Ahoj,
planuju si postavit CNC frezu. Hlavni ucel je modelarina, takze spis mensi veci typu preklizka 5-10mm, mosaz, hlinik, plast, tistene spoje, ale chci mit i moznost obrobit vetsi blok treba z hliniku nebo mosazi. Stava se mi, ze treba neco u znameho vytocim na soustruhu a ted premyslim, jak ruco dodelat nektere veci, ktere bych chtel mit ale presne, nebo vyroba stejneho kusu nekolikrat.
Pracovni soucastky (komponenty):
- Vreteno planuju vzduchem chlazene 2,2kW, 0-24000 ot./min (400Hz s frekvencnim mnenicem), vaha 8.5 Kg
- Krokove motory planuju bipolarni 3A s prirubou nema23 a krouticim momentem 425oz (30kg/cm - sila v klidu), 200 kroku, 1.5kg
- Driver na krokove motory s moznosti 128 mikrokroku a az 4.2A
- Spinany sitovy zdroj 350W 36V (snad bude dostacujici)
Navrhu konstrukce je tu spoustu a zakladni koncepce je vicemene stejna. Chtel bych se vyhnout svarovat nejake I a U profily, kolejnice a neco podobneho aby to vazilo 100 kilo. Spis me slo o to jestli je mozne neco takoveho (vzhledem k hmotnostem komponent) postavit ze silne preklizky, MDF desek, hlinikovych profilu apod. Pracovni prostor si predstavuju neco kolem 700x400x100-150-200 (osu Z urcim az pri rozkresleni jak to cele bude, ale moc velky prostor nepotrebuju, vsechno je na modelarinu vicemene ploche, nebo velmi nizke) kdyz uz jsou ty komponenty tak velke.
Vodici listy planuju bud podeprene tyce, nebo linearni vedeni (rozmery cili sirku nebo prumer zatim netusim)
Libilo by se mi, kdyz by to mohlo sedet na pracovnim stole u znameho ve sklepe a slo to vzit do rukou a prestehovat treba ze sklepa ven do garaze nebo nekam jinam.
Dik za napady
H.
Material na stavbu
Vzhledem k pracovním rozměrům a vřetenu 2,2kw to může vážit i více než 100kg aby se na tom dal rozumě obrábět hliník / mosaz.
Dělám prcka s pracovní plochou A4, vřeteno asi 400W, nepodepřené tyče 20mm a hmotnost dílů již teď přesahuje 30kg (rám je jekl 100x60x3mm - 8kg/m)
Pevnost MDF jsem si zkoušel a nic moc i když tlumení je dobré, prostě na obrábění hliníku to není.
Hliníkový profil ano ale pouze profilovaný obyčejný jekl je blato v porovnání s ocelovým. A u montovaných profilů je to zase otázka vysoké ceny.
Dělám prcka s pracovní plochou A4, vřeteno asi 400W, nepodepřené tyče 20mm a hmotnost dílů již teď přesahuje 30kg (rám je jekl 100x60x3mm - 8kg/m)
Pevnost MDF jsem si zkoušel a nic moc i když tlumení je dobré, prostě na obrábění hliníku to není.
Hliníkový profil ano ale pouze profilovaný obyčejný jekl je blato v porovnání s ocelovým. A u montovaných profilů je to zase otázka vysoké ceny.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Ahoj,
dik za info, pracovni plochu muzu klidne zmensit treba na velikost A3. Hlinikovy profil bych chtel urcite ten s prepazkama, ne jen jekl.
Jinak treba o mosazi, tak si predstavuju, ze tou frezkou vyrezu 20-30 ramu oken z plechu 0,5mm a navrtam si tam dirky na imitaci nytu, nebo matic M1,5 apod.
Kazdopadne dik za info.
H
dik za info, pracovni plochu muzu klidne zmensit treba na velikost A3. Hlinikovy profil bych chtel urcite ten s prepazkama, ne jen jekl.
Jinak treba o mosazi, tak si predstavuju, ze tou frezkou vyrezu 20-30 ramu oken z plechu 0,5mm a navrtam si tam dirky na imitaci nytu, nebo matic M1,5 apod.
Kazdopadne dik za info.
H
bejt tebou, tak se s někým dohodnu a jedu se na něco podívat.. ono totiž někdo si představí tohle a druhej tamto a ve skutečnosti je to toto
pak někdo napíše třeba,že jeho plotřík obrábí ocel a pak z něj vypadne že 3kou frézou po 0,1mm a druhej si to koupí, právě protože obrábí ocel.. a nestačí se divit..

pak někdo napíše třeba,že jeho plotřík obrábí ocel a pak z něj vypadne že 3kou frézou po 0,1mm a druhej si to koupí, právě protože obrábí ocel.. a nestačí se divit..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Takto to taky vidím.RaS píše:bejt tebou, tak se s někým dohodnu a jedu se na něco podívat.. ono totiž někdo si představí tohle a druhej tamto a ve skutečnosti je to toto![]()
Navíc pokud budu šolíchat dural po desetinách neboť mi víc mašina z důvodu celkové tuhosti neumožní těžko se budu radovat z výsledné kvality povrchu a přesnosti. (Spíš se budu radovat že jsem neulomil frézu

Pořád lepší udělat dvakrát menší a pořádný stroj než naopak.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.