Podarilo sa my za výbornú cenu zohnať sústruh SV 18 RD naneštastie takmer bez príslušenstva, preto by som sa s Vami rád podelil o to ako ho dávam dokopy.
Ako prvé som potreboval koník v bazáre som ho zohnal za 120€ (úplný fungláč, nikdy nebol na stroji)

- Prvé položenie na stroj.
Schéma:

- Rez koníkom
Vysvetlivky:
1., Základná doska
2., Výsuvná pinola
3., Matica posunu
4., Skrutka posunu
5., Posuvné koleso
6., Istenie strmeňa
7., Strmeň
8., Zaisťovanie pinoly
9., Uťahovacia páka
Iný pohľad:

- Iný pohľad iné názvoslovie...
V prvom rade bolo potrebné zaaretovať (fuj to je slovo

) maticu vodiacej skrutky pinoly. na toto slúžia dve pred pripravené diery v tele odliatku. Nakoľko som nikde nezohnal kužeľový výstružník D=10 zvolil som o niečo komplikovanejšiu metódu s kužeľovým kolíkom D=8 (nakoľko tento výstružník mám).
Ako prvé bolo potrebné vyrobiť vodiace púzdro pre presné vŕtanie (vystredenie) diery.

- Sústružené kalené
Toto púzdro bolo vyrobené na sústruhu a následne kalené, zahriate na "Třešnovú červeň" a následne kalené v oleji (63 – 65 HRC) aby sa nepoškodilo pri vŕtaní.
Osadenie púzdra bolo absolútne bezproblémové (vyrábalo sa do mínusu cca 2 stotiny)

- Vloženie púzdra úspešné
Na rad prišlo vŕtanie obyčajným vrtákom na kov (predtým som ho prebrúsil) za pomoci obyčajnej vŕtačky. Pri vŕtaní som použil vrtno-rezný olej pre dosiahnutie lepších výsledkov.

- Zachytenie púzdra proti pretočeniu
Pri začatí diery bolo potrebné zachytiť púzdro proti pretočeniu.
Samotné vŕtanie:
Následne bolo potrebné tieto diery vystružiť (je to spisovné

) kužeľovým výstružníkom.

- Pomocou vratidla
Pri vystružovaní som narazil na problém nakoľko sa vratidlo nezmestilo (nedalo sa ním točiť) ponad lože sústruhu, preto som to riešil obyčajným nastaviteľným kľúčom:

- Vystružovanie za pomoci kľúča.
Takto vystruženú dieru som následne vyfúkal kompresorom a tým ju pripravil na kolík:

- Kolík
Kolík som následne naklepal do diery za pomoci tvrdého imbusového šróbu:
A výsledok je takýto

:

- Dotlačený kolík
Keďže máme skrutku pinoly zaistenú môžeme prejsť k samotnému zaisteniu pinoly.
Na to slúžia 2 istiace elementy:

- Istiace elementy
Ten zo závitom je spodný, a ten s priechodnou dierou je vrchný a takto sa tam vložia:
Opätovne sa vloží pinola, vrchný diel istiace-ho elementu a uťahovacia páka. Samotné zaistenie pinoly funguje na princípe toho, že keď sa zatiahne za páku tak sa istiace elementy stiahnu ku sebe a tým pinolu zaistia proti akémukoľvek posunu.

- Zaistenie pinoly
Ďalším krokom je samotné zaistenie celého koníka proti posunu po loži. Na toto slúži strmeň (nemám fotku

) a jeho objímka (tá červená kocka za koníkom / na väčšine fotiek) + istiaci hriadeľ a jeho uťahovacia páka.

- Zaistenie koníka
Istiaci hriadeľ som naneštastie nikde nezohnal za rozumnú cenu tak som sa rozhodol ho vyrobiť a takto to dopadlo:

- Výroba bez výkresu. Hodnoty namerané na stroji.
Funguje to na princípe excentrického uloženia objímky voči hriadeľu ktoré po zatiahnutí páky pritiahne strmeň a tým sa celí koník zaistí o lože.
Článok budem postupne dopisovať ako mi to dovolí čas