Pripajam sa k hobby nadčencom

Odpovědět
e.m.a.i.l

14. 3. 2013, 2:21

Mám v plane postavit menšiu hobby cnc frézku, na drevo plast nejaky ten dural. návrh konštrukcie je robený tak, aby bol prenosní, váha okolo 60kg, dostatočne tuhý, a z toho čo dom da. Osa Z ešte nieje vymyslená. rozmery zakladného rámu sú 900x720,. Použitelná veľkosť bude plus minus 700x500x (150-200). Osa x 2x HGH25HAH, osy y a z po 4x HGH15CAH. POhony pomocou krokových motorov 2,9Nm od firmy BaR automation. AK by mál niekdo nejaké užitočné informácie , budem rád za každu radu.
layout2.JPG
Layout 1.JPG
Thomeeque

14. 3. 2013, 4:35

Hmm, pěkné, z hlediska tuhosti asi zajímavá konstrukce, napadá mě pár nevýhod (kterých jsi si ale asi vědom): nebudeš moct opracovávat předměty delší, než se vejdou do rámu a částečně sis zazdil ty T-drážky (budeš muset vystačit s matkama)*, ale všecko dobré pro něco zlé :) A kluci tě asi nepochválej za jen částečně založiskovaný šroub na portále..

* Teď mě napadá, že to je vlastně aspoň částečně řešitelné vyfrézovánim nějakého žlábku..
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 14. 3. 2013, 4:40, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
CAWEDOG
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 4:38

Ty voziky pro portal dej radsi pod nej, nebude to tolik drncet jako kdyz ti celej portal drzi na jedne strane plochace a na druhe je vozik.
garulus
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 4:58

Ja si dovolím ... pri tom renderovaní si zapni perspektívu....vyzerá to potom tak prirodzenejšie. V SW je to tu:
Přílohy
Perspective.png
e.m.a.i.l

15. 3. 2013, 7:26

No prímarne je stavaná na predmety do 700 mm. Ale je to len základna verzia, do budúcna je v plane postavit pod to stol, na ktorom bude výškovo nastavitelný stol a možno aj v osi x vysúvací. vymyslene to uz mam, len to nemam ešte skreslene. Akurat pracujem na portaly. Na obrazku som si nevšimol, ze mam potlačené pevné ložisko na os y. chybyčka se vloudila. Portal sa ešte rieši, určite bude viac posunutý nad vožičky. Len najskor musim doriešiť tuhosť osy z s tým, aby bolá schopná obrábať primárne na základnom stole, a ak by bola potreba, tak aj pod úroveň. A podľa toho bude doriešená osa y. Postupom času tu budem pridávať nejake nové obrázky, ako modelov, tak aj pomalej stavby. Času a penazí nemam akosi nikdy dosť.
e.m.a.i.l

15. 3. 2013, 7:27

garulus píše:Ja si dovolím ... pri tom renderovaní si zapni perspektívu....vyzerá to potom tak prirodzenejšie. V SW je to tu:
Ja viem kde je perspektíva pri prvom obrázku som ju zabudol zapnuť, ale druhy už je renderovaný v perspektíve.
e.m.a.i.l

26. 3. 2013, 2:42

dalsia z foto.....obrabaci priestor 600x600x150, hmotnost masiny cca 60kg. Zakladny sol sa uz vyrába...
Přílohy
layout.JPG
bobik

26. 3. 2013, 6:28

Jako zajímavá myšlenka. Pohánět osu Z přes ozubený hřeben. Ale bude to nejspíš vyžadovat nějakou protiváhu k hmotnosti osy Z. Takhle, jak vypneš motory, tak to sjede vlastní vahou. Taky bude trochu problém s vůlí mezi pastorkem a hřebenem. Dál bych to viděl na nějaký větší KM, tak 4Nm. Bude to vyžadovat zakrytování, aby se ti mezi pastorek a hřeben nedostali špony (lítaj pěkně vysoko, mršky jedny). Taky s rozlišením jsou u hřebenů trochu problémy. Když máš stoupání u šroubu 5mm, tak na jednu otočku motoru dostaneš 200 kroků, to znamená na jeden krok máš posuv 0,25mm, když nastavíš mikrokroky, dostaneš lepší přesnost. U hřebenu máš na jednu otočku motoru průměr roztečné kružnice krát pí. Dejme tomu, že budeš mít průměr roztečné kružnice 30mm, to je délka zhruba 94mm a máš na jeden krok motoru 0,45mm. Mikrokrokováním to můžeš stáhnout tak na desetinu.
e.m.a.i.l

14. 4. 2013, 10:51

tak uz to pomaly ziskava nejake tie kontury....
Přílohy
DSC01958.JPG
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2013, 11:26

nebude mít ten neuzavřený rám snahu vrtulovatět?
mám takový prcek 750x500 z jeklu 100x60x3 a když jsem to zkoušel přitáhnout k obyčejné dřevěné desce celkem pěkně to cvičí.

Já jen že bych opracovával plochy pro lineár až to bude kompletně odvrtané a sešroubované se spodní deskou.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
e.m.a.i.l

14. 4. 2013, 11:42

Cjuz píše:nebude mít ten neuzavřený rám snahu vrtulovatět?
mám takový prcek 750x500 z jeklu 100x60x3 a když jsem to zkoušel přitáhnout k obyčejné dřevěné desce celkem pěkně to cvičí.

Já jen že bych opracovával plochy pro lineár až to bude kompletně odvrtané a sešroubované se spodní deskou.
no je tam možnoť, že sa to skruti po dotiahnuti na pevnu podložku. Preto mam v pláne na začiatok k tomu primontovať ako stol hlinikové profily, a neskor oceľovú dosku, ktorá bude mať prefrézované pripájacie plochy.Je to z u profilov 80x8, a nieje od tvojho o moc vetšii. rozmer ramu je 800x800
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2013, 5:41

To je vhodné mít to na začátku pevné.
Jak kdesi psal robokop tak ono vedení ty nepřesnosti může eliminovat samo, ale na úkor životnosti. Tedy když budou lineáry od sebe rozhozené několik stovek (desetin), může se to tvářit že to jezdí OK ale vozíky půjdou rychle do KO.

Je vhodné si vzdálenosti projet na hodinky aby ze všech směrů nebyl na vedení nějaký kužel a pak teprve dotáhnout vozíky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
e.m.a.i.l

14. 4. 2013, 7:26

Cjuz píše:To je vhodné mít to na začátku pevné.
Jak kdesi psal robokop tak ono vedení ty nepřesnosti může eliminovat samo, ale na úkor životnosti. Tedy když budou lineáry od sebe rozhozené několik stovek (desetin), může se to tvářit že to jezdí OK ale vozíky půjdou rychle do KO.

Je vhodné si vzdálenosti projet na hodinky aby ze všech směrů nebyl na vedení nějaký kužel a pak teprve dotáhnout vozíky.
no ono by to bolo najidealnejsie mat to od zaciatku dostatočne pevne. ale skladam to v ramci moznosti a co dom da....ram je prefrezovany ako zo strany vedenia tak aj zo spodnej strany na rovinnost plus minus 0,02. rozchod medzi kolajnicami ten budem musiet nastavit, len nemam doma hodinky. Ale co z prace viem, tak po zmontovani bez nastavenia pomocou hodiniek tak to beha 2 roky a ziadne problemi s tim niesu.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“