Nastavení osy Z

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
Schusterj

2. 6. 2013, 8:51

Zdravím, potřeboval bych poradit s nastavením osy Z. Pro moje účely jsem si postavil CNC frézku, která chodí s Machem dobře, hodně jsem toho prostudoval a teď začínám s frézováním. Hlavní využití bude frézování přístrojových panelů. Časem tišťáky. Na přístrojové panely jsem na netu našel jednoduchý a pro moje účely dostačující program Front panel designer. Ten konečný projekt ukládá ve formátu DXF. Ten načtu v LazyCamu a převedu do G kódu. Nejprve jsem usnul do frézky fix a nechal tvar vykreslit. Vše bylo naprosto v pohodě. Po upnutí trézky a vynulování osy Z s upnutou frézkou na materiálu a spuštění programu frézka jezdí asi desetinu nad materiálem když má frézovat a při přejezdu asi tak 1 mm. Bude chyba v G kódu? Nebo špatně nastavují osu Z? I kdyby zajížděla do materiálu tak jak má, jak se nastavuje zdvih nad materiál při přejezdu?
Zkuste trochu poradit.
Díky
RaS

2. 6. 2013, 10:12

nejezdí ti osa Z obráceně? místo dolu nahoru? to přehodíš znaménkem v nastavení.. že by byl špatně G kód nepředpokládám.. nicméně i to můžeš skontrolovat co tam je u těch Zek napsaný..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Josef
Sponzor fora

3. 6. 2013, 5:53

Má to dobře, při záběru je cca 0,1 mm nad matrošem a při přejezdu asi 1 mm. Ten odskok se nastavuje asi CAMu a ose z má špatně vynulovanou. nebo nedobře zadaná délka nástroje.
RaS

3. 6. 2013, 6:21

no vidíš čtu moc rychle a to by mě vůbec nenapadlo, že by byl jen šouplej v ose Z, to je přece to první co nastavím..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Schusterj

3. 6. 2013, 5:49

Pro jistotu přikládám G kód. Jinak osu Z nastavují s nástrojem na materiálu s tenkým papírem a pak nuluju osu.

test panel 33.tap
Gkod
(11.6 KiB) Staženo 337 x
Josef
Sponzor fora

3. 6. 2013, 8:37

Tak papír má tak 0,1 mm (podle druhu) raději změř. Za druhé, program máš vygenerovaný (alespoň v začátku, dál jsem se nedíval, ale asi to bude stejné) tak že přejezdy jsou Z + 1 mm, pracovní pojezdy jsou Z + 0,1 mm a Z 0 mm. takže se ti to do materíálu nedostane. Jak to máš nastavené v CAMu? Podle toho ti to vygneruje i program. Jen tak na zkoušku si zkus posunout osu Z dolů do materiálu např. o 0,2 mm a mělo by to brát. Ale to není řešení, je třeba správně nastavit CAM a osu Z.
Schusterj

4. 6. 2013, 7:05

Kód generuji v LazyCamu, ale nevím jak to mámv něm nastavit. Soubor jen načtu a necháme vygenerovat g kód a hned převádím do Machu.
Hades

4. 6. 2013, 7:57

LazyCam neznám, používám ArtCAM, ale musím zadat nějakou hloubku obrábění, kterou pak stejně upravím podle nástroje v CFP-čku

p.s.
jo a cigaretovej papírek má tloušťku 0,03mm :D
Josef
Sponzor fora

5. 6. 2013, 5:04

Selhaly-li všechny pokusy, je načase přečíst si návod! (Murphy).

http://www.cnc.info.pl//files/lazycam_m ... _1_181.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“