tip na kuličkové šrouby se zakončením.

mechanika k motorům
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2008, 5:41

Mám problém:

po cca 15 letech provozu se mi s konečnou platností vysypal trapézák na soustruhu, takže ho potřebuji nahradit kuličkovým šroubem. Ten potřebuji včetně zakončení podle dodaného vzorku (starý trapézák).

Jde mi o to, jestli nemáte někdo typ na firmu, která by to sfoukla v co nejkratším termínu (dovezu, odvezu, zaplatím ....) a za rozumnou cenu - i když pro mě má přednost rychlost.

Požadované parametry:

- válcovaný šroub, průměr 20 mm, stoupání 5 mm, délka cca 1200 mm, nepředepjatá matka se standardní přírubou, opracovaný na obou koncích.
- válcovaná šroub , průměr 16 mm, stoupání 4 mm, délka cca 600 mm, nepředepjatá matka, opracovaný na jednom konci, na druhém zarážka proti vytočení matky.
Oba šrouby pojednou na dřevoobráběcí mašině - tzn prašné prostředí - a není zde třeba nějaké extrémné přesnosti, v pohodě mohou mít menší vůli, nebudou krytované (podle mých zkušeností je to zbytečné - a naopak dřevěný prach působí jako mazivo ....)

Po neděli se asi ještě mrknu na hiwin - ale zajímají mě vaše názory a případný typ na jiné výrobce.
Fizol

21. 3. 2008, 6:32

R - stick píše:Mám problém:

po cca 15 letech provozu se mi s konečnou platností vysypal trapézák na soustruhu, takže ho potřebuji nahradit kuličkovým šroubem. Ten potřebuji včetně zakončení podle dodaného vzorku (starý trapézák).

Jde mi o to, jestli nemáte někdo typ na firmu, která by to sfoukla v co nejkratším termínu (dovezu, odvezu, zaplatím ....) a za rozumnou cenu - i když pro mě má přednost rychlost.

Požadované parametry:

- válcovaný šroub, průměr 20 mm, stoupání 5 mm, délka cca 1200 mm, nepředepjatá matka se standardní přírubou, opracovaný na obou koncích.
- válcovaná šroub , průměr 16 mm, stoupání 4 mm, délka cca 600 mm, nepředepjatá matka, opracovaný na jednom konci, na druhém zarážka proti vytočení matky.
Oba šrouby pojednou na dřevoobráběcí mašině - tzn prašné prostředí - a není zde třeba nějaké extrémné přesnosti, v pohodě mohou mít menší vůli, nebudou krytované (podle mých zkušeností je to zbytečné - a naopak dřevěný prach působí jako mazivo ....)

Po neděli se asi ještě mrknu na hiwin - ale zajímají mě vaše názory a případný typ na jiné výrobce.
Na Tvojom mieste by som tam opäť dal trapezák(ak je to na drevo). Guličky sa Ti prachom zadrú.
Josef
Sponzor fora

21. 3. 2008, 7:55

Pokud si myslíš, že dřevěný prach je mazivo, tak se ti brzy "šprajcne vazelína". To by jsi nesměl mazat ani matice! Leda bys to musel mazat tak hodně, aby to ten olej nebo tuk vyplavil. Pak by se s v tom koupal. Dřevo s mazivem udělá takovou sviňskou hmotu, že pak něco povolí.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2008, 8:08

Pánové - se vší úctou - na kuličkovém šroubu na jedné mašině jedu výšepopsaným způsobem už přes 5 let - bez sebemenšího znatelného opotřebení. Je sice fakt, že pokud použiješ tužší vazelínu, dojde k popsanému efektu - ale já mažu hlavně olejem - a co je podstatné - ten kuličkový šroub je co se tohoto týče naprosto bezúdržbový.

Trapézáky nechcu ani vidět - až je vymontuju, tak je nafotím - a velmi rychle pochopíš proč. Mimochjodem - ten poslední odešel v důsledku totálního vydření matice - když se v ní protočil.
Josef
Sponzor fora

21. 3. 2008, 8:24

Kdo viděl dřevěná ložiska, ten se napoprvé divil, proč je vydřené železo na hřídeli a ne dřevo ložiska.
gamas

