Problém s řízením DC motoru 7,5KW

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Engineer
Kontaktovat uživatele:

16. 8. 2013, 3:20

Mám v mašině vřetono poháněný DC motorem 380V/7,5KW/7000RPM. Otáčky řídí "měnič" resp. triakový regulátor kde je ovládný napětí (asi i proud) na kotvu a taky to má řízený budící vinutí. Zpětná vazba do desky řízení je tachodynamo 20V/1000 otáček. Pohon začal asi před rokem zlobit tak že při zapnutí otáček to občas vykoplo jističe :( . Chvíli to zlobilo ale pak se to zase nějak chytlo. Teď to ale pro změnu vykopává jistič při vypnutí a navíc mi TNC hlásí že nebyly dosažený zadaný otáčky vřetena a vpodstatě to zastaví program. Pokud v ten moment chci spustit stop, tak jdou jističe ven... :( Vstup do tý karty z TNC je vpodstatě jen analog 10V a pak asi dva "piny" s relátkama, který mají podle všeho jen bezpečností funkci aby se to náhodou nerozběhlo při výměně nástroje.
Sekvence, připojení napájení desky, rozběhu motoru, brždění motoru, popř. reversace, odpojení napájení desky si to řídí nejspíš samo v závislosti na tom analogovým vstupu, nevylučuju ale že TNC současně s vysláním analogovýho výstupu na desku zapne měnič, to jsem ještě detailně nezkoumal. Na desce je několik trimrů, který slouží pro vyladění parametrů řízení. Jsou tam i tři trimry s označení Ta, T1, T2 který tipuju, že slouží k nastavení nějaký časový sekvence. Bohužel nevím jaká posloupnost a jaký průběhy napětí a proudů by se měly na motor posílat takže nevím na co případně sáhnout. U těch trimrů je odlouplá zajišťovací barva takže asi v minulosti už někdo nastavení měnil...
Nicméně nevylučuju, že je závada i někde jinde, přeci jen to má 20 let věku. Jelikož jsem zjistil, že je ale tohle řízení principielně dost podobný i u jinejch strojů tak se ptám jestli nemá někdo zkušenosti s podobným problémem, popřípadě jestli někdo má radu jaký zvolit postup při eliminaci problému. Zápach ze spáleniny jsem zatím žádnej u měniče nezaregistroval! Uhlíky na motoru i tachodynamu jsou tak 60-70% resp. troufnul bych si tvrdit že naprosto O.K.
Posledním řešením je taky nákup novýho DC "měniče" ale vzhledem k jeho ceně okolo 60k se mi do toho moc nechce, obzvlášť když ten problém je možná nějaká blbá prkotina.... :cry:
Případně má někdo zkušenosti s náhradou takovýho pohonu za klasický 3F motor se soudobým AC měničem? Podotýkám, že ve finále ani nemusím jít na plný současný výkon mašiny, ale rád bych udržel ty max. otáčky cca 7000. Výkon by měl stačit tak kolem 3-4KW. Má někdo zkušenosti s takovou náhradou?
PBr
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2013, 1:32

Skusenost s DC pohonmi moc nemam, kazdopadne ked to niekedy ide, moze znamenat zly kontakt, studeny spoj alebo aj nejaky vyschnuty kondenzator napriklad. Vyrazanie istica by som zvovodnil skratom v tyristorovom mostiku, resp nespravnym zopnutim...ale to tazko tak posudit.Mozno takisto blbne spatna vazba.
Co sa tyka povodneho ovladania tak by som povedal, ze to bude analog 10V, potom digi vstupy na zapinanie/smer pripadne nejake vystupy o chybe...
U nas na stroji odiel servomenic na vretene (fanuc) s asynchronnym motorom, po nahrade frekvencakom nie je to celkom ono, pri nizkych otackach to je dost slabe oproti povodnemu. Pracuje sa na nahrade za frekvencny menic ktory ma vstup od enkodera, v mojom pripade Micromaster 440. Tym som len chcel povedat, ze ked frekvencny menic + asynchronny motor, tak jedine spatna vazba (neviem posudit, ci staci vektorove riadenie).
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2013, 2:23

presne to jsem mu nabizel od GSK
asynchronak se separatnim chlazenim a encoderem
tj. podstatne lepsi momentova charakteristika nez bezny asynchronak s beznym menicem
umi to i step/dir rezim nebo natocit do polohy vymeny nastroje

problem je ze on potrebuje tento driver opravit ne celou vymenu pohonu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2013, 6:42

