Mam frezku FA 2A , chci přestavit na CNC , jenže vůbec netuším jak silná serva na to budou třeba , osa X a Y jsou celkem volně krom obrábění nemusí tahat žádnou váhu , nejde mi ani o nějaký extra závratný rychloposuv, ale zase abych u toho neusnul než to někam dojede na te delce.
Osa Z je horší , konzola váží celkem dost....
Vím že tady kolega přestavoval frezku a daval na to 1kw serva, to se mi ,ale zda byt trochu moc , nehledě na nehoraznou cenu takoveho motoru.
Na osu Z bych ještě ten 1kw překous ,ale na ostatní se mi to zda byt moc.
Další věc je pruměr kuličkaču , stačí 25mm?
Dik za rady
Pohon na FA 2A
to chceš dávat kuličkový šrouby na všechny osy? ono spíš než jakej průměr budeš řešit jak to tam nacpat, já jsem kdysi uvažoval o přestavbě obdobné frézky a moc místa tam nebylo, ono kuličková matice je hovado proti tomu co tam je teď, takže nejdřív změř co se tam vůbec vejde a vymysli jak to tam nacpat, Xko je sranda Yko ještě jde ale Zko je docela oříšek a já jsem tenkrát zjistil, že co bych dal za doobrobení věcí, že to prostě nemělo smysl..a koncepčně tahle mašinka na přestavbu nic moc ..tím Tě nechci nijak odradit, jen radím ať to dobře promyslíš, vřeteno a řazení máš v plánu zachovat? řešením je totiž to vyhodit a udělat Zko jezdící s vlastním vřetenem a to původní nechat na hrubé štelování
jinak si myslím že X a Y musej stačit 0,5kw serva, sám mám kW na dvakrát tak velkém stroji a jedou při obrábění a normálních posuvech na 25-30% výkonu (zezačátku to bylo 60% ale postupem času jak se to doladilo pročistilo a hlavně pořádně promazalo se to ustálilo na 30% (samozřejmě sežerou i 300% při zrychlení na max.. ale stačili by i slabší...)
jinak si myslím že X a Y musej stačit 0,5kw serva, sám mám kW na dvakrát tak velkém stroji a jedou při obrábění a normálních posuvech na 25-30% výkonu (zezačátku to bylo 60% ale postupem času jak se to doladilo pročistilo a hlavně pořádně promazalo se to ustálilo na 30% (samozřejmě sežerou i 300% při zrychlení na max.. ale stačili by i slabší...)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Dik za info.
Je problem je dat na všechny osy?
Že bych udělal pohyblivé vřeteno mě taky napadlo protože nemam vertikalni hlavu . Trochu se toho ale bojím , přece jenom v zakladu je tam 4kw motor , kdybych tam flák to 3,3kw vodou chlazené co by to dělalo , protože když se do toho chci pustit tak mam vyšši požadavky než 2mm šponu do hliniku.
Navíc si myslím že dopasovat k tomu nějakou rybinu tak aby to krasně chodilo by mohl byt celkem problém ,jedine co mě napada sehnat někde tu hlavu kterou vykuchat a dat do ni to vřeteno.
Je problem je dat na všechny osy?
Že bych udělal pohyblivé vřeteno mě taky napadlo protože nemam vertikalni hlavu . Trochu se toho ale bojím , přece jenom v zakladu je tam 4kw motor , kdybych tam flák to 3,3kw vodou chlazené co by to dělalo , protože když se do toho chci pustit tak mam vyšši požadavky než 2mm šponu do hliniku.
Navíc si myslím že dopasovat k tomu nějakou rybinu tak aby to krasně chodilo by mohl byt celkem problém ,jedine co mě napada sehnat někde tu hlavu kterou vykuchat a dat do ni to vřeteno.
vše má své pro a proti.. to musíš zvážit sám.. samozřejmě když tomu zařadíš 100otáček a dáš velkou hlavu a ukrajuješ ocelový špony jak nic tak to s žádným přídavným vysokootáčkovým vřetenem neuděláš, jaké jsi myslel konkrétně vřeteno 3,3kw? zase na druhou stranu co na klasice naženeš silou a objemem se vykompenzuje u CNC rychlostí a samostatnou prací.. to Zko jak je tam šroub přes ty kuželový kola tak to si já osobně myslím že je pro CNC nevhodné a je zdrojem nevykompenzovatelné mrtvoly a abys to nahradil kuličkovým šroubem je prostě oříšek, lehni si pod to rozeber a uvidíš..pokud bys tam dal šroub a matici hnal napřímo přes řemen tak budeš mít problém s místem kam ten motor nacpat, neříkám že to nejde ale je to dost komplikované a znamená to celou tu nohu vzít upravit a předělat což je vození na velkou frézu někam atd.. já teda neznám FA2A znám jen FA2U nebo FA2V takže nevím jak je to přesně dělané, ale tam kam dosedá vertikální hlava přece musí být rovná plocha kolmá se stolem s nějakejma montážníma dírama pro tu hlavu.. tak na to nějakou desku s lineárama a šroubem se zdvihem třeba 150 a na to ti stačí "malé servo" a to původní Zko nechat tak jak je.. ale jak jsem psal na začátku vše má své pro a proti musíš se rozmyslet sám..
