Srouby pro reprap

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
ledvinap

21. 2. 2013, 9:47

Zdravim,
docela rad bych vymenil Z srouby na Mendel90 (http://hydraraptor.blogspot.cz/2012/12/ ... dates.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Ted tam mam zaviovou tyc M6 a mosaznou matku, cela osa X na matkach jen lezi, backlash vyrovnava vaha osy.
Toto reseni sice funguje, ale neni to zadny zazrak. Asi o to neni prilis presne (v ramci 10mm na hodinkach to nevypadalo moc dobre, hodnoty jsem si ale nepoznamenal) a stoupani 1mm na otacku je celkem pomale (zvlast kdyz pouzivam zvednuti hlavy pri presunu jinam).

Jednou z moznosti je pouzit trapezove srouby. Nejmensi dostupny je 10x3, coz je asi moc velky prumer. Cela osa je navrzena tak, ze sroub je uchycen jen z jedne strany a je co nejtenci. I kdyz neni dokonale rovny a neni presne v ose, tak sila zpusobena touto nepresnosti neohne prilis vodici tyce (ty jsou 8mm). Pro trapez 10x3 by to asi znamenalo udelat poradne (a presne) ulozeni sroubu do lozisek a motory pripojit pres pruznou spojku.
Nevite nahodou nekdo o dostupnem sroubu s relativne velkym stoupanim a mensim prumerem?

Jako druhou moznost vidim nechat soub vyrobit. Vzhledem k minimalnimu zatizeni by asi stacilo vyriznout jednu drazku do kulatiny cca 6mm a proti teto drazce oprit nejaky palec. Takto se to resi v CD mechanikach pro posun hlavy, na 3mm mosazne tycce jde stoupani 4.5mm a asi to celkem funguje.
Bude toto reseni dostatecne presne? Pro tisk se pouzivaji vrstvy 0.1 - 0.3mm, tloustka sousednich vrstev by se nemela prilis lisit (idealni by byla chyba jen par procent, ale to znamena par um).
Kolik by asi stala vyroba?

Nebo neexistuje nejake uplne jine reseni, ktere nevidim?

Predem diky za reakce ...
ledvinap

25. 2. 2013, 5:30

Tak jsem se asi zeptal spatne, nebo vymyslim uplnou hloupost. I za odpoved ze to tak nejde bych byl rad, muzu pak venovat energii jinym resenim.

Zeptam se tedy konkretneji: dovedl by nekdo do tyce 6mm vyriznout spiralovou drazku se stoupanim 3mm(nebo 5mm)? Delka useku s drazkou 200mm.
Tvar treba V s vrcholovym uhlem 60° (stejne jako metricky zavit), hloubka podle toho, co pujde snadno (alespon 1mm).
Material tyce muze byt mosaz, ocel by asi byla lepsi.
Presnost podle popisu v predchozim prispevku - snad by melo stacit, ze stred drazky bude kopirovat presnost soustruhu(napruzeny palec by mohl ruznou hloubku vyrovnat), zbytek s ohledem na cenu.

Kolik by stala vyroba dvou takovych tyci? A kolik by priapadne stalo nejake vetsi mnozstvi?
packa

25. 2. 2013, 6:06

vyrobyt by se to dalo , jen musí být na soustruhu opěrka protože to bude moc prožit ,
jinak šrouby podbné konstrukce bývají v tiskárnách , kde vnich chodí jen palec jak jsi psal ,
jinak já mám vlastní konstrukci 3d tiskárny a tam mám trapézy 12mm a chodí to krásně , ale musel bys to trochu předělat
drk222

9. 3. 2013, 11:16

Můžeš to udělat jako já na sinuhedu. Koupil jsem 1m trapez 12x3 A konec na kterém je ložisko a spojka na motor je osoustruženy, na což žádnou opěrku netřeba. Předpokládá to předělat několik plastových dílů.
zz912

6. 4. 2013, 7:47

Bezkompromisní řešení je kuličkový šroub, třeba:

https://tech.thk.com/en/products/thkdlink.php?id=895" onclick="window.open(this.href);return false;

Otázka je jak to bude s cenou. :-)
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
drk222

21. 4. 2013, 9:35

To ti klidně řeknu, bude to asi +-7x dražší než trapéz a ten bude zase +-10x dražší, než ta závitová tyč :0)
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“