Ahojte, som na fore uplne novy, zatial len vsetko zacinam studovat a ucit sa.
Mam v plane postavit gravirovaci/frezovaci stroj v rozmeroch pracovnej dosky cca: 1000x800 (v pripade aj vacsej)
Do prilohy prikladam zatial len jeden den mojej nedokoncenej tvorby.
Obrabat sa budu: stitky, drevo, plasty...
Pracovny stol (nie som este isty hrubkou dosky ) ako aj portalove dosky (20mm hrubka) by som chcel pouzit z hliniku (ano alebo nie?)
Zatial som pouzil:
OS X - linearne vedenie hrubka 34
OS Y - linearne vedenie hrubka 25
OS Z - linearne vedenie hrubka 20
Poprosil by som Vas o kritiku co a ako by ste mozno zmenili upravili?
Premyslam este nad: - moznostou dat linearne vedenia pre os X z spodnej strany dosky - nie po bokoch? preco ano resp nie?
- na pracovny stol dat miesto t-drazok hlinikovy profil z drazkami - preco ano resp nie?
Za Vase rady a podnety Vam vopred dakujem, a dufam ze tento projekt dotiahnem co v najkratsom case do konca.
Gravir ako na to
- Gulliver64
čoveče, jdeš s kanónem na vrabce
, pokud plánuješ frézování dřeva a plastu tak můžeš na lineárech ubrat, stačit ti bude "20" na všech osách. kuličkové šrouby 25 budou dostatečné, jen bych u osy X uvažoval o poháněných maticích (metrové šrouby už budou kmitat). na stůl ti bude stačit Al profil s "T" drážkama. chce to ale trochu zpevnit příčník a bočnice portálu.
mimochodem, jaký máš rozpočet a jaké máš možnosti opracování komponent?

mimochodem, jaký máš rozpočet a jaké máš možnosti opracování komponent?
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
-
ja by som radsej cistocne pridal na dimenzovani, ak by casom bolo trosku narocnejsie obrabanie. (uvidim podla vyslednej sumy, ked tak potom uberiem na vedeniach)
co sa tyka mechanickeho opracovania, tak nemam problem s nicim, freza, vodny luc, elektroerozivne obrabanie, co bude treba.
pri montazi mam moznost pouzit zase kvalitne meracie pristroje preto verim ze sa nam podari stol co najlepsie vyladit.
tiez uvazujem nad hlinikovym profilom na stol. uvazujem pouzit na zakladnu stola hlinikovu dosku 25mm a nan pripevnit T profil, len neviem ako zmestit potom tie vedenia ak pouzijem 34.
co sa tyka rozpoctu, dufam ze sa vojdeme do 2500-3000€
zial som sa do tejto problematiky dostavam len teraz a dost narychlo, preto dufam ze sa mi to podari co najlepsie spravit.
co sa tyka mechanickeho opracovania, tak nemam problem s nicim, freza, vodny luc, elektroerozivne obrabanie, co bude treba.
pri montazi mam moznost pouzit zase kvalitne meracie pristroje preto verim ze sa nam podari stol co najlepsie vyladit.
tiez uvazujem nad hlinikovym profilom na stol. uvazujem pouzit na zakladnu stola hlinikovu dosku 25mm a nan pripevnit T profil, len neviem ako zmestit potom tie vedenia ak pouzijem 34.
co sa tyka rozpoctu, dufam ze sa vojdeme do 2500-3000€
zial som sa do tejto problematiky dostavam len teraz a dost narychlo, preto dufam ze sa mi to podari co najlepsie spravit.
-
Poprosil by som Vas o kritiku co a ako by ste mozno zmenili upravili?
Premyslam este nad: - moznostou dat linearne vedenia pre os X z spodnej strany dosky - nie po bokoch? preco ano resp nie?
Ja by som ich dal zo spodu ,skrz bordelu,ktory vznika pocas obrabaniadragoboarder píše:Poprosil by som Vas o kritiku co a ako by ste mozno zmenili upravili?
-
co sa tyka vedenia, mozem ponechat taketo? - casom mozno bude aj ine obrabanie a nerad by som sa pohyboval len pri gravirovani, frezovani dreva a plastov
pracovnu dosku stola premyslam dat:
z 20mm hlinik, alebo 2x20 mm hlinik a na to hlinikovy profil s T-drazkami - je to ok?
pracovnu dosku stola premyslam dat:
z 20mm hlinik, alebo 2x20 mm hlinik a na to hlinikovy profil s T-drazkami - je to ok?
skus použít tohle http://www.nastrojenaradi.cz/katalog.ph ... d=4060&o=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Pokud máte takové možnosti, tak bych šel do horního gantry. Horní gantry spotřebuje celkem na stroj více materiálu než dolní gantry, ale jinak má samé plusy, čistota vedení, tuhost, méně posuvných hmot. Dolní gantry je vhodné, pokud se od toho stroje moc neočekává. Konkréně tato koncepce se volí, když se chce použít jeden kuličkový šroub.co sa tyka rozpoctu, dufam ze sa vojdeme do 2500-3000€
Jinak souhlasím s Gulliver64, působí to na mě, že buď máte předimenzáno vedení a šroub, nebo poddimenzován stroj. Nějak to k sobě okom nesedí.
Zdeněk
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Divim sa, ze nikto nespomenul voziky na X. Vidim tam len po jednom na kazdej strane, to sa mi zda malo aj ked su to 34-ky. Nebolo by lepsie dat tam 20 a dva voziky dalej od seba? Sam mam podobny strojcek rozrobeny a to sa mi zda byt slabe miesto.
Adrian