Engineer píše:Díky za pochvaly ... ale včera v noci jsem při hledání informací o broušení na kulato natrefil na něco po čem mám poslintanej monitor i já

Tak se s Váma podělím...
https://docs.google.com/file/d/0B-r0kOu ... edit?pli=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Brousit ještě neumím, ale už přemejšlím jak si tu brusku doplnit nějakejma chytrejma věcičkama z toho odkazu.
Jinak brusku už jsem pokřtil kapalinou a mám dotaz pro znalce ... na stole brusky u natáčení mám u dorazu s hodinkama vyražený údaj 0,1 = 0,004/CM. Předpokládám že to souvisí s "pákovým" převodem natočení. Nicméně z toho jak to nastavit na kužel či přesněj válec nejsem moc moudrej. Taky mně mate že kostička s hodinkama může natáčet a nemá dokonce žádnou aretaci. V knihách jsem našel nějaký příklady usatavování kuželů na hodinky ale tady jsem z toho nějak zmatenej...

Poradí někdo?
Tohle téma mě teda uniklo

, moc pěknej stroječek to je, jen co je pravda
ten vyraženej údaj by mohla být kuželovitost tzn. 0,1mm na hodinkách je 0,004mm na 1 cm délky obrobku

, v cm by to mohlo být proto, že v mm by to bylo ještě menší to číslo, a dalo by se to kontrolně i spočítat, když bys změřil osu čepu na kterém se to natáčí a zdálenost osy hodinek, ale nevidno jak to tam je udělané v detailu, z toho popisu jak jsi to napsal nejsem moc moudrej
isv píše:- stupnice 0-10 stupnu vetsinou slouzi jen pro nastaveni rovnobeznosti osy rotace s osou obrobku - odstraneni kuzelovitosti
- hodinky jsou pouze orientacni, dulezitejsi je pasametr
- po každem přesunutí koníka je samozrejme osa nekde jinde
- pro broušení úhlů je nastavenitelny unašecí vřeteník 0-90* popřípadě vytočení kotouče (brousiciho přeteníku)
No tak ten natáčecí stůl +-10 je pro 99 prct. všech kuželů který se vůbec dají brousit (v hrotech)

, pro ty co mají úhel větší (ISO), je přídavné příslušenství co se k těm bruskám dodávalo a bylo na broušení strmých kuželů (v hrotech), objevuje se to sem tam v inzerátech jako "nevím k čemu to slouží" , někdy k tomu chybí koník, náhon atd.
- hodinky jsou pouze orientacni, dulezitejsi je pasametr-souhlas, levá pravá strana průměru
- po každem přesunutí koníka je samozrejme osa nekde jinde-souhlas, ale to je u vyběhané mašiny normální
- pro broušení úhlů je nastavenitelny unašecí vřeteník 0-90* popřípadě vytočení kotouče (brousiciho přeteníku)- upřesnil bych jen to, že všech krátkých kuželů které není třeba brousit osově mezi hroty
Jinak konkrétně v tomto případě hrotových brusek je právě koník mnohem důlěžitější než samotný vřeteník co se týče nastavení rovnoběžnosti: podélný posuv- natáčecí stůl-hroty, protože pokud bych chtěl využít například pevně stanoveného údaje u Engineerové brusky tak musím postupovat stylem:
1. zajistit rovnoběžnost hrany natáčecího stolu s podélným posuvem,
2. zkontrolovat koníka, který se opírá o rovnou stranu natáčecího stolu, která je ustavena do rovnoběžnosti s podélným posuvem tak, že do jeho dutiny dám kontrolní trn a popojedu podélným posuvem, nesmí být úchylka na hodinkách opírajících se o kontrolní trn, pokud ano je třeba zaškrabat plochu koníka, která se opírá o natáčecí stůl
3. ustavím nahrubo pracovní vřeteník na levé straně a stejným postupem ho ustavím do rovinnosti vůči podélnému posuvu opět kontrolním trnem v dutině
4. ustavím mezi hroty pracovního vřeteníku a koníka kontrolní trn a přejedu podélným posuvem, pokud je úchylka musím podle toho kde je upravit buď plochu koníka nebo pracovního vřeteníku, tu kterou se opírá o plochu natáčecího stolu rovnoběžnou s podélným posuvem
Opačný postup těch bodů má za následek hlavu v dlaních, ale předpokládám, že tohle lidi od brusek znají
A nebo jednodušší způsob je ten, že si to tak nějak nastavím na kalibr a brousím tisíc kusů, to je pak jedno a bude to fungovat i když osy vprac. vřeteníku a koníku rovnoběžné nebudou
A mělo by to chodit, ovšem je tady předpoklad, že ty plochy natáčecího stolu budou jakž takž zaškrabány do roviny a nebudou např prohnuté
s T drážkama je postup stejnej, o něco jednodušší, že se tam budou ladit jen kameny proti sobě....