RaS píše:tak to by mě docela zajímalo jak máš nasazenou laťku, vím že všechno brousíš to je samozřejmě jiná liga.. ale ukaž mě pro zajímavost tvůj normálně ofrézovanej obrobek bokem frézy.. a myslím skutečně normálně, většina frézařů to vezme na X průchodů a je zřetelně vidět řádkování tohle je ve finále ještě přejetý na čisto, podle mě to vypadá lépe jak tlačený řemeničky od Tymy, kde jsou vidět vlnky tak 0,2mm jak to protlačujou..
ono udělat se dá s tuhou mašinou v podstatě cokoliv, problém je jen ten že to finální frézování může trvat daleko déle než to hrubování..
Všechno co obrábím se snažím obrábět tak, abych nikdy nevytvářel funkční, kolmou či jinak pro další operaci přesnou plochu bokem frézy, nebavím se o kapse, drážce,kde to prostě jinak udělat nejde a samozřejmě o nebo tvarové úhlové fréze, kde to jinak ani nejde

. Frézu, stejně tak vrták, chápu jako nástroj na odebrání materiálu pro další operace, ne jako věc, kterou vytvářím přesné plochy
Normálně ofrézovaný obrobek bokem frézy je na frézovacích suportíkách které občas udělám (krátká čelní plocha vrchního dílu s T drážkama) fotky jsou na webu, která není funkční a normálně ji ani nebrousím na rozdíl od té obrácené kde je uchycený šroub a je potřeba aby to bylo opravdu kolmé k rybinám a šroub šel vůči nim v rovině(i dvě stovky úchylka kolmosti od rybiny na té čelní ploše prostě jde poznat
Ovšem musím podotknout, že když už teda bokem frézy tak samozřejmě vždy s co největším průměrem na nejkratším vyložení, takže například výše uvedené je děláno bokem 10 zubé válcové frézy o průměru 63mm
RaS píše: většina frézařů to vezme na X průchodů a je zřetelně vidět řádkování ..........
pokud myslíš řádkování rovnoběžné s osou frézy tak to je buď tím, že je ta sestava stroj-nástroj-obrobek málo tuhá (odhadem 20-30kg frézka něco obrábí viz video), házivost frézy, a nebo prostě tím, že se to snaží za každou cenu honit sousledně a má vůli i nepatrnou v matici, žádnou vědu bych v tom nehledal
samozřejmě na klasice zásadně nesousledně, případně nesousledně nahrubovat a podle satvu stroje, rozuměj vůli v matici šroubu líznout sousledně třeba 0,2mm , ale zase záleží na délce jakou obrábím, průměru frézy materiálu, atd

u litiny nevidím rozdíl mezi sousledným a nesousledným, pokud neobrábím odlitek, tam je nesouslednost nutností
Pokud myslíš řádkování kolmé na osu frézy tak je jen blbě nabroušená, vyštíplý břit a házivost
řemeničku od tymy jsem neviděl, pokud tvrdíš 0,2 vlnky, tak ji asi ani vidět nechci
mě se takový vlnitý povrch prostě nelíbí a navíc nevidím jediný důvod proč vyrábět vysloveně rotační součást takhle komplikovaně, beru jen to, že nic jiného nemám k dispozici a na tomhle budu dělat všechno od složité formy po násadu na smeták

Podle mě soustruh je základ