Měnič jsem vyndal a začal kontrolovat ... Tyrystory jsou O.k. Kondíky tam jsou špičkový wima nebo MKS, popř. tantaláky takže v tomto ohledu asi problém není. Vypadá to na nějaký problém ve zpětný vazbě, popř. v náběhových a doběhových rampách, každopádně už se mi rýsuje nějaký snesitelný řešení....
PBr
Kontaktovat uživatele:

18. 8. 2013, 8:57

Len pre uplnost, nie je problem v samotnom motore?
Jirka47

18. 8. 2013, 11:27

Co se týká náhrady DC pohonu motorem AC s měničem, je tu jeden problém. S AC motorem se srovnatelným výkonem nikdy nedosáhneš při nízkých otáčkách stejný kroutící moment. Je to dáno tím, že u tyristorových měničů pro DC motory je proudové omezení nastavováno na 150% jmenovitého proudu motoru, a navíc se většinou jedná o kompoudní motory které samy o sobě mají velmi tvrdou charakteristiku.Co se týká trimrů o kterých píšeš tak tam bych byl dost opatrný. Většinou u DC měničů jeden z trimrů nastavuje minimální úhel sepnutí tyristorů.Jakmile se dostane pod cca 5 stupňů může dojít k tomu, že právě sepnutý tyristor nestačí komutovat a dojde k sepnutí dvou fází proti sobě.Další trimry většimou slouží k nastavení proudového omezení, maximálních otáček atd. Zkontroluj si zpětnou vazbu od tacha a hlavně proud buzení.Pohony pro vysoké otáčky bývají řešeny tak že do jmenovitých otáček je rychlost řízena napětím kotvy.Pokud je požadavek na vyšší otáčky začne fungovat mixer-odbuzovač.Napětí kotvy již zůstává konstantní a začíná se snižovat proud buzení.Jinak je těžko radit, pokud není známý typ měniče.Přeji mnoho zdaru.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 8. 2013, 11:39

doplnil bych s beznym AC motorem

bezne vretenove pohony s asychronakem funguji se zpetnou vazbou jako servo obsahuji nezavisly dost vykony ventilator a je mozne je provozovat i staticky, tj. pridrzovat polohu pri 0 ot/min
mozne kratkodobe pretizeni se udava v trinasobku nominalnich parametru
snimace bezne 1024 imp. irc a vic
napr GSK ma rozliseni 20 000 poloh na otacku
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 8. 2013, 10:20

Jirka47 píše:Co se týká náhrady DC pohonu motorem AC s měničem, je tu jeden problém. S AC motorem se srovnatelným výkonem nikdy nedosáhneš při nízkých otáčkách stejný kroutící moment. Je to dáno tím, že u tyristorových měničů pro DC motory je proudové omezení nastavováno na 150% jmenovitého proudu motoru, a navíc se většinou jedná o kompoudní motory které samy o sobě mají velmi tvrdou charakteristiku.Co se týká trimrů o kterých píšeš tak tam bych byl dost opatrný. Většinou u DC měničů jeden z trimrů nastavuje minimální úhel sepnutí tyristorů.Jakmile se dostane pod cca 5 stupňů může dojít k tomu, že právě sepnutý tyristor nestačí komutovat a dojde k sepnutí dvou fází proti sobě.Další trimry většimou slouží k nastavení proudového omezení, maximálních otáček atd. Zkontroluj si zpětnou vazbu od tacha a hlavně proud buzení.Pohony pro vysoké otáčky bývají řešeny tak že do jmenovitých otáček je rychlost řízena napětím kotvy.Pokud je požadavek na vyšší otáčky začne fungovat mixer-odbuzovač.Napětí kotvy již zůstává konstantní a začíná se snižovat proud buzení.Jinak je těžko radit, pokud není známý typ měniče.Přeji mnoho zdaru.
moc dík za rady :!: ... motor by měl být o.k. Podařilo se mi přes známého získat celkem dost dobrých informací (sice konkrétní měnič detailně nezná, ale navedl mně na možný problémy a pár věcí objasnil), to co píšeš je asi parametr Ta (A jako angle :wink: ) a u toho mi bylo řečeno nesahat!!! :) Vypadá to ale podle dalších indicií že problém je ve výstupu z Heidenhainu, možná ani ne v měniči a že bude třeba zkontrolovat kondíky ve výstupních obvodech analogu PLC. Navíc se mi podařilo včera koupit přesně ten samý měnič na E-bay. Podle prodávajícího byl v mašině instalovanej jako skladovka asi půl roku a pak při jiný další poruše šla mašina do šrotu (na fotkách vypadal měnič jak kdyby vyjel právě z fabriky od výrobce, tak snad bude o.k.) Doufám tedy, že se to snad podaří vyřešit. Náhradě za 3F asynchro jsem se chtěl právě kvůli jiný chrakteristice vyhnout a na nabídku novýho servopohonu momentálně není vykrmený prasátko...
Jinak měnič je Stromag Stromacon CHA 055.3CE ... to jen kdybys k němu měl nějaký přesnější a bližší info určitě bych nepohrdnul. Pán který mi poradil bohužel k tomuhle typu dokumentaci a podrobnější info nemá..... radil mi dle svých obecných zkušeností s jinými měniči od týhle firmy.
Jirka47

