vytvarování plechu podomácku

obrabeni na klasice
Odpovědět
Thomeeque

1. 3. 2013, 8:33

Ahoj,

mám takovou pěknou plechovou krabičku, do které bych chtěl zabudovat komplet elektroniku k malému CNC, problém je, že toroid, který jsem plánoval použít, je o 2mm vyšší, než je vnitřní výška krabičky. Je nějaká metoda, jak to v domácích podmínkách trochu vyboulit? Když bych třeba vyfrézoval dva protikusy z dřevotřísky, mělo by to dostatečnou pevnost na vymáčknutí 0.8mm plechu?
vybouleni_na_toroid.gif
vybouleni_na_toroid.gif (4.89 KiB) Zobrazeno 5053 x
Případně jak na to jinak? Ale hrotit to netřeba, kdyžtak mají v GESu vhodný toroid za nějakých 400, takže řešení v rozumných nákladových intencích..

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

1. 3. 2013, 8:43

to asi mělo , ale zřejmě se ti celá krabička tím pnutím začne kroutit
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2013, 9:10

No jestli je ta krabka ze dvou stejných půlek tak jak to máš nakreslené, tak bych ji spojil přes zvětšené distanční sloupky a mezi ty poloviny vložil pruh plechu a třeba ho přilepil k jedné polovině.
Per aspera ad astra
Thomeeque

4. 3. 2013, 11:12

Díky za tip, ale obrázek je v tomto dost zjednodušený - krabička je sice ze dvou polovin, ale ty mají na bocích poměrně sofistiované zamykání, které nic jiného, než zavření na doraz neumožňuje (je to case ze síťového slim počítače). Napadlo mě na vrchní straně vyřezat pro toroid kulatý otvor a nějak ho s odstupem zakrytovat (třeba větrákovou mřížkou). Ale taky mě napadlo to zcela bez úprav zkusit dovřít násilim a docela to šlo, vyboulí se to trochu obě strany, neni to moc hezký a inženýrský řešení, ale je to možná cesta, uvidim.. T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 4. 3. 2013, 10:46, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jova
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2013, 11:51

Jak ti v tom ten toroid maká? Já jsem kdysi zastrčil trafosvářečku tuším elektrokov JS90, takovou tu v plastovém pouzdru, do plechového regálu a ona přestala vařit. Magnetický okruh si našel jinou cestu než jádrem , evidentně přes ten ocelový regál, a výstupní proud šel na polovinu :shock: Ale je to toroid, třeba se chová jinak.
A co chlazení? Přeci jenom by to trafo kolem sebe mělo mít krapet místa aby mohl proudit vzduch.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2013, 12:21

Jak píše Jova, trafo potřebuje trochu dejchat, vibrace by mohly časem prodřít izolaci na trafu (když se to bude dotýkat). Nejlepší bude krabku schovat na jiný projekt a sehnat větší.
Per aspera ad astra
Thomeeque

4. 3. 2013, 12:39

Díky, pánové, chlazení a izolaci jsem se nějak podchytit chystal, ale že by takto mohlo docházet k magnetickým ztrátám mě přiznávám nenapadlo.. zatím jsem ve fázi rozvrhování co a kam, takže jsem to v tom ještě nezapínal, určitě zkusim. Jinak, pokud bych šel touto cestou, stále mám v rukávu pro případ problémů možnost díry v jednom boku, no..
RaS

4. 3. 2013, 1:21

ono záleží co je to za plech, pokud je to nějakej tažnej a ta krabička je takhle už vytažená tak když si vyrobíš čtvercovou podložku velikosti té krabičky v které bude díra velikosti X , na ni položíš krabičku a na ni pak proti té díře dáš podložku velikosti X - cca 2,5-3tl plechu a proženeš to lisem tak to vpohodě protlačíš.. pokud je to ale nějakej netažnej plech tak to střihneš... nicméně výroba takovejhle dvou triviálních třeba výpalků bude asi stát víc než ten novej toroid.. a to už nemluvím o tom, že by to chtělo nějak rozumně vystředit a udělat alespoň nějakej lehkej náběh atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

4. 3. 2013, 2:17

RaS píše:ono záleží co je to za plech, pokud je to nějakej tažnej a ta krabička je takhle už vytažená
Ahááá, takže on neni plech jako plech :!: Tady je pouze vrtáno (resp. asi vyráženo či jinak děrováno) a ohýbáno, tak to bude spíš ten netažnej..? Poznám to i jinak?
RaS píše:nicméně výroba takovejhle dvou triviálních třeba výpalků bude asi stát víc než ten novej toroid
To je jasný, v mých schopnostech by byla ta dřevotříska příp. nějaký tvrdý dřevo, do toho mi to frézuje celkem fajnově, jak by to mělo být z ocele a měl to dělat někdo jinej, tak to už asi ztrácí kouzlo..

Díky, T.
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“