Stříkání chladící vody

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Mi_los1

24. 7. 2013, 9:39

Zdravím a prosím o radu.
Vlastním frézku, u které je čerpadlo chladící vody poháněno přes spojku od hlavního motoru. V tom problém není, má to tak spousta mašin.
Co mi ale dělá problémy ale je to, že voda po spuštění vytryskne i několik metrů od mašiny, pak dlouho nic a ejhle - konečně voda. Tato doba je také závislá, jak dlouhou přestávku jsem od posledního spuštění udělal.
Nedívejte se prosím na mě jako na blázna, pracuji v oboru přes 30 roků a je mi jasné, že mi někdo napíše, že vždycky před spuštěním zastaví vodu atp. Myslím si, že se to dá společně vyřešit i bez toho, zvláště, když zastavení je třeba 100-200 za den. Předělávat to na el. čerpadlo není řešení.
Chci jen rozpoutat diskuzi, zda se s tím někdo popral a vyřešil.(expanzní nádoba, trhání vodního sloupce, clonka, mechanický zpětný ventil...)
Na oplátku upravím dle vašich námětů chladící systém a podělím se zpět o zkušenosti, zda to pomohlo.
Všem, kteří zde přispějí předem děkuji.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2013, 11:37

Myslím, že by to mohlo být tím, že část vody vyteče a do trubek se dostane vzduch. Určitě tam bude nějaká zpětná klapka, která už asi moc netěsní.
Aleš Procháska
Mi_los1

24. 7. 2013, 11:43

O zpětné klapce v dokumentaci nic není, navíc by asi byl problém, když by voda zůstala delší dobu (po několik dní) v trubce a systému.
Určitě je ale problém v tom vzduchu, který se mísí s nově čerpanou vodou.
Hades

24. 7. 2013, 1:17

třeba blbej nápad, ale nezavzdušňuje se ti čerpadlo?
to by zhruba tomu popisu odpovídalo, zbytek vody vytryskne při roztočení, a něž nasaje z nádrže... ?
Ale jen hádám...
RaS

24. 7. 2013, 2:08

to podle mě dělá každé čerpadlo bez zpětné klapky, voda steče a než tam zase doteče je to několik sekund, desítek.. voda zůstane jen v nějákém záhybu a vytryskne... mimochodem to je takovej problém? prostě pustit stroj a začít obrábět až za 10s?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
GeeSnake
Sponzor fora

24. 7. 2013, 2:34

RaS píše:mimochodem to je takovej problém? prostě pustit stroj a začít obrábět až za 10s?
Asi jo, je to problém, proto se na to ptá.
200 zastavení za den po deseti vteřinách, takže asi půl hodiny denně, a to nepočítám čas kdy musí jít utřít tu kapalinu někde v dílně, a kolik toho takhle za den vycmrndá. Asi bys ho jako zaměstnavatel hnal a ne dělal haura, se slovy to nemůžeš deset vteřin počkat? He?

Ale k jádru pudla, asi bych hledal chybu v těsnosti vedení, výšce hladiny, usazené špony na dně nádrže, opotřebení čerpadla a tak...
A také v pohonu to čerpadla, starý řemen..
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Mi_los1

24. 7. 2013, 8:57

Díky zatím za vaše podněty.
V netěsnosti ten problém není, ale zřejmě se pod ventilem "utrhne" vodní sloupec, bo je tam půlcoulka a to to už asi udělá. Pokud by nebyl ventil přiškrcený, asi by k tomu nedošlo. Třeba by pomohlo zmenšit tu přívodní trubku, ale je také možné, že to bude ještě horší. Možná, kdybych provizorně vyměnil tu trubku za průhlednou hadici, hned bych asi viděl, kde je problém...
Citronek

24. 7. 2013, 10:13

Tak jestli je to v 1/2 palci a je tam někde závit, tak bych zkusil vsadit T kus a namontovat automatický odvzdušňovací ventil. Je to pár korun a měl by odvást ten vzduch co jde z čerpadla než začne dávat kapalinu. Minimálně by to mělo přestat "plivat" po sepnutí.
Mi_los1

25. 7. 2013, 5:46

S tím odvzdušňovacím ventilem mě to také napadlo, ale nevím, zda bude tak rychlý. Na plynovém kotli mám takový a o rychlosti vypouštění vzduchu se moc mluvit nedá. Třeba se ale pletu. Má s tím někdo zkušenost?
Mad_BOXs

25. 7. 2013, 6:22

Zapomeň na nějaké odvzdušňováky.
Pověs přívodní hadici tak, aby tam nemohl vzniknout "pytel" a máš po problému. Určitě ti někde ta hadice visí v oblouku, tam po vypnutí čerpadla zůstane část kapaliny. Zbytek za obloukem odteče. Po zapnutí ti tento zbytek odpline.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mi_los1

25. 7. 2013, 7:35

Přívodní hadice jde od čerpadla trubkou rovnou vzhůru ke kohoutu a za ním už jen dolů k obrobku. Nikde to pytel nedělá, jediný Pytel jsem já, protože jsem si s tím ještě neporadil...
GeeSnake
Sponzor fora

25. 7. 2013, 8:19

Přece to nedělá odjakživa, není možné, aby to někdo takhle vymyslel.
Řeknii co je to za stroj - typ.
Jaký typ čerpadla tam je?
Už jsi to rozebral? Vyčistil?
Ještě když jsem byl ve fabrice, tak se občas vyskytly takový hnusný "šlemy" který ucpaly potrubí, namotaly se v čerpadle a tak, pak to jen bublalo a prskalo, ale to už je skoro 25 let, teď už jsou třeba chladicí kapaliny jinde. :D
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Mi_los1

25. 7. 2013, 9:36

Frézka je typ FU 2a a čerpadlo je tam, jak jsem popsal na úvod - pouze přes ozubená kola od hl. motoru. Konstrukčně je to klasická odstředivka, jako běžné elektrické. Problém zatím vidím v té půlcoulce, voda z ní padá ihned po odstavení a navíc se asi (pouze moje teorie) pod kohoutem utrhne díky průměru trubky a váze vody. Slabší trubka by nevadila, výkon čerpadla je několikanásobně vyšší, než by bylo třeba a navíc z principu oběhovky vyplývá, že se bude točit lehčeji. To už je ale to poslední, o co by mi šlo.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2013, 9:59

dej zpetnej ventil hned za cerpadlo a nic se trhat nebude
je to celkem normalni chovani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mi_los1

25. 7. 2013, 12:17

Tomu zpětnému ventilu se právě bráním. nechci, aby v trubce zůstávala voda, když to nepoužívám. A když to bude zpětný ventil, u kterého bych docílil slabý zpětný průtok, tak se málem dostávám zase na začátek.
Já vím, není to se mnou jednoduché... :D
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“