Přepočet uhlů

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Kvako1
Sponzor fora

13. 6. 2013, 6:42

měl jsem už 2x problém že jsem našel v nakresu okotovaný uhel v tomto formatu:

1stupeň29min.15s.

potřeboval jsem to převézt na stupně v desitkové soustavě . vypočítat to jde ale je to pracné :mrgreen:
tady jsem našel programek na převod

snad se to někomu bude hodit.
Přílohy
DEG-GRAD.zip
(84.14 KiB) Staženo 594 x
RaS

13. 6. 2013, 7:31

by mě zajímalo kterej exot používá takovýhle rozměry, nemyslím formát .. že tam prostě nedá 1,5st pokud by o těch 45úhlovejch sekund skutečně šlo tak bude chyba řádově v mikronech (na průměru 100 je úhlová sekunda 1,5setiny) spíš někdo něco nakreslí a pak to okótuje jak to vyšlo a nastaví si úhly na X desetinejch míst a směje se jak Kvako1 nadává :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
dodo_mt
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2013, 7:32

Nejaku takuto kalkulacku ako je v prilohe zo stupnami nemas? :D

dodo
Přílohy
Kalkulacka
Kalkulacka
url.jpg (36.17 KiB) Zobrazeno 7971 x
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
Kvako1
Sponzor fora

13. 6. 2013, 9:12

RaS píše:by mě zajímalo kterej exot používá takovýhle rozměry, nemyslím formát .. že tam prostě nedá 1,5st pokud by o těch 45úhlovejch sekund skutečně šlo tak bude chyba řádově v mikronech (na průměru 100 je úhlová sekunda 1,5setiny) spíš někdo něco nakreslí a pak to okótuje jak to vyšlo a nastaví si úhly na X desetinejch míst a směje se jak Kvako1 nadává :D
to si piš že jsem si zanadaval :D a jak se mi pak ulevilo :D
spočítal jsem to i ručně, poradil mi Tumlík jak na to. prográmek jsem našel až pak.

ty uhly se takhle zadavají na kužele MK atd, nebo je tam kuželovitost a to je ještě horší..

a kalkulačku nemám žadnou :D max v PC:)
Naposledy upravil(a) Kvako1 dne 13. 6. 2013, 12:29, celkem upraveno 1 x.
RaS

13. 6. 2013, 10:05

Morse kužely to mě nedošlo, jsem si tak představoval nějakej frézařskej výkres.. no dobře a ve finále ti to je k čemu? stejně nepůjdeš a nenastavíš to, protože na to nejsou stupnice, ale má-li to být přesně tak to sjedeš hodinkama podle kalibru ne? jinak ty Morse kužely taky vymyslel někdo po opici, proč mít jednoduše pořád stejnej úhel, když ho můžu o půl stupně sem tam měnit podle velikosti kužele ať se z toho všichni třeba při výrobě po..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora

13. 6. 2013, 12:34

jj moje řeč, musel to byt nějaký šprímař..
nic měřit nebudu :) zadam do cnc uhel a ať se mašina stará :D . kolego ,kolego , máme přece CNC :D

potřebuju vyrobit takovej spešl upínač z morze kuželem. nic zvláštniho za tím nehledej :D
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2013, 3:58

Morse kužely vymyslel nějaký pan Morse :-) asi před 150 lety. Prostě udělal pro každou velikost na své brusce kužel asi tak 1:20 a prohlásil jej za kalibr :-) Moc nechápu, proč to taky neudělal na CNC brusce a takhle si komplikoval život nějakými kalibry.
Aleš Procháska
RaS

13. 6. 2013, 4:05

ale jo to je známý.. jenže v tom prostě není logika, zajímalo by mě jestli pan Morse to tak vymyslel schválně a nebo to prostě bylo jen dílem náhody jak se snažil nějak to nastavit..a pak to někdo nějak odměřil.. matematika, strojařina atd jsou dobré obory v tom, že jsou jednoduché stačí pochopit princip, kterej ovšem naprostá většina lidí nepochopí :D a nemusíš se nic učit, většina se dá odvodit.. kdy byla bitva na Bílé Hoře se těžko z něčeho odvodí.. a tohle prostě odporuje zdravému rozumu.. metrika, strmé kužely, závity vše je rozumné dávající smysl, Morse ne.. zase na druhou stranu je zajímavé, že to ještě nikdo nezrušil resp nezaokrouhlil třeba na těch 1:20ti ono by to fungovalo naprosto stejně :D
testone
Sponzor fora

13. 6. 2013, 4:18

já myslím že ta různá kuželovitost u různých velikostí Morse kužele smysl má
kdysi jsme někde ve škole počítali, jaký musí mít kužel úhel, aby byl samosvorný jako je Morse
hrál v tom roli úhel a koeficient tření mezi trnem a pouzdrem, bylo to určitě školně zjednodušené
možná že do toho Mr. Morse nějak započítal tuhost/poddajnost/deformaci různých velikostí kužele, pak by mu určitě jiné kuželovitosti pro různé velikosti vyšly
prostě to chtěl mít dobře i teoreticky a praxe mu dala zapravdu, jinak by se to neujalo
on sice rozměr roste lineárně, ale průřez už ve druhé mocnině a objem ve třetí....
tipuju že to vzniklo nějak takhle.............
anebo ti co to normovali byli ožralí :D
Naposledy upravil(a) testone dne 13. 6. 2013, 4:22, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Kvako1
Sponzor fora

13. 6. 2013, 4:34

jaké nam tu vzniklo zajimavé tema :lol: :lol: :lol:
RaS

13. 6. 2013, 5:02

no zajímavá teorie, já si myslím že když pásl krávy na pastvě a vyšťourával dubovejma polínkama med z dutiny stromu, tak mu to nešlo ven tak vymyslel svěrnej kužel, pánům odnesl těch pár medovejch špalíků a bylo a tam to někdo nějak změřil.. :D a říkali si jak je to dobrý, že si ještě roky budou všichni lámat hlavy jestli to byl účel nebo jen náhoda..
Kvako1
Sponzor fora

13. 6. 2013, 8:38

:lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:
teť jsi mě uplně rozsekal :D :D :D
RaS

13. 6. 2013, 8:56

hlavně že se jakýkoliv téma zvrhne k debatě o ničem.. pak ty příspěvky přibejvaj.. :D
lubos
Sponzor fora

13. 6. 2013, 9:05

RaS píše:hlavně že se jakýkoliv téma zvrhne k debatě o ničem.. pak ty příspěvky přibejvaj.. :D
a pak nemáš mít pořád víc příspěvků než já :D :D :D
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
RaS

13. 6. 2013, 9:08

a to jsem tady o dva roky míň... když musíš mít vždy poslední slovo tak to přibejvá.. :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“