Jaky dobre obrobitelny material na prototypy?

rollfree

14. 7. 2013, 6:51

Pekny den preji.
Doporucite prosim nejaky snadno sehnatelny a dobre obrobitelny material na prototypy ve formatu desek kolem 10mm?
Mam novou frezku typu 3040z, na ktere bych se chtel naucit vsechny CNC postupy (CAD->CAM->frezovani), a snad taky na ni dodelat chybejici dily na frezku vlastni konstrukce. Snad to i na tehle masince nejak s malou sponou ofrezuju z 10mm duralu (asi 5058).

Nez se ale dam do duralu, tak bych se to rad napred naucil a vsechny dily vyrobil jako prototypy z neceho levneho a snadno obrobitelneho. Taky bych z toho pripadne vyrobil dily bez naroku na velkou pevnost (drzak laseru, drzak kamery, drzak odsavani atd.).
Nejsnazsi by to asi bylo z extrudovaneho polystyrenu, ale to uz je moc mekke.
Mechanicky vhodne vlastnosti by mely napr. materialy typu tvrzeny polystyren, PEHD, preklizka, lamino, drevo atd.
Nejlip se z toho asi (zatim jen teoretizuji) obrabi PEHD, ale ten je z toho asi nejdrazsi a blbe se shani v malem mnozstvi.
Polystyren umim snadno sehnat, ale to se bude asi hodne tavit, ne?
Mam celkem neomezene mnozstvi lamina (zbytek z pokladani plovouci podlahy), ale tohle bude asi hodne nicit frezy. Nebo to karbidovky zvladaji dobre?
Dostupna je preklizka, ale nevim, jak moc dobre se obrabi. A pripadne kterou pouzit (briza, topol, buk).
Nebo tvrde/mekke drevo?
Pripadne umele drevo, ale to vychazi myslim dost draze.

Frezama zatim moc vybaveny nejsem, mam jenom 1/8" karbidove s diamantovych vzorem, ktere planuju pouzivat na tistaky. Tak kdyby nekdo ochotny k materialu doporucil i vhodne a sehnatelne frezy, tak to by bylo krasne. Bez znalosti problematiky bych asi koupil na eBay nejake 1-2 brite karbidove 4-6mm.
Frezka ma klestinu ER11, takze max. 7mm. Vreteno je DC cca 300W, max. 11000 RPM.

Diky za vsechny pripadne tipy.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Kvako1
Sponzor fora

14. 7. 2013, 9:05

ja jsem v začatcich skoušel do tvrzeneho polistirenu, palit se to nepali ale je stoho strašně prachu a všude se to chyta.. než bych ulomil nastroj tak jsem radši skoušel takhle
pak jsem dělal i pár věcí z vodní překližky taky pohoda.. brachoví kluci, 5 a8 let a jejich parta dodneška běha z překližkovýma samopalama :D moje první seriovka asi 10 ks :D :D :D
nastroje pohledej spíš tvrdokov...
slušne nastroje za slušne ceny maji i tady
http://www.hofmann-vratny.cz/cz/HSC-frezy/?list=0127" onclick="window.open(this.href);return false;
podivej se i na vyprodej
navic ke každe zasilce mi přibalili pruměrně 4 tvrdokovky jako vzorek :wink:
velice ochotny....
Naposledy upravil(a) Kvako1 dne 15. 7. 2013, 5:40, celkem upraveno 2 x.
rollfree

14. 7. 2013, 9:42

Diky za odpoved.
Pokud se ten polystyren da slusne frezovat, tak to by bylo super. Ten se da sehnat snadno, a dobre se z neho toluenem lepi sedvic, takze staci mely sortiment tloustek.
Muzu se zeptat cim a jak rychle jsi to frezoval?
oscar

15. 7. 2013, 7:14

IMHO je to nesmysl.
rezne podminky (a o ty jde predevsim) se nedaji nasimulovat na nejakem polystyrenu.

pokud neveris CAMu ze to obrobi tak jak ma, tak vymen CAM.
Kvako1
Sponzor fora

15. 7. 2013, 10:52

frezoval jsem do toho jak jsem psal abych se naučil co a jak.. nevěřil jsem sobě ne camu...
frezoval jsem frezami hss co5. o nějakých podminkach se tady neda mluvit vědšinou jsem jel 15mm /s
každy nějak začínal :wink:
oscar

15. 7. 2013, 12:57

a k cemu to je takoveto testovani?
rollfree

15. 7. 2013, 1:08

No treba k tomu, aby se uzivatel naucil pouzivat retezec CAD->CAM->CNC, aby si vyzkousel vhodne metody treba upinani, aby zjistil co je to zavrtavani po rampe a proc je to vhodne pouzivat, aby se naucil pri navrhu toho, co chce obrabet, myslet na moznosti a vhodnost pro obrabeni, aby zjistil slabiny sveho stroje atd. atd.

