tak soustružík, o kterém tu tak různě nějaký čas melduju, už je pár dní doma. Chvíli jsem zvažoval, že ho pošlu pánovi zpátky, protože nastalo jisté rozčarování, ale nakonec jsem mu poslal přecijen peníze a soustruh si nechal

Nepříjemně překvapila zejména pekelná mrtvola na vodících šroubech (nijak nepředepnutá metrika), což mi dost komplikuje plány s NC konverzí, nepěkná házivost vřetena (snad pouze nevycentrovaná univerzálka - trošku už jsem to srovnal a čekám na hodinky) a koník (resp. pinola) docela dost mimo osu vřetena (uvidíme, jestli se s tim dá něco vymyslet).
Došlo i na pár příjemných překvapení: průchod vřetena je oproti popisu prodejce větší (15mm je pouze průchod stávající univerzálkou, zbytek se zdá být 17mm alá MN80), pinola má normální kužel (očekával jsem, že je tam jen natvrdo to sklíčidlo), univerzálka má oboustranné čelisti (vyrábí to TOS ještě?).
Provizorně jsem sestavil a učinil první nesmělé pokusy, stará vařečka, dural, bronz (?) a nakonec i ocel (starý trpézák), když už jsem byl trochu smělejší

Více fotek zde.
Vlákno zakládám, protože budu mít resp. už mám mraky otázek (které si ale kvůli pokročilé hodině nechám na později

Dobrou, T.
PS: Už jsem stihl i roztáčet se zapomenout kličkou