nepodepřené tyče + Kress, rychle a kvalitně

Odpovědět
Thomeeque

11. 8. 2013, 9:18

Ahoj,

včera mi Youtube doporučil zkouknout toto video:

DIY CNC Router high speed machining (hodně rychlý frézování /asi/ umělýho dřeva)

ještě jsem si pak dal toto:

CnC Router milling, machining adjustable cam shaft wheel / Nockenwellenrad (svižně a pěkně opracovaný /asi/ dural)

Docela mě překvapilo, že to jsou dlouhý nepodepřený tyče, trapézový šrouby, vřeteno Kress..

Obrázek

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2013, 7:40

U toho dřeva bych skoro řekl, že to natočili normálně a na youtube to už je zrychlené (video) :wink: alespoň ty špony mě připadají že lítají nepřirozeně
U toho hliníku v 0:50 ta fréza jak vrtá tak jde vidět pouhým okem jak docela uletí (žeby dlouhé nepodepřené tyčky), v 1:30 objíždí stěny asi nahotovo a jde vidět jak jsou okousané, a to je vidět v průběhu videa na celém obrobku :wink:
podle mě tuhost toho stroje ničím neodrbeš a na tom obrobku to pak uvidíš :D
popravdě moc nechápu, proč se obrábí vysloveně rotační součást takovým způsobem, na konci videa mě chybí celkový čas výroby a nejvíc mě vytáčí ten svěrák který ten matroš drží :lol:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

12. 8. 2013, 7:48

ale finální obrobek na konci okousaně nevypadá..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

12. 8. 2013, 9:31

Tak samozřejmě to může bejt podfuk, no.. ale mě ty piliny zrychlený nepřijdou (u tohoto videa by to bylo zvlášť voražený, vzhledem k tomu, že celý to je právě o tý rychlosti)..
tumlik píše:podle mě tuhost toho stroje ničím neodrbeš a na tom obrobku to pak uvidíš :D
Právěže to na konci vypadá hodně slušně, jak píše i RaS.. ale samozřejmě to mohli nějak nablejskat, co já vim.
tumlik píše:popravdě moc nechápu, proč se obrábí vysloveně rotační součást takovým způsobem
Každej nemá tak vybavenou dílnu jako ty :)
tumlik píše:nejvíc mě vytáčí ten svěrák který ten matroš drží :lol:
Fakt, čim? že to je nějakej lacinej šunt? :)

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2013, 1:06

ono možná v rohu to trochu tuhé bude a když to veme malou šponu tak to taky asi půjde. Ale produktivita nebude nic moc a když tam bude člověk dělat něco většího tak už to dost dobře nepůjde.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Thomeeque

12. 8. 2013, 2:00

Povrch těch zubů je hlaďoučkej jak miminkovská prdýlka, je to fakt podezřelý, navíc mi přijde, že to má i trochu sražený hrany:
taha_nas_pan_za_fusekli.jpg
Zeptal jsem se, uvidíme, T.
pavel-gravos

12. 8. 2013, 8:18

Asi to nekdo vzal po obrobeni sabrem, to bych chapal.
Meli jsme kdysi umele drevo plnene hlinikem, vypadalo to jako dural, bylo to tezke jako dural,
ale mnohem snadneji se obrabelo a bylo to mnohem drazsi nez dural.
Taky se to lesklo jako psi ko...
To by mohlo byt ono.
Thomeeque

12. 8. 2013, 8:34

Píše tam, že matroš je AlMgPb..
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2013, 9:14

Thomeeque píše:Píše tam, že matroš je AlMgPb..
Automatovej dural .... dobře obrobitelnej s drobivou třískou.
Nicméně nějak nevěřím, že to co je na fotce jako finál vyšlo z tý mašiny. Mám totiž podobnej router, ale dokonce na kvalitnějším podepřeným vedení a s robustnějším základem a nikdy se s ním takhle dural obrobit nedal. :wink:
Naposledy upravil(a) Engineer dne 13. 8. 2013, 12:05, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2013, 9:53

Krom toho, že se na to video nedá koukat, jak tam vergluje tou kamerou a pak tam ještě přidá psychedelické efekty, mi to připadá, že měli hlavně problém s CAMem a udržením rychlosti :-)
Aleš Procháska
Thomeeque

13. 8. 2013, 10:03

Jj, dráhy nejsou žádnej zázrak, generují je svým free CAMem (ConstruCAM-3D).
Kilovolt
Sponzor fora

13. 8. 2013, 7:37

Tak co je na tom svěráku iritujícího? :lol: :lol: :lol: :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2013, 8:50

Thomeeque píše: Právěže to na konci vypadá hodně slušně, jak píše i RaS.. ale samozřejmě to mohli nějak nablejskat, co já vim.
.....no nechci se dohadovat, ber to tak, že mám prostě jinak nastavenou laťku :wink:
Thomeeque píše:Každej nemá tak vybavenou dílnu jako ty :)
to je čistě praktická věc, pokud takovou součástku potřebuješ vyrobit, necháš uříznout špalík kulatiny, která je tak asi nejrozšířenější, je to dostupné, rychlé, při soustružení min. odpad, lépe řečeno opravdu jen ten nezbytný :wink: . Ploché tyče už je problém, zrovna šířka vůči tloušťce nebude jakou potřebuje a jseš nahranej, taky odpadu je opravdu spousta :)
Jinak si myslím, že alespoň minimálně jeden ten soustruh je základ, tohle prostě zase neochčiješ, to musíš uznat :lol:
tumlik píše:nejvíc mě vytáčí ten svěrák který ten matroš drží :lol:
Thomeeque píše: Fakt, čim? že to je nějakej lacinej šunt? :)
Tak myslím, že to není třeba komentovat, pokud to má solidně vypadat, tak nemůžu používat čínský litinový svěrák s neskutečnou zemědělskou vůlí na všech částech v ceně 200kč. Čuměl jsem na to kdysi v nějakým železářství a pořád jsem přemýšlel k čemu to vlastně je, k čemu by se to dalo použít :)
Přeci musím vždycky uvažovat tak, abych ten obrobek upnul i obráceně a dodržel rovinu, případně kolmici atd. Na tom svěráku co je na videu se obávám dá upnout materiál jen při obrábění na jedno upnutí. Prostě s opravdu přesným svěrákem to je úplně jiná práce..a jsou takový, jen stojí mnohem víc :wink:

