 10. 2006, 3:02

3. 3. 2008, 5:09

No a popřípadě snad neni problém dát na jeden komp víc operáků ne? Třeba kvůli tomu machu, ktrej je rád sám.
mildaa
Příspěvky: 8
Registrován: 29. 2. 2008, 8:21
Bydliště: Kladno

4. 3. 2008, 9:49

Takže když budu chtít přejít na mach pak je určitě stavět s elektronikou na LPT rozhraní a příkazy step dir :roll:
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

4. 3. 2008, 9:05

Kopi. píše:No a popřípadě snad neni problém dát na jeden komp víc operáků ne? Třeba kvůli tomu machu, ktrej je rád sám.
A vůbec nejlepší je, aby ty OS na sebe "neviděly". Já to používám léta od dob DOSu. Rozdělím disk až na 4 primární partišny, na každou nainstaluji OS, který chci a potom boot managerem vyberu požadovaný. Datové disky mohou být společné.
Kopi.
Příspěvky: 310
Registrován: 26. 10. 2006, 3:02

4. 3. 2008, 9:31

Přesně tak...
radek_m
Příspěvky: 8
Registrován: 17. 8. 2007, 1:18
Bydliště: Vsetín

13. 7. 2008, 10:13

Nemáte prosím někdo zkušenost s digitalizací tvaru v TURBOCNC.
Je na to příkaz G32 do kterého se zadá velikost digitalizovaného prostoru
a velikost kroku (rozlišení rastru). Stroj pak automaticky v každém bodu
rastru sjíždí v -Z. Když přijde sig. z dotyk. sondy zapíšou se souřadnice do txt souboru a testuje se další bod. Vše mi funguje správně,
stroj reaguje na sondu, jen se mě nezapisují ty body do txt souboru čož mi u digitalizace trošku vadí.
Raději bych to zkoušel v MACHU, jenže to hodně spěchá a musel bych ho
urychleně nastudovat a koupit výkonnější PC. Děkuji radek_m.
vladosk
Příspěvky: 156
Registrován: 5. 6. 2008, 7:48
Bydliště: Prievidzsko SK

14. 7. 2008, 5:24

Zatím nemám sondu, jenom to chystám, ale na polském fóru jsem narazil na stejný problém - přikládám kousek programu snad to bude chodit.

G21
G00 x0 y0 z0
G31 z-6 F100 -<<< bez tohoto řádku nezapsal do souboru
G00 x0 y0 z0
G32 x21 y21 z-5 I0.2 F500
M30
vlado
radek_m
Příspěvky: 8
Registrován: 17. 8. 2007, 1:18
Bydliště: Vsetín

14. 7. 2008, 2:41

Děkuji vladosk. Sice mi není moc jasné proč tam musí být ten G31
(snímání jednoho bodu), ale to není důležité. Hlavně že to funguje.
Ještě jednou děkuji za pomoc. radek_m
Uživatelský avatar
crickett
Příspěvky: 270
Registrován: 12. 10. 2007, 3:00
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2009, 7:32

.

Vie mi niekto povedat co je to za chybu???

toto mi otvory a koniec... dalej sa nepohnem....

.
Přílohy
Bez_názvu.bmp
(594.12 KiB) Staženo 877 x
vladosk
Příspěvky: 156
Registrován: 5. 6. 2008, 7:48
Bydliště: Prievidzsko SK

24. 11. 2009, 7:11

Podle toho okna soudím, že to spouštíš z Winu. Turbocnc se má spouštět z Dosu.
vlado
Uživatelský avatar
wolf
Příspěvky: 244
Registrován: 4. 11. 2006, 4:23
Bydliště: Březí u Mikulova

25. 11. 2009, 7:27

crickett píše:.

Vie mi niekto povedat co je to za chybu???

toto mi otvory a koniec... dalej sa nepohnem....

.
Někde na netu jsem četl, že jde o problém DOSových programů s dlouhými názvy v cestě k programu, nebo příliš dlouhá cesta(mnoho vnořených adresářů).
Zkusil bych TURBOCNC dát přímo do kořenového adresáře(např. C:\TURBOCNC\...) a potom zkusil zpustit. Možná to pomůže...
I když teď jsem to zkusil a mně to jede i dlouhými názvy v cestě, tak nevím.
wolf
Uživatelský avatar
crickett
Příspěvky: 270
Registrován: 12. 10. 2007, 3:00
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 7:02

Ano.. je to to co pise wolf...

Vyriesil som to uz davnejsie, len som nenapisal odpoved...

Dal som to priamo na disk C: a potom to uz islo...

Ale aj tak by sa to malo spustat v DOSe. Ale kod som robil co som robil nepodarilo sa mi pohnut motorom...

Asi zle nastavene vystupy a vstupy...
Odpovědět

Zpět na „TurboCNC“