Zdravím,
chci se zeptat prostudoval jsem si frézu http://www.cncshop.cz/dvoubrita-freza-typ-826" onclick="window.open(this.href);return false; u 3mm je rychlost posuvu 200-250mm/min, to je v ose XY, jaké je v Z ? Nebo se v Z nedá jet dolu nebo kolik ?
Fréza je typu rybí ocas nevím jaké to má výhody. Zatím používám RPM 22tisíc, frézka 3mm , 2 zuby, 30 odeběr na zub, posuv v XY mám 200mm/min a jede to, v Z jsem dal 10mm/min.
Taky nevím zda takto malé férzky se brousí, doma to asi nejde a zda to někdo brousí v nástrojárně, za kolik a zda se to vyplatí vůbec.
Předem dík za nasměrování
Jirka
Fréza typu ocas ryby, rychlosti ...
Tyhle frézy v Z dolů (vrtání) nemají moc rády, většinou se zajíždí do hloubky po rampě, ta fréza prostě nemá břit přes střed=nemůžeš s ní vrtat.
Broušení bych moc neřešil, hlavně ne doma, pokud si na to tedy nechceš pořídit brusku za pěkný obnos peněz.
Ve většině případů se ti tahle fréza dřív ulomí/zalomí než otupí, samozřejmě záleží na kvalitě stroje a hlavně obráběného materiálu.
Třeba v plastu bych s ní i vrtal bez obav ze zlomení.
Broušení bych moc neřešil, hlavně ne doma, pokud si na to tedy nechceš pořídit brusku za pěkný obnos peněz.
Ve většině případů se ti tahle fréza dřív ulomí/zalomí než otupí, samozřejmě záleží na kvalitě stroje a hlavně obráběného materiálu.
Třeba v plastu bych s ní i vrtal bez obav ze zlomení.
Ahoj,
díky dělám s tím do hliníku (2mm tlustého), řekl bych že ten tvar frézy mi zajišťuje lepší odvod třísek tj. do hliníku se tolik nelepí. Občas mám nějaký ten otvor, zkusím zajíždět šikmo.Ona mi frézka občas škubla, to je asi taky ten důvod přímého vrtání, ale fréza to zatím vydržela. Nemáš představu jak má být velká ta rampa např. zda s tou 3mm frézku udělám otvor 3.3mm ?
díky
Jirka
díky dělám s tím do hliníku (2mm tlustého), řekl bych že ten tvar frézy mi zajišťuje lepší odvod třísek tj. do hliníku se tolik nelepí. Občas mám nějaký ten otvor, zkusím zajíždět šikmo.Ona mi frézka občas škubla, to je asi taky ten důvod přímého vrtání, ale fréza to zatím vydržela. Nemáš představu jak má být velká ta rampa např. zda s tou 3mm frézku udělám otvor 3.3mm ?
díky
Jirka
jirka7 píše:Ahoj,
díky
Jirka
Když budeš otvor frézovat po spirále, pak uděláš. Zjisti si, jaký je rozdíl mezi středem frézy a břitem, poté víš jakou vzdálenost musíš ujet, aby jsi mohl klesnout v Z maximálně o hodnotu toho rozdílu. Ta vzdálenost je rovná průměru frézy. Tím máš definovanou nejstrmější rampu, po které můžeš relativně bezpečně zajet do materiálu. V případě frézování otvoru tento rozdíl mezi středem nástroje a břitem udává maximální hloubku na jednu otáčku. Jednodušeji ti to vysvětlit neumím, snad jen nahlédnout do nějakého katalogu, kde na daný typ frézy je již uvedeno pod jakým úhlem je dovoleno do materiálu zajíždět.