21. 3. 2008, 9:43

Josef:
Jsi přísný strojař :) . Nízké tření neznamená jenom olej. Pokud mazat, tak jak správně říkáš, mazat mazat a koupat to v oleji. Truhláři ovšem nemažou a nemažou. Je to ovšem asi lepší, viz vlastní zkušenost. Před deseti lety jsem postavil jednomu truhlářovi mašinu s trapézama a namazal jsem ji akorát já, když jsem mu ji předával :) . Od té doby olej ani vazelínu neviděla. Viděl jsem ji před čtvrt rokem. Šrouby jedou, jsou jak zrcadlo a žádný problém. Myslím si, že zmíněný dřevný prach, obsahující silice se může při tlaku v závitech účastnit na snížení tření. K tomu vydírání ocele: pokud namažu jen občas, olej oxiduje a vznikají kyseliny, které leptají a leptají. Viděls někdy třeba hřídel od pračky, která je totálně vydřená od gufera? Je to zhruba o stejným principu. Podle mne závěr: pokud mazat, tak pořádně, pokud občas, tak radši vůbec. :D
Josef
Sponzor fora

22. 3. 2008, 10:04

Ve strojařině nejde něktreré věci dělat "napůl". To se pak vrátí a nafackuje ti to tehdy, když to nejmíň čekáš. Jde to dělat po strojařsku, nebo používat "zemědělské vůle". Tím ovšem neznevažuju zemědělce!
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2008, 8:05

Nakonec mě ta sranda u Hiwinu vyšla asi na 11800 vč. DPH. Na to, že budu mít dva kompletně opracované šrouby, které mi už stačí jen namontovat to není tak strašné .....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2008, 8:22

kompletne opracovane = celkem mizerne osoustruzene nebrousene
pokud jsem videl hiwin
souosost se sroubovici je taky otazkou

v tvem pripade je to jedno ale pokud vim tak to jejich opracovani neni zadnej zazrak
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2008, 8:36

Jejich zástupce mě tvrdil, že to budou brousit a následně kalit nebo žíhat (či něco podobného) - takže uvidím .....

No fakt je, že mě by to stačilo ojet na soustruhu. Jinak pokud bych znal vaše zkušenosti, tak bych si v Jihlavě sehnal hromadu fabrik, kde by mě to udělali - jenže to je hodně o ceně a hlavně o času - a já si moc dlouhé prostoje dovolit nemůžu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2008, 8:37

tak dej vedet
jsem zvedavej :)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Josef
Sponzor fora

28. 3. 2008, 10:00

Mne by zajímalo, jak umí dodržet souosost závitu (matice) a opracovaných konců. Taky házivost čela pro opěr ložiska. Někdy to dělá menší problémy i renomovaným výrobcům, kteří dělají šrouby na zakázku.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2008, 1:33

Josef píše:Pokud si myslíš, že dřevěný prach je mazivo, tak se ti brzy "šprajcne vazelína". To by jsi nesměl mazat ani matice! Leda bys to musel mazat tak hodně, aby to ten olej nebo tuk vyplavil. Pak by se s v tom koupal. Dřevo s mazivem udělá takovou sviňskou hmotu, že pak něco povolí.
Tak úplná blbost to zase není. Když se soustruh na kov používá výhradně na dřevo tak se lože nemusí mazat - ono by to stejně nešlo, dřevěný prach mašinu dokonale odmastí :-) Potud empirie, jestli je to nějak teoreticky vysvětlené nevím.
Aleš Procháska
Fizol

28. 3. 2008, 1:44

prochaska píše:
Josef píše:Pokud si myslíš, že dřevěný prach je mazivo, tak se ti brzy "šprajcne vazelína". To by jsi nesměl mazat ani matice! Leda bys to musel mazat tak hodně, aby to ten olej nebo tuk vyplavil. Pak by se s v tom koupal. Dřevo s mazivem udělá takovou sviňskou hmotu, že pak něco povolí.
Tak úplná blbost to zase není. Když se soustruh na kov používá výhradně na dřevo tak se lože nemusí mazat - ono by to stejně nešlo, dřevěný prach mašinu dokonale odmastí :-) Potud empirie, jestli je to nějak teoreticky vysvětlené nevím.
Práveže sa mazať musí a to ešte intenzívnejšie. Ja tam mám čerpadlo, ktoré sa zapína každých 5min na 30 sec. a maže všetko čo sa hýbe: sane, pinola atď. Samozrejme, čas sa dá nastaviť podľa potreby(musia byť lože stále vlhké.
linear

30. 3. 2008, 5:39

R - stick píše:Mám problém:

Požadované parametry:

Nejlepsi by bylo najit firmu, ktera si dela srouby primo pro sebe. Jinak obchodnici ti naslibujou hory doly a pak skutek utek. Než HIWIN, tak radsi šroub od BOSCHe. Aspon mas zaruku, ze to neco vydrzi.
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“