a hlavně jedna velmi důležitá věc, stojí to pak dost peněz...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
RaS píše:vše má své pro a proti.. to musíš zvážit sám.. samozřejmě když tomu zařadíš 100otáček a dáš velkou hlavu a ukrajuješ ocelový špony jak nic tak to s žádným přídavným vysokootáčkovým vřetenem neuděláš, jaké jsi myslel konkrétně vřeteno 3,3kw? zase na druhou stranu co na klasice naženeš silou a objemem se vykompenzuje u CNC rychlostí a samostatnou prací.. to Zko jak je tam šroub přes ty kuželový kola tak to si já osobně myslím že je pro CNC nevhodné a je zdrojem nevykompenzovatelné mrtvoly a abys to nahradil kuličkovým šroubem je prostě oříšek, lehni si pod to rozeber a uvidíš..pokud bys tam dal šroub a matici hnal napřímo přes řemen tak budeš mít problém s místem kam ten motor nacpat, neříkám že to nejde ale je to dost komplikované a znamená to celou tu nohu vzít upravit a předělat což je vození na velkou frézu někam atd.. já teda neznám FA2A znám jen FA2U nebo FA2V takže nevím jak je to přesně dělané, ale tam kam dosedá vertikální hlava přece musí být rovná plocha kolmá se stolem s nějakejma montážníma dírama pro tu hlavu.. tak na to nějakou desku s lineárama a šroubem se zdvihem třeba 150 a na to ti stačí "malé servo" a to původní Zko nechat tak jak je.. ale jak jsem psal na začátku vše má své pro a proti musíš se rozmyslet sám..
Je mi to jasne, to vřeteno je prostě problem , vice by mi určitě vyhovovalo kdyby tam zustalo to puvodni u frezky zařadiš otačky a jedeš pořad na stejne , stejně musiš vyměnit nastroj tak zas tak velky problem to přeřadit neni. Jen musim popřemyšlet jestli by to vubec nějak šlo , zase co bych ušetřil na externim vřetenu bych mohl flaknout do te osy Z , pokud bych byl přesvědčeny že by to fungovalo ,podle mě de vše nějak vyřešit

No musim na to nejdřiv kouknout jak to tam vubec je a vykuchat to.
Něco podobnýho zrovinka řeším a jak to tady všecko čtu tak mě napadlo-pokud není nepravidelně vychozený trapézák na ose z tak proč ho vlastně nenechat?Celý stůl se při obrábění v ose Z většinou nehýbe,vlastní váha mu stačí aby nevibroval a vůle je taky vymezená hmotností tak co tam jenom dát přes řemen řekněme 1:3 motor a schovat ho pod stůl třeba i našikmo?Jestli blbnu tak mě opravte.
No vibrovat to nebude, problem je vaha te konzoly a opakovana přesnost nejezdu , tam moc velke přesnosti na tom trapezu nedociliš.karelsklo píše:Něco podobnýho zrovinka řeším a jak to tady všecko čtu tak mě napadlo-pokud není nepravidelně vychozený trapézák na ose z tak proč ho vlastně nenechat?Celý stůl se při obrábění v ose Z většinou nehýbe,vlastní váha mu stačí aby nevibroval a vůle je taky vymezená hmotností tak co tam jenom dát přes řemen řekněme 1:3 motor a schovat ho pod stůl třeba i našikmo?Jestli blbnu tak mě opravte.
Ja to cele přehodnotil a kuchnu to a dam tam klasicke vřeteno ktere bude sjíždět, vlastni konstruktérce jako motor asi použiju servo a budu to zvedat servem s brzdou a basta.
Tim si udělam prostor na experimentovani s ATC...
'Ono je fakt ze osa Z něco važí .Já ted dělam podobnej stroj .A nacpat tam motor je celkem problem,Vyhodou je že jsem spoustu let dělal na horizontalních vyvrtavačkach tak mě hodně vecí upravují kamarádi ,Rozhodně bych palby za odrabění platit nechtělRaS píše:vše má své pro a proti.. to musíš zvážit sám.. samozřejmě když tomu zařadíš 100otáček a dáš velkou hlavu a ukrajuješ ocelový špony jak nic tak to s žádným přídavným vysokootáčkovým vřetenem neuděláš, jaké jsi myslel konkrétně vřeteno 3,3kw? zase na druhou stranu co na klasice naženeš silou a objemem se vykompenzuje u CNC rychlostí a samostatnou prací.. to Zko jak je tam šroub přes ty kuželový kola tak to si já osobně myslím že je pro CNC nevhodné a je zdrojem nevykompenzovatelné mrtvoly a abys to nahradil kuličkovým šroubem je prostě oříšek, lehni si pod to rozeber a uvidíš..pokud bys tam dal šroub a matici hnal napřímo přes řemen tak budeš mít problém s místem kam ten motor nacpat, neříkám že to nejde ale je to dost komplikované a znamená to celou tu nohu vzít upravit a předělat což je vození na velkou frézu někam atd.. já teda neznám FA2A znám jen FA2U nebo FA2V takže nevím jak je to přesně dělané, ale tam kam dosedá vertikální hlava přece musí být rovná plocha kolmá se stolem s nějakejma montážníma dírama pro tu hlavu.. tak na to nějakou desku s lineárama a šroubem se zdvihem třeba 150 a na to ti stačí "malé servo" a to původní Zko nechat tak jak je.. ale jak jsem psal na začátku vše má své pro a proti musíš se rozmyslet sám..

Tu osu Z vidím jako to nejjednodušší. Pokud ten šroub není vychozenej, tak tam přesnost bude a protože to má "metrák" (konzola+stůl+obrobek event ještě svěrák) tak si to vůli vymezí. To mám docela ověřené. Zkus si dát hodinky a zatoč ručně sem a tam a uvidíš. Pokud je šroub vyběhanej, tak se nepřesnost projeví až při delších přejezdech.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]