Router pre palenie plazmou
Zdravím,
po prázdninovej brigáde, kde som vypomáhal pri montáži CNC strojoch (plazma, voda, laser), som sa rozhodol pre stavbu vlastného stolu pre plazmovú rezačku, čo som si zadal aj ako bakalársku prácu. Moje strojné vybavenie je zatiaľ sústruh (SN20), vŕtačky (V20, VS32), zváračky MMA, MIG/MAG. Táto stavba má byť akýsi vstup do CNC sveta, ktorým by som sa chcel do budúcna uberať.
Moja predstave o konštrukcii: rošt na platňu plechu 2000x1000, ztoho rozjazdy:
Y - 2x yakel 100/60/3 dlhý 2500mm, 20mm podoprené tyče na každom po dva vozíky, z boku ozubený hrebeň, zvyšok konštrukcie 60/60/3,
X - yakel 90/90/4 dlhý 1700mm, vpredu jeden 25 lineár HIWIN s dvoma vozíkmi zvrchu opäť ozubený hrebeň,
Z - osadené na dvoch lineároch 20mm po jednom vozíku, tr. 16/4.
Načrtol som základný rám, no nová verzia programu ma neposlúchala, tie nohy vo vzduchu majú ísť až po vrch a na zemi budu ukotvené. Konštrukciu nechcem zvárať, preto by som ju rád spravil montovateľnú. Na spojoch medzi yaklami chcem navariť platne, cez ktoré by sa jednotlivé dieli zmontovali. Otázka je, čo to spraví s yaklami pod podopretými tyčami, keď tam navarím platne aby bolo o čo chytiť nohy. Pod roštom plánujem vaňu s odsávaním rozdelenú na časti, kde bude odsávať z tej časti kde sa aktuálne páli.
Pohon by som rád riešil krokovými motormi, predstavujem si napriamo ozubené koleso a hrebeň, pri Z trapéz cez pružnú spojku. Neviem či je to reálne, alebo bude nutné použiť aj prevod remeňom a taktiež s akými silnými motormi mám rátať. Presnosť si predstavujem na 1mm, rýchlosť 250mm/s.
Za rady a tipy pomocné pri stavbe vopred ďakujem, Milan
po prázdninovej brigáde, kde som vypomáhal pri montáži CNC strojoch (plazma, voda, laser), som sa rozhodol pre stavbu vlastného stolu pre plazmovú rezačku, čo som si zadal aj ako bakalársku prácu. Moje strojné vybavenie je zatiaľ sústruh (SN20), vŕtačky (V20, VS32), zváračky MMA, MIG/MAG. Táto stavba má byť akýsi vstup do CNC sveta, ktorým by som sa chcel do budúcna uberať.
Moja predstave o konštrukcii: rošt na platňu plechu 2000x1000, ztoho rozjazdy:
Y - 2x yakel 100/60/3 dlhý 2500mm, 20mm podoprené tyče na každom po dva vozíky, z boku ozubený hrebeň, zvyšok konštrukcie 60/60/3,
X - yakel 90/90/4 dlhý 1700mm, vpredu jeden 25 lineár HIWIN s dvoma vozíkmi zvrchu opäť ozubený hrebeň,
Z - osadené na dvoch lineároch 20mm po jednom vozíku, tr. 16/4.
Načrtol som základný rám, no nová verzia programu ma neposlúchala, tie nohy vo vzduchu majú ísť až po vrch a na zemi budu ukotvené. Konštrukciu nechcem zvárať, preto by som ju rád spravil montovateľnú. Na spojoch medzi yaklami chcem navariť platne, cez ktoré by sa jednotlivé dieli zmontovali. Otázka je, čo to spraví s yaklami pod podopretými tyčami, keď tam navarím platne aby bolo o čo chytiť nohy. Pod roštom plánujem vaňu s odsávaním rozdelenú na časti, kde bude odsávať z tej časti kde sa aktuálne páli.
Pohon by som rád riešil krokovými motormi, predstavujem si napriamo ozubené koleso a hrebeň, pri Z trapéz cez pružnú spojku. Neviem či je to reálne, alebo bude nutné použiť aj prevod remeňom a taktiež s akými silnými motormi mám rátať. Presnosť si predstavujem na 1mm, rýchlosť 250mm/s.
Za rady a tipy pomocné pri stavbe vopred ďakujem, Milan
A do bakalařky se ti bude hodit toto, sice to nezní tak americký jako yakel.
odkaz:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste ... minu-jackl" onclick="window.open(this.href);return false;
odkaz:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste ... minu-jackl" onclick="window.open(this.href);return false;
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Prvé malé úspechy za sebou a kopec roboty ešte pred sebou. Skúšanie zatiaľ prebieha bez koncákov, ktoré sa mi nedarí spojazdniť, s mŕtvym Z a taktiež bez roštu a kopec ďalších detailov. Momentálne bojujem hlavne s rušením (Berlan) a problémoch v malých rýchlostiach, nesedí prejdená vzdialenosť.
