KLEŠTINY -Druhy,vhodnost použití,klasické,ER a podobně

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
pavlaxy

11. 7. 2013, 1:12

Ahojky všichni co používáte a rozhodovali jste se jaké kleštiny budete používat a proč :D :P
Jde o to že zatím mi to není ale vůbec jasné které se na co hodí ..
Mám několik sad různých druhů kleštin - klasických rozměrů a další jsou na netu a tedy pro jaké se rozhodnout do budoucna ...
Zkrátka vím že kromě ceny je to o účelu atd.
Tak snad se zde objeví rady,odkazy,literatura a podobně nejspíš je nás takových hledačů více .
Děkuji předem za příspěvky pro mne neználka :oops:
Případně prosím přemístit vlákno jinam vhodněji ...............
Kvako1
Sponzor fora

11. 7. 2013, 7:33

chtělo by to ještě napsat do čeho to chceš, soustruh freza ?
podle me je nejdostupnější typ ER .
chb

11. 7. 2013, 8:41

chtěl jsem napsat - nešikovně položená otázka - ale ona je položena obecně - co se k čemu hodí. Já to občas říkám u foťáků - fotí všechny ... ale většinou čím dražší model, tím umí lépe zvládat okrajové či extrémní situace.
Dobře obrobitelný plast jde opracovat skoro každým nástrojem v libovolném upnutí na čemkoliv. Jakmile ale něco vybočuje ze snadnosti - třeba příliš malý stroj v kombinaci s odolnějším materiálem, začíná to mít vliv či dokonce to bude kritické.

Jsem amatér - a těžko se občas orientuji - otázky bývají nepřesné a když neznám nick odpovídajícího a tedy netuším co a na čem dělá - pak i dobře míněná odpověď může být pro mne zavádějící. Ale tak to prostě je ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
testone
Sponzor fora

11. 7. 2013, 8:50

dva základní typy (principy)
1) pro upínání nástrojů, např. nejběžnější typ ER, ty se do upínače utahují maticí zepředu - od nástroje
2) pro upínání materiálu, např. typ 5C a mnoho dalších, ty se do dutiny vtahují zezadu šroubem nebo nějakým mechanismem - tam by ta matice zepředu jaksi vadila.....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2013, 9:36

Ze své zkušenosti
Mám ER16 z ebaye rozsah kleštin 2-10, upnout se dá třeba rozměr 3,17 nebo kolik to je jak do trojky tak do čtverky. Zda kleština hází nepoznám na 20.000 ot nedělá nic a obrábět tvrdé materiály nebo se snažit o přesnosti na setinky nebudu.
Kleština je kalená a broušená. Takže pro mě ideální volba, cena asi polovina než u nás.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
oscar

11. 7. 2013, 9:55

Cjuz píše:... se snažit o přesnosti na setinky nebudu.
To je IMHO chyba - kdyz upinac/klestina/freza i minimalne hazi tak xbrita freza nezabira vsemi zuby a jde do kytek. Vyzkouseno
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2013, 9:58

Jo a cim mensi nastroj tim mensi spona na zub a tim vyssi choulostivost na vyoseni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora

11. 7. 2013, 11:42

ER kleštiny snesou vždy určitý rozsah průměrů, také jsou značeny např. 5-6 atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2013, 2:52

robokop píše:Jo a cim mensi nastroj tim mensi spona na zub a tim vyssi choulostivost na vyoseni
Vida zase jsem trochu chytřejší.
Ale určitě záleží i na obráběném materiálu, u mojeho šolíchání asi nepoznám jestli vřeteno hází setinu nebo je super přesné na tisíciny. Navíc když se vlastní stroj může chvět sám o sobě.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Doghi

11. 7. 2013, 3:50

No dodám tu i nějaké moje vlastní zkušenosti. Využívám hlavně ER, případně OZ kleštiny. Na hrubování používám s házivostí max. 0,02. Hrubovací frézy (SK) to zvládají bez problémů. Na dokončování už beru ER s házivostí pod 0,008, jinak frézy rychle odcházejí.
Co se týká menších průměrů, tak frézy pod 5 mm beru vždy do OZ s házivostí 0,005. Jsou už tam vysoké otáčky a je to celkem na mašíně poznat, že to není správně vyvážené.
Cenově dobrý je systém KPS od Kemmleru. Držáky jsou dobře vyvážené a nástroj při vyložení 3D háže reálně do 0,004 mm, což se projevuje hlavně při frézování materiálů s tvrdostí kolem 60 HRC,
SolidWorks 2014 + HSMWorks (Last development version)
Neznám slovo NEJDE. Buď to neumím nebo se mi nechce :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“