Osobně jsem přešel pro přesnou práci na bezšroubové svěráky, které se dělají do cca 150mm šířky jak na broušení, tak na frézování a je to opravdu jiné kafčo. Jasně pokud je třeba obrábět nahrubo nějaké bago, tak to lupnu do klasiky a říznu do toho kladivem. Obrobek z takového upínadla je přesný v kolmici podle síly utažení a v rovnoběžce podle síly úderu kladivem :D
Kilovolt píše:Tak co je na tom svěráku iritujícího? :lol: :lol: :lol: :lol:
viz výše, nesedím tu denně :D
RaS

14. 8. 2013, 10:05

tak to by mě docela zajímalo jak máš nasazenou laťku, vím že všechno brousíš to je samozřejmě jiná liga.. ale ukaž mě pro zajímavost tvůj normálně ofrézovanej obrobek bokem frézy.. a myslím skutečně normálně, většina frézařů to vezme na X průchodů a je zřetelně vidět řádkování tohle je ve finále ještě přejetý na čisto, podle mě to vypadá lépe jak tlačený řemeničky od Tymy, kde jsou vidět vlnky tak 0,2mm jak to protlačujou..
ono udělat se dá s tuhou mašinou v podstatě cokoliv, problém je jen ten že to finální frézování může trvat daleko déle než to hrubování..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2013, 10:06

RaS píše:tak to by mě docela zajímalo jak máš nasazenou laťku, vím že všechno brousíš to je samozřejmě jiná liga.. ale ukaž mě pro zajímavost tvůj normálně ofrézovanej obrobek bokem frézy.. a myslím skutečně normálně, většina frézařů to vezme na X průchodů a je zřetelně vidět řádkování tohle je ve finále ještě přejetý na čisto, podle mě to vypadá lépe jak tlačený řemeničky od Tymy, kde jsou vidět vlnky tak 0,2mm jak to protlačujou..
ono udělat se dá s tuhou mašinou v podstatě cokoliv, problém je jen ten že to finální frézování může trvat daleko déle než to hrubování..
Všechno co obrábím se snažím obrábět tak, abych nikdy nevytvářel funkční, kolmou či jinak pro další operaci přesnou plochu bokem frézy, nebavím se o kapse, drážce,kde to prostě jinak udělat nejde a samozřejmě o nebo tvarové úhlové fréze, kde to jinak ani nejde :) . Frézu, stejně tak vrták, chápu jako nástroj na odebrání materiálu pro další operace, ne jako věc, kterou vytvářím přesné plochy
Normálně ofrézovaný obrobek bokem frézy je na frézovacích suportíkách které občas udělám (krátká čelní plocha vrchního dílu s T drážkama) fotky jsou na webu, která není funkční a normálně ji ani nebrousím na rozdíl od té obrácené kde je uchycený šroub a je potřeba aby to bylo opravdu kolmé k rybinám a šroub šel vůči nim v rovině(i dvě stovky úchylka kolmosti od rybiny na té čelní ploše prostě jde poznat :wink:
Ovšem musím podotknout, že když už teda bokem frézy tak samozřejmě vždy s co největším průměrem na nejkratším vyložení, takže například výše uvedené je děláno bokem 10 zubé válcové frézy o průměru 63mm :wink:
RaS píše: většina frézařů to vezme na X průchodů a je zřetelně vidět řádkování ..........
pokud myslíš řádkování rovnoběžné s osou frézy tak to je buď tím, že je ta sestava stroj-nástroj-obrobek málo tuhá (odhadem 20-30kg frézka něco obrábí viz video), házivost frézy, a nebo prostě tím, že se to snaží za každou cenu honit sousledně a má vůli i nepatrnou v matici, žádnou vědu bych v tom nehledal :wink:

samozřejmě na klasice zásadně nesousledně, případně nesousledně nahrubovat a podle satvu stroje, rozuměj vůli v matici šroubu líznout sousledně třeba 0,2mm , ale zase záleží na délce jakou obrábím, průměru frézy materiálu, atd :wink: u litiny nevidím rozdíl mezi sousledným a nesousledným, pokud neobrábím odlitek, tam je nesouslednost nutností :wink:
Pokud myslíš řádkování kolmé na osu frézy tak je jen blbě nabroušená, vyštíplý břit a házivost

řemeničku od tymy jsem neviděl, pokud tvrdíš 0,2 vlnky, tak ji asi ani vidět nechci :D

mě se takový vlnitý povrch prostě nelíbí a navíc nevidím jediný důvod proč vyrábět vysloveně rotační součást takhle komplikovaně, beru jen to, že nic jiného nemám k dispozici a na tomhle budu dělat všechno od složité formy po násadu na smeták :wink:
Podle mě soustruh je základ :D
Odpovědět

Zpět na „videa“