19. 8. 2013, 6:26

Bohužel s tímto typem měniče jsem se ještě nesetkal, tak Ti mohu pouze popřát hodně zdaru.Kdybych náhodou narazil na nějaké info tak se ozvu.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 2:15

Tak po dnešku, sice velmi opatrně s poklepem na kus železa :) , ale přece jen mohu prohlásit, že se podařilo problém pořešit. Obnášelo to vyjmutí měniče z mašiny, jeho vyčištění spojené s kontrolou triaků a s propísknutím všech propojovacích drátů a konektorů a finále byla výměna všech elektrolytů ve zdroji napájecích napětí +/-15V a +5V na desce měniče. Jeden z těch starých kondů vykazoval podezřelý svodový parametry. Tipuju, že napájecí napětí na komparátorech analogovýho vstupu bylo zvlněný a díky tomu se musel Haidenhain moooc snažit udržet zadaný otáčky svoji nadřazenou zpětnou vazbou.
Po opětovném osazení do stroje mám za sebou cca čtyři hodiny práce bez sebemenšího problému a dokonce mám pocit, že jde mašina nějak klidněji a tišeji. Předtím šly každou chvíli od motoru nějaký rezonance, teď to jen ševelí. :)
Pro jistotu mám už ale na cestě z e-bay ještě jeden stejnej měnič, kdyby něco .... :wink:
lubos
Sponzor fora

24. 8. 2013, 3:10

Tak hurá :D
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
testone
Sponzor fora

24. 8. 2013, 5:12

zaplať pámbu za elektroniku na úrovni tak 80-tých let
na tom se dá ještě něco opravit
na pětivrstvým plošňáku plném SMD 50-ti vývodových švábů opravíš lautr h....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 8:32

testone píše:zaplať pámbu za elektroniku na úrovni tak 80-tých let
na tom se dá ještě něco opravit
na pětivrstvým plošňáku plném SMD 50-ti vývodových švábů opravíš lautr h....
No a když k tomu přidáme kvalitní součástky (hlavně kondíky jsou v tom fakt luxusní), konektory se zlacenejma kontaktama atd... tak by byl asi fakt hřích se to nepokusit opravit. :)
Jen škoda, že je k těm elektronikám čím dál těžší sehnat nějaký dokumentace. :(
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 9:03

zas nadruhou stranu dival jsem se treba do menice gsk a tak strasny to neni
mozek je tam jedno DSP k tomu hradlovy pole (oboji bez SW nevymenitelny )
potom uz je tam opravdu velmi malo soucastek protoze pouzivaji IPM moduly atd...
vsechno vcelku v pohode sehnatelny a tistak vcelku dobre citelnej
kdybych to mel opravovat vidim to dost realne paklize by nebyl problem s dsp nebo tim polem

velmi podobne v systemu
jak vstupy tak vystupy vcelku slusne udelany
jde to sehnat a i snadno diagnostikovat a vymenit az ke svabum se sw s kterejma se neda nic delat
ale diky vcelku dost novym technologiim je tam vastne minimum soucastek

jde asi spis o to co chce vyrobce
necitelny neopravitelny spatne zkopirovatelny design a nebo mu staci kdyz to funguje
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“