Správná cesta?

Sir_Arasid

28. 2. 2013, 8:13

Zdravíčko vespolek,
přemýšlím o stavbě CNC frézky s pojezdama XYZ 350x500x250.
Posílam pár obrázků mého návrhu a chtěl bych poprosit o rady,nápady nebo kritiku....je moje první za každou radu budu vděčný.
Zatím tam nemam pohony a šrouby
Spojení portálu s bočnicema a bočnic s rámem plánuju šroubama a nevím jestli to bude stačit.
Na jednom obrázku je svařenec z jeku + plocháče do kterých vyřežu závity pro šrouby.To co je šrafované je obrobené na jedno upnutí.
Na závěr jsem přidal videjko z mého včerejšího pokusu :)
Za každou radu předem děkuji
Přílohy
Svařenec z jeklu
Svařenec z jeklu
Svařenec z jeku + navařené plocháče 20mm silné,sestava bude žíhána a potom obrobena.Do plocháčů přijdou vyříznout závity M10 které budou držet boky
Svařenec z jeku + navařené plocháče 20mm silné,sestava bude žíhána a potom obrobena.Do plocháčů přijdou vyříznout závity M10 které budou držet boky
dosedací plochy mezi bokem a rámem budou frézované,plochy mezi portálem a bokem taky
dosedací plochy mezi bokem a rámem budou frézované,plochy mezi portálem a bokem taky
4.JPG
pokus2.mp4
Vám se to bude zdát jako kravina ale pro mě je to úspěch :)
(1.23 MiB) Staženo 314 x
Sir_Arasid

28. 2. 2013, 8:29

ještě mě tak napadlo že jsem mohl napsat že plánuju lin vedení od HIWI 25 vozíky HGH a HGW a kuličkové šrouby průměr 20 stoupání5mm s lehce předepnutou maticí.
Krokáče nejspíš 3 Nm zpřevodované přez řemenici do síly ale konkrétně ještě nevim...
Chtěl bych frézovat mimo plastu dřeva atd i hliník a rád bych kousnul i do oceli...ale na ocel to nebude hlavně ten dural,hliník
Přílohy
5.JPG
pájač

28. 2. 2013, 9:14

Prerob Y a Z os , máš moc vyložené vreteno.
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
packa

1. 3. 2013, 5:12

umísti ty lineary jklasicky zepředu a vypust tu kostku stěch desek , zbytečně tím ztrácíš tuhost a moc vysazuješ vřeteno
Sir_Arasid

1. 3. 2013, 3:17

Takhle?Bude to lepší?Osa Z se posunula o cca 60mm blíž k těm bočnicím.Ty sloupky plánuju z plocháče 60x30 plnýho a ty boky z cca 10mm plechu podle toho co bude k mání.Je to dělaný narychlo neni mi moc jasný jak tam teď dam matku ale to už si pak domaluju :)
Jinak dik za rady....pokud se vám ještě něco nezdá tak šup sem s tim
Přílohy
6.JPG
7.JPG
packa

1. 3. 2013, 3:28

určitě to bude tužší , a matka se šroubem se ti tam vejdou , teda pokud tam nedáš nějakou třicítku šroub , ale to je blbost a nepředpokládám to
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2013, 3:45

Ještě pozor na to žíhání, kolikrát se nám stalo že po žíhání a obrobení se vše opět pohnulo, často se obrábělo a žíhalo třeba 3x (ale byly to velké kusy).
Vzhledem k lineárnímu vedení bych si radši základní plocháče vytáhnul ven (pár mm nad rám) ať se dá snadno zkotrolovat rovina případně je třeba nechat i přebrousit.

Jen moje doměnka
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Sir_Arasid

1. 3. 2013, 5:33

Já plánuju ty díly vyhrubovat ještě než se to zavaří.Pak mi to jeden šikovný kováž povaří a vyžíhá....po žíhání se z toho už moc brát nebude tak doufam že se to nehne.

Já to tedy překreslím,dam tam šrouby a KM a hodím to sem jestli by jste mi to pak ještě omrkli byl bych vděčný.
Jinak co jsem poptával lin. vedení a kul. šrouby od HIWI tak na nejdelší pojezd to vyjde na cca 18tis což se mi zdá až moc...Jsou to 2x860mm dlouhé kolejnice a 4 vozíky HG25W CC +matka s lehkým předepnutím a šroub 1100 dlouhý.
Myslel sem že se vejdu do 50 tis ale na to teda mužu zapomenout že?Ale určitě bych to chtěl postavit i tak :)
RaS

1. 3. 2013, 5:40

mrkni na ebay tam kopíš za přijatelnější ceny mnohdy nové špičkové díly..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
GeeSnake
Sponzor fora

1. 3. 2013, 8:07

To zavětrování bych vytáhl až nahoru.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG (18.05 KiB) Zobrazeno 7773 x
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Jan Danda
Sponzor fora

1. 3. 2013, 10:21

Lineáry na "X "bych dal co nejvíc odsebe. :D
Sir_Arasid

2. 3. 2013, 7:06

Ok dělá se na tom:)Dik za nápady
CZ_Pascal

2. 3. 2013, 7:39

Pánové to si snad děláte srandu že takhle bude osa Y tužší než byla nakreslena prvně :shock: . Skuste si prohnout "plocháč" a "jekl" (tedy uskupení kde je materiál po obvodu kde má nejvíce možnost přispět k pevnosti a tuhosti) - oba dva se stejnou váhou na metr délky. Nehledě na to že se k sobě přiblížily kolejnice skoro o polovinu původní vzdálenosti....

Raději už na většinu zdejších "rad" ani nereaguji, ale tohle je zase jednou "perla" :idea:
Sir_Arasid

2. 3. 2013, 8:29

Tak jak to teda bude lepší :) Jsem z toho jelen....Mě se to vřeteno taky zdálo vycapený ale zase sem si řikal že když tu ,,KOSTKU,, na který měli být lineáry udělam z 20-25mm plocháče tak to bude lepší než tam dávat jen jednu pásovinu jako sem to udělal v té druhé verzi...Ale necham si poradit žádné zkušenosti nemám a nerad bych to pak předělával,ikdyž zas tak moc práce by to nedalo ale...Jen sem napiš co si myslíš CZ_Pascal každá rada dobrá...
CZ_Pascal

2. 3. 2013, 8:57

Myslím si že Tvé původní řešení bylo minimálně třikrát tak tuhé jako to nové. Orientaci lineárů můžeš nechat tak jak ji máš v druhém řešení, ale snažil bych se je dát ještě malinko od sebe - kolejnice můžeš zarovnat s hranou toho plocháče (hlavní deska osy Z má pro vozíky ještě místa dost). No a zezadu plocháče udělej pěkně znovu "krabici" abys získal potřebnou tuhost (v rámci možností). Vzhledem k tomu že máš statický portál tak tě váha navíc vůbec nemusí trápit. Tady spíše naopak se nějaké kilo navíc hodí když může přispět pevnosti/tuhosti.

Já sám mám nyní řešení trochu podobné tvému prvnímu návrhu (vyplynulo to tedy z nutnosti v rámci přestavby kdy jsem už moc jinak ani nemohl) a zdá se to vcelku fajn.... i když ještě nějakou dobu potrvá než hrábnu do materiálu....
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“