Optimum D320 - porucha točny

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2013, 8:01

Ačkoliv považuju tento soustruh za velmi dobrý, pokud jde o poměr užitná hodnota - rozumná velikost - cena, občas se samozřejmě nějaká závada objeví. Tentokrát budu muset opravit vylámanou litinu v kruhové T-drážce, kde se natáčí šikmý posuv. Čínská litina zřejmě není nejkvalitnější, ale domnívám se, že je to celé poddimenzované, límec T-drážky má výšku nejvýše 4 mm. Ví vlastně někdo, kdo tyto stroje konstruuje? Číňan nebo Evropan? Abysme tu nekritizovali jen asiaty.
Přílohy
Optimum_D320_porucha_tocna.jpg
Petr Spáčil
rogi

18. 6. 2013, 10:41

za všetkým je kopromis, ušetriť material, a na druhej strane točný priemer nad suportom, pochybujem že ten sústruh navrhuje europan,skôr je to odpozerane a "vylepšené" čínanom :(
RaS

18. 6. 2013, 3:41

jak to budeš opravovat? to vyrobíš celé nové nebo do toho stávajícího nějak vsuneš novou část s drážkou?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
j.p.m
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2013, 7:32

Ta oprava by mě taky zajímala, mám stejný soustruh, takže můžu počítat že se časem stane něco podobného.
Jinak se soustruhem jako takovým jsem spokojenej, jenom ze začátku po koupi, jsem měl problém s nepravidelným vypínáním při soustružení. Technik nikdy nic nezjistil, při jeho návštěvě se porucha nikdy neprojevila, po jeho odjezdu samozřejmě ano. Asi po třetí návštěvě technika byl vyměněnej jeden ze stykačů a od té doby je pokoj. Ještě jeden problém byl s pinolou koníka, špatná drážka, pomohl Mirek Gravos.

j.p.m
j.p.m
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 6. 2013, 5:52

Opravu mám vymyšlenou takto: T-drážka je poškozená jen na vnitřní straně, takže to "kolečko" uvnitř odfrézuju do hloubky, jakou má límec T-drážky, to jsou nějaké 4 mm, a našroubuju tam nové, ocelové kolečko stejné síly. A samozřejmě vyrobit nové šrouby, asi půjdu z M8 na M10. Zatím není čas, ale pak sem dám výsledek.

Jinak soustruh je to dobrý, i když ode mě je to takové pofiderní hodnocení, protože já už jsem zvyklej, že co přitáhnu domů, tak si hnedka upravuju podle sebe, a už se vůbec nerozčiluju, jakej je to šlendrián. Ale dnes už bych radši do SV18.
Petr Spáčil
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2013, 10:08

Krutor píše:Ačkoliv považuju tento soustruh za velmi dobrý, pokud jde o poměr užitná hodnota - rozumná velikost - cena, občas se samozřejmě nějaká závada objeví. Tentokrát budu muset opravit vylámanou litinu v kruhové T-drážce, kde se natáčí šikmý posuv. Čínská litina zřejmě není nejkvalitnější, ale domnívám se, že je to celé poddimenzované, límec T-drážky má výšku nejvýše 4 mm. Ví vlastně někdo, kdo tyto stroje konstruuje? Číňan nebo Evropan? Abysme tu nekritizovali jen asiaty.

já si myslím Peťo, když tak koukám na tu fotku, že tam bude špatná kontrukce, tedy vrchní suport se opírá pouze o vnější stranu T drážky (více ojeté mezikruží) a střed bude utopený, proto ta litina praskla ve směru nejmenšího odporu pokud tam byla vůle. Ten nízký límec, pokud by ta spodní plocha vrchního suportu byla v rovině by neměl v žádném případě vadit pokud by se dotahovalo kov na kov jak je tomu u většiny soustruhů.........., ale bylo by samozřejmě dobré to vidět jak to ti šikmáči udělali (foto), takhle jsou to jen dohady :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2013, 10:57

Máš možná pravdu Tumlíku, nedalo mi to a taky jsem se podíval...(mám ten samý). Spodek je broušenej v ploše a podle vlas. pravítka sedí.
Ale ta vrchní točna je "podškráblá flexou" nebo čím to mrvěj a tam to vevnitř v nálitcích kolem těch šroubů různě "svítí".
Takže se to asi skutečně dotýká víc na obvodu a vnitřek je v luftu :( . Vylámaný to nemám, utahuju piánko (nedělám těžký úběry), ale jak najdu čas,
tak to radši srovnám, aby to sedělo i na vnitřku. Dobrej postřeh, dík :D .
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“