Ono je to mozna podobne nesmyslne, jake ucit deti ve skole psat mama, mama, mama ..., kdyz by radeji rovnou mohly zacit psat sonety.
oscar

15. 7. 2013, 1:17

rollfree píše:aby zjistil slabiny sveho stroje atd. atd.
to se urcite pri obrabeni polyse pozna.....

je to nesmysl.
detekci kolizi ukaze CAM, to ze lze/nelze treba desitkou vrtakem zajet do zeleza zadnym pseudotestovanim na mekkem materialu nevyresite.....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2013, 4:24

Já tomu úplně rozumím :-) Doporučil bych asi desky z HDPE, mechanicky žádný zázrak, ale snad kromě vrtání tam nejsou žádné "finty" a dá se to obrábět katalogovými řeznými podmínkami a případně je i několikanásobně překročit. Podobně POM, tam se z toho navíc dají dělat i všemožné výrobky, ale je dražší. PS bych nedoporučoval, tam už se musí opatrně aby se nenatavovaly špony apod.
Aleš Procháska
Kvako1
Sponzor fora

15. 7. 2013, 4:36

oscar píše:
rollfree píše:aby zjistil slabiny sveho stroje atd. atd.
to se urcite pri obrabeni polyse pozna.....

je to nesmysl.
detekci kolizi ukaze CAM, to ze lze/nelze treba desitkou vrtakem zajet do zeleza zadnym pseudotestovanim na mekkem materialu nevyresite.....
oscare už toho nech, jsi vstal dneska asi levou nohou ne ? :mrgreen:
navíc nemá každý doma profi mašinu a profi cam za statisíce...
všichni se učíme celý život...

tvrzený polistiren je podle mne dobra volba na test... levne a spolehlive. to je můj nazor samozřejmě :wink:

mimochodem co ty používaš za cam ?
rollfree

15. 7. 2013, 5:12

O HDPE jsem cetl, ze je vyborne obrobitelny. Ale zatim ho neumim koupit v malem mnozstvi, jenom tabule 250x120cm a podobne. Ten polystyren se sice taky prodava v tabulich, ale protoze to pouzivaji ruzne reklamky na vyrobu tabulek, tak se k nemu umim dostat vyrazne snadneji.

Frezovani toho polystyrenu bych rad vyladil i z jineho duvodu: muj chleba je elektronika. Pro prototypy a maloseriovku se vetsinou pouzivaji univerzalni krabicky, do kterych je casto treba vyfrezovat otvory pro displej, tlacitka atd. No a ty bezne krabicky se dalaji prave z polystyrenu. Pripadne se ty krabicky primo z polystyrenovych desek lepi, tak i tady by bylo prijemne si je nadelat presne na miru vcetne otvoru.

Panum Kvako1 a Prochaska dekuji za odpovedi.
oscar

16. 7. 2013, 9:14

OK, vyznelo-li to prilis negativne, omlouvam se.
Ale za tim ze obrabeni modelu polyse nic nerekne o kvalite zvolene strategie ci tuhosti stroje si stojim :)
Thomeeque

16. 7. 2013, 9:56

Rozjeď to s vypnutym vřetenem a i tu tuhost to prověří :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2013, 10:55

oscar píše:OK, vyznelo-li to prilis negativne, omlouvam se.
Ale za tim ze obrabeni modelu polyse nic nerekne o kvalite zvolene strategie ci tuhosti stroje si stojim :)
Tuhost budiž, ale strategie se zase tak moc lišit nebudou :-)
Aleš Procháska
oscar

16. 7. 2013, 11:13

:D
do polystyrenu muzu frezu poslat bez jakekoliv rampy. udelat to s nejakym tvrdsim materialem tak je po ni.
tak co si tim polystyrenem overim ?
howgh :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“