3f motor na frekvenčním měniči se klepe jak ratlik

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Thomeeque

25. 7. 2013, 4:07

Ahoj,

problém už jsem zmínil tady, ale imho to stojí za samostatné vlákno.

Koupil jsem dnes třífázový asynchronní motor z vyřazeného průmyslového šicího stroje:

Obrázek

Při protočení v ruce je pohyb hřídele nádherně plynulý, ničím nebrzděný, na hřideli není cítit žádná vůle, moc jsem se těšil na tichý provoz.

Motor jsem připojil k Siemens Vector MicroMaster měniči, u měniče provedl factory reset a nastavil štítkové hodnoty motoru.

Problém je, že motor se při provozu klepe (a dělá tudíž rámus) v rytmu nastavené frekvence, trochu alá motor krokový, viz. video (obsahuje i popis nastavení měniče a link na nějaká měření).

Netuší prosím někdo, čím by to mohlo být, co zkusit, jsem v tomto dost nepolíbený..?

Návod k měniči: CZ / EN

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

25. 7. 2013, 4:48

to by mohli byt vprdeli ložiska, neni cítit vule ?
pak tam bylo slyšet asi vrtuli chlazení jak chytla o plech... asi... skontroluj tu vrtulku jestli neni ulomene řebro, nebo ohle, dost často se to stáva..
chb

25. 7. 2013, 4:53

dle mne to jsou elektrické rázy ... tam je něco špatně v tom, co teče těmi dráty
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Thomeeque

25. 7. 2013, 4:56

Na vrtuli jsem koukal, zdála se být v cajku.
chb píše:dle mne to jsou elektrické rázy ... tam je něco špatně v tom, co teče těmi dráty
Taky mám (ale fakt jen velmi laický) pocit, že nejde o mechanický problém.

EDIT: Ta cukatůra na 5Hz je normální?

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

25. 7. 2013, 5:44

neni , musi jit hladce od začatku. jdou ti všechny faze ? skus pak změnit frekvenci měniče jestli to nestichne parametr P076

každopadně je tam ten divný kovový zvuk , ten by tam byt neměl
podivej taky u 1:50 cca jak divně zastavuje. maš ty faze spravně ? nemaš přehozene dráty ?
Kvako1
Sponzor fora

25. 7. 2013, 5:58

co maš v parametru P077 ?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2013, 7:17

Postupoval bych systematicky.
- motor připojit bez měniče, rovnou na síťové napětí.
pokud nemáš rozběhový kondenzátor dá se zkusit zapojit jen na dvě fáze, menší motory se někdy zvládnou rozjet i tak. sice namají sílu ale na test klepání to stačí (případně roztočit rukou a pak dát do zásuvky, nikoliv obráceně)

- když se motor bude točit hladce pak bych hledal chybu v měniči, prvně velikost proudu. při správném nastavení by neměl proud překračovat jmenovitý a to ani při nízkých frekvencích. podle zvuku to vypadá že se tam cpe něco špatně.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Thomeeque

25. 7. 2013, 11:01

Kvako1 píše:neni , musi jit hladce od začatku. jdou ti všechny faze ?
Těžko říct, nevim, jak to zjistit..?
Kvako1 píše:skus pak změnit frekvenci měniče jestli to nestichne parametr P076
OK, zkusim.
Kvako1 píše:každopadně je tam ten divný kovový zvuk , ten by tam byt neměl
Zhruba při 42Hz se rozrezonuje něco na stole (nepátral jsem co, ale z motoru ten zvuk imho nejde)
Kvako1 píše:podivej taky u 1:50 cca jak divně zastavuje. maš ty faze spravně ? nemaš přehozene dráty ?
Dají se ty fáze zapojit špatně? Podle mě ne, jen se může změnit směr otáčení.
Kvako1 píše:co maš v parametru P077 ?
Defaultní jedničku.
Cjuz píše:Postupoval bych systematicky.
- motor připojit bez měniče, rovnou na síťové napětí..
Zkusil jsem zapojit jednofázově s rozběhovým kondíkem 3uF (později 2x3uF). Motor se krásně roztočil (s 3uF rychleji než pak s 6uF, ale mohla být náhoda), jekmile se dostal do plných otáček, začlo to velmi hlasitě brumit (klasickej 50Hz "trafozvuk", ale fakt dost nahlas). Po odpojení od sítě zvuk okamžitě ustal a motor dojel zcela potichu setrvačností (z dost vysokých otáček, čili skutečně nic mechanického ten rámus nezpůsobuje). Zkusil jsem dvakrát, bylo už skoro jedenáct, tak jsem to nechtěl přehánět.