Týmto by som sa chcel aj poďakovať ľuďom ktorých som otravoval a boli ochotný poradiť, ďakujem. Milan
Týmto by som sa chcel aj poďakovať ľuďom ktorých som otravoval a boli ochotný poradiť, ďakujem. Milan
- Přílohy
-
- Skuska.wmv
- (15.27 MiB) Staženo 334 x
-
- Skuska2.wmv
- (7.36 MiB) Staženo 425 x
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pochopil jsem správně, že problém je při pálení ostrých rohů, kdy musíš jednou osou dobrzdit a následně druhou rozjet? Takže ačkoliv se nejezdí rychle a není požadavek na velkou přesnost, zůstává požadavek na maximální dynamiku? Takže to chce serva?
Petr Spáčil
Problém s dynamikou krokáčov nemám, som milo prekvapený ako to krásne lieta v rýchloposuvoch. Rohy vo vnútorných otvoroch by serva asi tiež nezachránili a pri vonkajších to rieši mašľa. Nemám to zatiaľ nejako vyladené, momentálne som vo fáze keď sa to začalo hýbať a objavujem nové problémy, v značnej miere zrejme spôsobené Berlanom.
Dnes som to skúšal aj funkčným Z, motor mi už neodchádzal akurát mi stále rušil myš v PC, po vypálení som ju musel odpojiť a zapojiť . Teraz mám predsebou úlohu prvotného zápalu a následne THC, a odstránenia rušenia. Ak sa pošťastí, vyrieši to výmena Berlana.
Tým že nesedí prejdené vzdialenosť som myslel to, že z neznámeho dôvodu na Y pri F1500 prešlo cca80mm miesto 100mmm a pri F2000 to už bolo OK. Milan
Dnes som to skúšal aj funkčným Z, motor mi už neodchádzal akurát mi stále rušil myš v PC, po vypálení som ju musel odpojiť a zapojiť . Teraz mám predsebou úlohu prvotného zápalu a následne THC, a odstránenia rušenia. Ak sa pošťastí, vyrieši to výmena Berlana.
Tým že nesedí prejdené vzdialenosť som myslel to, že z neznámeho dôvodu na Y pri F1500 prešlo cca80mm miesto 100mmm a pri F2000 to už bolo OK. Milan
Ahoj
Pěkná konstrukce .Přeju hodně zdaru.To THC NA EBAY http://www.ebay.com/itm/Proffessional-C ... 8177wt_928" onclick="window.open(this.href);return false;
ALE MOŽNÁ SE DÁ SEHNAT PŘIMO NA POLSKÉM CNC SCHOPU
Zravím packu to tvé THC by mě zajímalo.Jak si na tom ty s plasmou ?Já tu mojí odložil a uspěšně to odkládám už skoro rok.Ale to neni k inspiraci.
Pěkná konstrukce .Přeju hodně zdaru.To THC NA EBAY http://www.ebay.com/itm/Proffessional-C ... 8177wt_928" onclick="window.open(this.href);return false;
ALE MOŽNÁ SE DÁ SEHNAT PŘIMO NA POLSKÉM CNC SCHOPU
Zravím packu to tvé THC by mě zajímalo.Jak si na tom ty s plasmou ?Já tu mojí odložil a uspěšně to odkládám už skoro rok.Ale to neni k inspiraci.
Dá sa zohnať priamo u poliakov http://proma-elektronika.pl/cnc-plasma- ... t-control/
Majú tam aj THC vrátane vyriešeného prepalu, avšak neviem či sa komerčne predáva keďže tam nieje uvedená cena. Mám v pláne tam skúsiť napísať.
To THC zaujíma aj mňa, každá dobrá rada sa zíde
Majú tam aj THC vrátane vyriešeného prepalu, avšak neviem či sa komerčne predáva keďže tam nieje uvedená cena. Mám v pláne tam skúsiť napísať.
To THC zaujíma aj mňa, každá dobrá rada sa zíde

To je docela dost peně co za ten polskej udělátor chtějí , já plazmu zatím nemám , ale kamarád staví a já u něj budu testovat THC , program mám tak nějak napsanej , vstupní elektroniku mám taky hotovou , takže mě čeká testování a ladění , což nějaký ten čas zabere a nevím kdy to bude , každopádně se podělím
Ako hovoríš, je to dosť a pre študenta obvzlášť. Teraz sa tomu bohužiaľ musím venovať pomenej, skúšky... Každopádne, pokiaľ sa potom o to podelíš, tak palec hore, určite to veľa ľuďom pomôže vrátane mňa, ale aj tak ma láka spraviť si vlastné, už len z toho hľadiska že sa pritom naučím opäť niečo nové.
BTW. nemá niekto skúsenosti s rušením pri použití Formici Forcut 50, starší model?
BTW. nemá niekto skúsenosti s rušením pri použití Formici Forcut 50, starší model?