Zdravím, potřeboval bych poradit s nastavením osy Z. Pro moje účely jsem si postavil CNC frézku, která chodí s Machem dobře, hodně jsem toho prostudoval a teď začínám s frézováním. Hlavní využití bude frézování přístrojových panelů. Časem tišťáky. Na přístrojové panely jsem na netu našel jednoduchý a pro moje účely dostačující program Front panel designer. Ten konečný projekt ukládá ve formátu DXF. Ten načtu v LazyCamu a převedu do G kódu. Nejprve jsem usnul do frézky fix a nechal tvar vykreslit. Vše bylo naprosto v pohodě. Po upnutí trézky a vynulování osy Z s upnutou frézkou na materiálu a spuštění programu frézka jezdí asi desetinu nad materiálem když má frézovat a při přejezdu asi tak 1 mm. Bude chyba v G kódu? Nebo špatně nastavují osu Z? I kdyby zajížděla do materiálu tak jak má, jak se nastavuje zdvih nad materiál při přejezdu?
Zkuste trochu poradit.
Díky
Nastavení osy Z
nejezdí ti osa Z obráceně? místo dolu nahoru? to přehodíš znaménkem v nastavení.. že by byl špatně G kód nepředpokládám.. nicméně i to můžeš skontrolovat co tam je u těch Zek napsaný..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
no vidíš čtu moc rychle a to by mě vůbec nenapadlo, že by byl jen šouplej v ose Z, to je přece to první co nastavím..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Tak papír má tak 0,1 mm (podle druhu) raději změř. Za druhé, program máš vygenerovaný (alespoň v začátku, dál jsem se nedíval, ale asi to bude stejné) tak že přejezdy jsou Z + 1 mm, pracovní pojezdy jsou Z + 0,1 mm a Z 0 mm. takže se ti to do materíálu nedostane. Jak to máš nastavené v CAMu? Podle toho ti to vygneruje i program. Jen tak na zkoušku si zkus posunout osu Z dolů do materiálu např. o 0,2 mm a mělo by to brát. Ale to není řešení, je třeba správně nastavit CAM a osu Z.
Selhaly-li všechny pokusy, je načase přečíst si návod! (Murphy).
http://www.cnc.info.pl//files/lazycam_m ... _1_181.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cnc.info.pl//files/lazycam_m ... _1_181.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;