Je možný, že by v tom motoru byly nějak uvolněný ty cívky? Třeba že je nějakej původní vosk pryč a tak můžou drnčet?

Díky, T.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2013, 6:17

odpoj ten kondik po rozbehu
to dela ne uplne vhodna kapacita myslim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

26. 7. 2013, 9:38

Dík, učinil jsem ráno rychlý test (měl jsem na to ani ne pět minut) zcela bez kondíků, jen jsem motor rukou roztočil a zapnul (tu jednu fázi), chytlo se to a opět to "brumilo" (natolik, že to jelo po stole). Večer můžu zkusit přepojit na jinou cívku, jestli to bude stejný.

Btw. stejnosměrný odpor jsem naměřil mezi všemi vrcholy 26.5 až 26.9Ω (to už včera, jen jsem to tu zapomněl zmínit) - invertor (samozřejmě vypnutý) byl připojený, ale myslím, že to by nemělo mít velký vliv.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2013, 12:07

Pokud ti to brumí v rytmu přiváděný frekvence tak je něco špatně v motoru, řekl bych že tam je něco uvolněnýho (rozlepenýho) Rozeber motor a podívej se na stav plechů. tipoval bych, že když to bylo z půmyslovýho stroje, kde to jelo třeba durch na tři směny tak ten motor může být klidně i vyhřátej a v důsledku toho bude mít třeba vysypaný zalévací laky, uvolněný plechy a kdoví co ještě.
Já osobně bych se ale na ten motůrek vyprdnul a koupil nějakej normální poctivej mezáckej. Stačí 3F 180W, těch se po bazarech i aukru objevuje dost s cenovkou do pětikila a dají se natrefit i nový kusy. :wink:

Jen tak namátkou...
http://aukro.cz/elektromotor-mez-brno-0 ... 24215.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

26. 7. 2013, 2:38

Engineer píše:Pokud ti to brumí v rytmu přiváděný frekvence tak je něco špatně v motoru, řekl bych že tam je něco uvolněnýho (rozlepenýho) Rozeber motor a podívej se na stav plechů. tipoval bych, že když to bylo z půmyslovýho stroje, kde to jelo třeba durch na tři směny tak ten motor může být klidně i vyhřátej a v důsledku toho bude mít třeba vysypaný zalévací laky, uvolněný plechy a kdoví co ještě.
Já osobně bych se ale na ten motůrek vyprdnul a koupil nějakej normální poctivej mezáckej. Stačí 3F 180W, těch se po bazarech i aukru objevuje dost s cenovkou do pětikila a dají se natrefit i nový kusy. :wink:

Jen tak namátkou...
http://aukro.cz/elektromotor-mez-brno-0 ... 24215.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nepotěšil jsi mě, ale díky, možná to zkusim po dovolený rozebrat, aspoň se zase něčemu přiučim. Todle bylo taky přes Aukro, 450 i s dopravou až pod nos (normální poctivej HEWáckej, Tradition ist gut, Fortschritt ist besser :)).
lubos
Sponzor fora

26. 7. 2013, 4:28

Hele a jak se chová na 50hz? Jak je to veliké, nestačil by ti ten zelený mezácký jak jsem ti u mě ukazoval? Myslím že to vektorové řízení tam jde vypnout nebo se pletu?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Thomeeque

26. 7. 2013, 7:52

lubos píše:Hele a jak se chová na 50hz?
No těžký brumendo :( Vše zachytila kamera (ale chce to poslechnou na sluchátkách či pořádných bednách, když se notebookovými repráčky oříznou hutné basy, tak to zní docela nevinně).
lubos píše:Jak je to veliké, nestačil by ti ten zelený mezácký jak jsem ti u mě ukazoval?
Na ten tvůj MEZácký jsem se slzou v oku zavzpomínal, tehdy mi připadal velkej, ale asi to bude stejný. Byl by ještě k mání? Vyfotil bys mi ho s přiloženým metrem, plz (a ještě štítek, jestli můžu prosit, nebo aspoň výkon /250W, nemýlím-li se?/ a točky).
lubos píše:Myslím že to vektorové řízení tam jde vypnout nebo se pletu?
Jo jo, to je defaultně vyplý.

Díky, T.
lubos
Sponzor fora

26. 7. 2013, 9:36

v neděli přijedu z dovči a půjdu do práce tak to vyfotím, mám ho pořád není problém :-) a vím že s tím měničem jsem ho zkoušel a makal.
mě se asi podobně, jako tobě choval atasáckej motor na tom samém měniči a nebyl jsem schopný to naladit ( je pravda že jsem lama a některé věci mi asi nejdou) :D
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“