CAD/CAM zdarma pro zacatecniky

CAM software
Odpovědět
Jara1986

27. 2. 2013, 6:02

Zdravim, rad bych se naucil programovat v nejakem CAD/CAMu. Nemam zatim zadne zkusennost, muzete me prosim poradit, ktery CAD/CAM je zdarma a je vhodny pro zacinajici samouky??? Diky Jara
Thomeeque

27. 2. 2013, 6:20

Dobrej (2D) CAD zdarma je IMSIDesign DoubleCAD, dobrej CAM zdarma, co já vim, neni.. jestli se pletu, tak hurá..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Polesovsky

27. 2. 2013, 6:30

Ja jsem zasel na SolidVision a dostal jsem zdarma licenci na jeden rok SolidWorks (plne 3D s moznosti vykresu 2D a mnoho dalsi) - skolni verzi. Pokud to budes mit na uceni muzes pozadat kazdy rok o dalsi aktualizaci s licenci na dalsi rok.
Dostal jsem DVD , ktere lze libovolne kopirovat - legalne. Je to se schvalenim od majitelu Solidvision. :wink:
Navody a ucebni vzorove priklady jsou soucasti zdarma.

K tomu si priinstalujes 2D HSMXpres taky zdarma ....a muzes se ucit a ucit vcetne vytvoreni konkretniho G kodu pro libovolny stroj (postprocesory taka zdarma) :lol:
RaS

2. 3. 2013, 6:38

tak jsem vyzkoušel ten HMXpress 2D a mám pár dotazů pro zkušenější,
1,jde nějak jednoduše srazit výslednou hranu třeba 90st kuželovým záhlubníkem? třeba 0,5x45st? samozřejmě to umím obejít pomocí kontury, ale musím si dopočítat Zko a ofset nástroje, nejde to nějak samo?
2, dá se někde zobrazit ještě neodfrézovanej zbytek, co chybí dofrézovat třeba menší frézou?
3, pokud mám dejme tomu čtvercovou kapsu do hloubky -10mm a v ní třeba malou kruhovou kapsu do Z-15, jde nějak bez úpravy modelu udělat nejdřív komplet tu čtvercovou kapsu do -10mm a následovně pak už jen tu kruhovou kapsu těch 5mm do hloubky, ať dělám co dělám tak mě to pořád frézuje mimo tu kruhovou a tu pak musím dofrézovat jako celek..

děkuji , jinak se to tváří celkem rozumně, líbí se mi že to kruhové dráhy píše jako g2/g3 a ne jako tisíce krátkých úseček a výslednej G-kod je ve finále mnohem kratší, a čitelnější
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

2. 3. 2013, 6:55

tak si odpovím sám k bodu č.1.. jde to 2D kontura sražení a nastavit třeba 0,5mm ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Polesovsky

3. 3. 2013, 5:33

RaS píše:tak jsem vyzkoušel ten HMXpress 2D a mám pár dotazů pro zkušenější,
1,jde nějak jednoduše srazit výslednou hranu třeba 90st kuželovým záhlubníkem? třeba 0,5x45st? samozřejmě to umím obejít pomocí kontury, ale musím si dopočítat Zko a ofset nástroje, nejde to nějak samo?
2, dá se někde zobrazit ještě neodfrézovanej zbytek, co chybí dofrézovat třeba menší frézou?
3, pokud mám dejme tomu čtvercovou kapsu do hloubky -10mm a v ní třeba malou kruhovou kapsu do Z-15, jde nějak bez úpravy modelu udělat nejdřív komplet tu čtvercovou kapsu do -10mm a následovně pak už jen tu kruhovou kapsu těch 5mm do hloubky, ať dělám co dělám tak mě to pořád frézuje mimo tu kruhovou a tu pak musím dofrézovat jako celek..

děkuji , jinak se to tváří celkem rozumně, líbí se mi že to kruhové dráhy píše jako g2/g3 a ne jako tisíce krátkých úseček a výslednej G-kod je ve finále mnohem kratší, a čitelnější
Bod.1.) jde to pomoci kontury a srazece, treba 90st navrtavackem. U nastroje zvolis hloubku a odsazeni nastroje , samozrejme musis mit ve vyberu nastroju vybrany srazec.
2.) Zbytkove obrabeni asi neni v HSMXpres - vsechno nam zadara nedaji. To uz si musis koupit tu minimalni konfiguraci. Me tu nejvic chybi indexovane natoceni - v jednom natoceni zvolit nulove body obrobku a v druhem natoceni obrabet.
3.a)ctvercovou kapsu ofrezujes do hl 10 mm
- v parametrech kapsovani nastavis hladiny od kud frezujes a v jake hladine koncis. Dokonce si muzes zadat, jestli pocitat od polotovaru nebo modelu vyrobku. konecnou hloubku treba od bodu a oznacis plochu kam az si prejes frezovat.
3.b) kruhovou kapsu
- obdobne oznacis hladiny od kud chces frezovat a v ktere hladine (na ktere plose) koncis.
Odpovědět

Zpět na „CAM“