digitální odměřování
Prosím o radu, mám k mání 3 ks IRC s 200 kroky na otáčku.
Chtěl jsem jej pomocí ozubené tyče a ozubeného kola na hřídeli IRCu přidělat k frézce na pojezdy. Pokud bych chtěl přesnost 0,1 mm tak mi vychází, že ozubené kolo musí mít obvod 2cm, ale to je průměr 6,36cm.
Nevíte kde sehnat takový malý průměr kola? Nebo je to nereálné řešení, které bude nepřesné?? Díky
Chtěl jsem jej pomocí ozubené tyče a ozubeného kola na hřídeli IRCu přidělat k frézce na pojezdy. Pokud bych chtěl přesnost 0,1 mm tak mi vychází, že ozubené kolo musí mít obvod 2cm, ale to je průměr 6,36cm.
Nevíte kde sehnat takový malý průměr kola? Nebo je to nereálné řešení, které bude nepřesné?? Díky
To záleží jakým zařízením to budeš zobrazovat.Ty inteligentnější čítače mají tzv. konstantu - pokud je k=1 tak zobrazuje počet pulsů krát 1, pokud zadáš jinou konstantu tak tím vlastně násobíš počet pulsů a doladíš tím přesně odměřování s jakýmkoliv převodem.
právě že konstatnta k=1. Vím, že existují nějaké děličky či co, ale myslím, že to pracuje jen opačně. Pokud mám IRC př. 2000 pulsů tak mi to dělí tou konstantou a vyjde mi třeba 200, ale opačně to tuším nejde, abych udělal z 200 třeba 2000.
mám čítač, kde konstatna je právě k=1
umí to například tento levný typ CT04L – C2 ČÍTAČ na této stránce http://www.zme.cz/4-mistne_citace.php a návod k němu je ten W2.
ještě nekoupil, ale líbí se mi ta cena. A stejně si nepomohu s tím čítačem co píšeš, nemůžu přeci dostat ze 200 imp. více. A sehnat menší kolo, které by točilo IRCem rychleji abych měl více imp. na otáčku asi moc nepůjde.
No právě že můžeš. Ten čítač to prostě násobí tou konstantou. Příklad : na 200 vstupních pulsů a K= 5 ti čítač zobrazí 200x5=1000. A obráceně K = 0.2 pak zobrazí 200x0.2=40 a oni tu konstantu mají na 2 desetinná místa. Jsou to jenom počty.
Není to jen jednosměrný čítač, co píšeš? Potřebuji obousměrný.
Já mám dojem, že pokud to ptá dva signály fázově posunuté, tak násobí 4x a basta. Jak by se dalo dosáhnout např. 10x s dostatečnou přesností? Z IRC o 200 imp. dostane 800 pulzů, což je při rozlišení 0,1 mm 80 mm na obrátku. Pokud si pamatuju, tak pastorky k IRC1250 měly nějaký lichý počet zubů (snad 21) pro dráhu 50 mm/obrátku. Nevím, zda to bylo korigované ozubení, nebo divný modul. Ale asi korekce. Ty pastorky byly dva s předpětím pro vymezení vůle.
V tom případe by jste potřeboval obvod LS7183 - 84 tento obvod vygeneruje puls při každá vstupné - sestupné hraně z IRC to namená že z vašich 200 pulzu umí vygenerovat 200 - 400 a 800 pulzu bez násobení a tím stráty rozlišovací schopnosti