Jak rozebrat otočný hrot?
Zdravím nechce se mi točit otočnej hrot vytočil jsem přední stranu kolem špice je tam válečkové nebo kuželíkové ložisko a vzadu v kuželu je malé klučkové...jaký je postup abych nic nezníčil?promazání nepomohlo tak chci vyměnit ložiska.díky Buchtic
Ahoj, včera jsem jeden rozebíral. Jdeš na to správnou cestou, ale... na konci té hřídelky, kde je to malinké ložisko je ještě malý jistící kroužek , který aspoň v mém případě, to celé jistí proti vysunutí. Pak to stačí jen opatrně vyklepat. Kdyby jsi chtěl fotky, tak to zítra můžu bliknout.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jdeš na to správně - tzn sundat tu pojistku na zadním kuličkovém ložisku, pak použít hřebík, nebo hřídelku a opatrně ten střed vyklepat. Samotné ložisko ti tam zůstane, to musíš vyklepnout nějakou tyčkou s ostrým okrajem aby bylo za co chytit. (pardon - to je postup, kdy se ti to totálně rozpadne a zůstane ti tam jen kroužek) V hrotu (předpokládám, že je to škodovácký) jsou celkem tři ložiska - válečkové, ploché (teť si nemůžu vybavit přesný název a to malé kuličkové) Dále je tam svěrné pouzdro broušené do kužele, kterým vymezuješ vůli - to utahuješ tím kroužkem. Pozor ať si ho dam nedáš obráceně, až to budeš sestavovat!! S největší pravděpodobností bude v hajzlu to ploché ložisko (vypadnou ti zbytky rozdrceného věnečku) - to válečkové ložisko bude možná použitelné - pokud ale chceš mít na hrotu nějakou přesnost (tu já neřeším) tak musíš vyměnit i to. Samozřejmě to kuličkové taky - chtěj krytí 2RS - normálně se to do hrotu nedává - ale je lepší. Až to budeš sestavovat, musíš si sehnat trubičku o průměru zhruba toho malého ložiska (o 1 - 2 mm menší než ten průměr, nebo si to vytočit) aby jsi to malé ložisko mokl naklepat zpátky - to ti tam vlastně slouží jako pojistka, aby ti ten hrot nevyjížděl ven. Vnitřek mazat nějakým kvalitním tukem - a moc to nepřehánět, protože pak se to tam žvejká, chytá se do toho bordel a za chvíli to máš opět zadřené.buchtic píše:Zdravím nechce se mi točit otočnej hrot vytočil jsem přední stranu kolem špice je tam válečkové nebo kuželíkové ložisko a vzadu v kuželu je malé klučkové...jaký je postup abych nic nezníčil?promazání nepomohlo tak chci vyměnit ložiska.díky Buchtic
Ložiska snadno seženeš - kromě toho jehlového - ty mívají na skladě pouze větší distributoři a jinak musíš objednávat. Není to nějaká rána - všechny tři by se ti měly vlézt kolem 120 - 180.- Přesně si to už nepamatuji - já to beru jako spotřební materiál a mám jich tak kolem 10 ks na skladě, protože v prachu zadírám hroty docela často.
tak nakonec to bylo třeba rozebrat torchu jinak,segrovka vzadu nebyla protože přední ložisko je kuželíkové a vůle se vymezuje zátkou v kuželu takže jsem musel upnout přímo za hrot a vytukat přední ložisko ven tak že jsem přes měděnou kulatinu tloukl do do těla hrotu.. no pro příště jsem chytřejší páč jsem skurvil na radu vytuknout hřebíkem kulatinku pro zadní ložisko nicméně to si už opravím...
Zdánlivě stejné konstrukce se často liší v dost zásadních "maličkostech", takže i když ti někdo v dobré vůli poradí svoje řešení, nemusí to vždy vyjít. Nemohl bys sem dát reálnou fotku, aby bylo vidět, co ty máš za typ?
Mini soustruh SC-4