Stříkání chladící vody
Zdravím a prosím o radu.
Vlastním frézku, u které je čerpadlo chladící vody poháněno přes spojku od hlavního motoru. V tom problém není, má to tak spousta mašin.
Co mi ale dělá problémy ale je to, že voda po spuštění vytryskne i několik metrů od mašiny, pak dlouho nic a ejhle - konečně voda. Tato doba je také závislá, jak dlouhou přestávku jsem od posledního spuštění udělal.
Nedívejte se prosím na mě jako na blázna, pracuji v oboru přes 30 roků a je mi jasné, že mi někdo napíše, že vždycky před spuštěním zastaví vodu atp. Myslím si, že se to dá společně vyřešit i bez toho, zvláště, když zastavení je třeba 100-200 za den. Předělávat to na el. čerpadlo není řešení.
Chci jen rozpoutat diskuzi, zda se s tím někdo popral a vyřešil.(expanzní nádoba, trhání vodního sloupce, clonka, mechanický zpětný ventil...)
Na oplátku upravím dle vašich námětů chladící systém a podělím se zpět o zkušenosti, zda to pomohlo.
Všem, kteří zde přispějí předem děkuji.
Vlastním frézku, u které je čerpadlo chladící vody poháněno přes spojku od hlavního motoru. V tom problém není, má to tak spousta mašin.
Co mi ale dělá problémy ale je to, že voda po spuštění vytryskne i několik metrů od mašiny, pak dlouho nic a ejhle - konečně voda. Tato doba je také závislá, jak dlouhou přestávku jsem od posledního spuštění udělal.
Nedívejte se prosím na mě jako na blázna, pracuji v oboru přes 30 roků a je mi jasné, že mi někdo napíše, že vždycky před spuštěním zastaví vodu atp. Myslím si, že se to dá společně vyřešit i bez toho, zvláště, když zastavení je třeba 100-200 za den. Předělávat to na el. čerpadlo není řešení.
Chci jen rozpoutat diskuzi, zda se s tím někdo popral a vyřešil.(expanzní nádoba, trhání vodního sloupce, clonka, mechanický zpětný ventil...)
Na oplátku upravím dle vašich námětů chladící systém a podělím se zpět o zkušenosti, zda to pomohlo.
Všem, kteří zde přispějí předem děkuji.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že by to mohlo být tím, že část vody vyteče a do trubek se dostane vzduch. Určitě tam bude nějaká zpětná klapka, která už asi moc netěsní.
Aleš Procháska
to podle mě dělá každé čerpadlo bez zpětné klapky, voda steče a než tam zase doteče je to několik sekund, desítek.. voda zůstane jen v nějákém záhybu a vytryskne... mimochodem to je takovej problém? prostě pustit stroj a začít obrábět až za 10s?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Asi jo, je to problém, proto se na to ptá.RaS píše:mimochodem to je takovej problém? prostě pustit stroj a začít obrábět až za 10s?
200 zastavení za den po deseti vteřinách, takže asi půl hodiny denně, a to nepočítám čas kdy musí jít utřít tu kapalinu někde v dílně, a kolik toho takhle za den vycmrndá. Asi bys ho jako zaměstnavatel hnal a ne dělal haura, se slovy to nemůžeš deset vteřin počkat? He?
Ale k jádru pudla, asi bych hledal chybu v těsnosti vedení, výšce hladiny, usazené špony na dně nádrže, opotřebení čerpadla a tak...
A také v pohonu to čerpadla, starý řemen..
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Díky zatím za vaše podněty.
V netěsnosti ten problém není, ale zřejmě se pod ventilem "utrhne" vodní sloupec, bo je tam půlcoulka a to to už asi udělá. Pokud by nebyl ventil přiškrcený, asi by k tomu nedošlo. Třeba by pomohlo zmenšit tu přívodní trubku, ale je také možné, že to bude ještě horší. Možná, kdybych provizorně vyměnil tu trubku za průhlednou hadici, hned bych asi viděl, kde je problém...
V netěsnosti ten problém není, ale zřejmě se pod ventilem "utrhne" vodní sloupec, bo je tam půlcoulka a to to už asi udělá. Pokud by nebyl ventil přiškrcený, asi by k tomu nedošlo. Třeba by pomohlo zmenšit tu přívodní trubku, ale je také možné, že to bude ještě horší. Možná, kdybych provizorně vyměnil tu trubku za průhlednou hadici, hned bych asi viděl, kde je problém...
Tak jestli je to v 1/2 palci a je tam někde závit, tak bych zkusil vsadit T kus a namontovat automatický odvzdušňovací ventil. Je to pár korun a měl by odvást ten vzduch co jde z čerpadla než začne dávat kapalinu. Minimálně by to mělo přestat "plivat" po sepnutí.
Zapomeň na nějaké odvzdušňováky.
Pověs přívodní hadici tak, aby tam nemohl vzniknout "pytel" a máš po problému. Určitě ti někde ta hadice visí v oblouku, tam po vypnutí čerpadla zůstane část kapaliny. Zbytek za obloukem odteče. Po zapnutí ti tento zbytek odpline.
Pověs přívodní hadici tak, aby tam nemohl vzniknout "pytel" a máš po problému. Určitě ti někde ta hadice visí v oblouku, tam po vypnutí čerpadla zůstane část kapaliny. Zbytek za obloukem odteče. Po zapnutí ti tento zbytek odpline.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Přece to nedělá odjakživa, není možné, aby to někdo takhle vymyslel.
Řeknii co je to za stroj - typ.
Jaký typ čerpadla tam je?
Už jsi to rozebral? Vyčistil?
Ještě když jsem byl ve fabrice, tak se občas vyskytly takový hnusný "šlemy" který ucpaly potrubí, namotaly se v čerpadle a tak, pak to jen bublalo a prskalo, ale to už je skoro 25 let, teď už jsou třeba chladicí kapaliny jinde.
Řeknii co je to za stroj - typ.
Jaký typ čerpadla tam je?
Už jsi to rozebral? Vyčistil?
Ještě když jsem byl ve fabrice, tak se občas vyskytly takový hnusný "šlemy" který ucpaly potrubí, namotaly se v čerpadle a tak, pak to jen bublalo a prskalo, ale to už je skoro 25 let, teď už jsou třeba chladicí kapaliny jinde.

Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Frézka je typ FU 2a a čerpadlo je tam, jak jsem popsal na úvod - pouze přes ozubená kola od hl. motoru. Konstrukčně je to klasická odstředivka, jako běžné elektrické. Problém zatím vidím v té půlcoulce, voda z ní padá ihned po odstavení a navíc se asi (pouze moje teorie) pod kohoutem utrhne díky průměru trubky a váze vody. Slabší trubka by nevadila, výkon čerpadla je několikanásobně vyšší, než by bylo třeba a navíc z principu oběhovky vyplývá, že se bude točit lehčeji. To už je ale to poslední, o co by mi šlo.
Tomu zpětnému ventilu se právě bráním. nechci, aby v trubce zůstávala voda, když to nepoužívám. A když to bude zpětný ventil, u kterého bych docílil slabý zpětný průtok, tak se málem dostávám zase na začátek.
Já vím, není to se mnou jednoduché...
Já vím, není to se mnou jednoduché...