Hledám krokový motor pro webkameru
Ahoj, jsem tu novej narazil jsem na tohle forum po netu. Potřeboval bych pomoc. Stavím otáčecí webkameru kde jako snímací prvek je použit digitální foťák. Doteď jsem to provozoval s SS motorkem a převodovkou. Funkce dobrá ale nedá se to použít pro tvorbu např. timelapse videií. Potřebuji aby kamera po pootočení zastavila pokaždé na stejném místě. Pak se z toho dají složit fotky např. z celého roku a udělat timelapse. Bohužel s SS motorkem to nelze. Principielně se kamera musí každou minutu pootočit o půl stupně. V rozsahu třeba 200° a pak jet zpět. Mám tu tudíž tento rotátor.
http://www.asm.cz/zbozi/rotator-kamer-v ... .18kg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jde mi o pohon otáčení. Je tam použitý 24V AC motorek 25otáček za minutu. Jeho rozměry a fotku přikládám v příloze. Ten potřebuji nahradit nejlépe podobně velkým krokovým motorem buď s převodovkou nebo co nejjemnějším krokem. Je potřeba se pohybovat opravdu pomaličku ale s přesností.
Jelikož nabídka krokovejch motorků s převodovkou pro takové použití je docela bídná, chci se zeptat jak to jinak vyřešit ? pokud bude převod napřímo bez převodovky, motor si po zastavení drží pozici že ? jde o to např. za bouřky při nárazech větru apod. aby nedošlo ke ztrátě pozice.
Jinak řízení motoru bude pomocí PC a napájení mám 24V a nižší..
Díky za rady
http://www.asm.cz/zbozi/rotator-kamer-v ... .18kg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jde mi o pohon otáčení. Je tam použitý 24V AC motorek 25otáček za minutu. Jeho rozměry a fotku přikládám v příloze. Ten potřebuji nahradit nejlépe podobně velkým krokovým motorem buď s převodovkou nebo co nejjemnějším krokem. Je potřeba se pohybovat opravdu pomaličku ale s přesností.
Jelikož nabídka krokovejch motorků s převodovkou pro takové použití je docela bídná, chci se zeptat jak to jinak vyřešit ? pokud bude převod napřímo bez převodovky, motor si po zastavení drží pozici že ? jde o to např. za bouřky při nárazech větru apod. aby nedošlo ke ztrátě pozice.
Jinak řízení motoru bude pomocí PC a napájení mám 24V a nižší..
Díky za rady
tady máš skoro ten samý ale krokový i s převodovkou
http://aukro.cz/krokovy-motor-5v-s-radi ... 04762.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://aukro.cz/krokovy-motor-5v-s-radi ... 04762.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ano přesně tenhle mám, ovládám ho přes Raspberry ale obávám se aby měl dost sil na tohle použití a hlavně má převodovku celou plastovou, takže mám strach, že se můžou očesat kola při hrubším zacházení a vůlích které jsou tam už z výroby, taky nic moc...
-
- Kontaktovat uživatele:
Vyber si u Regulace Automatizace Bor. Na přání ti nahradí synchronní motorek krokovým. Občas tyhle převodové motory používám a jsou kvalitně vyrobené a prakticky bezporuchové.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
jj už jsem jim psal v pátek co mi mohou nabídnout tak uvidím co odpoví. Nicméně to bude asi finančně náročnější co ?
Od microconu by tam pasoval skoro přesně SX23-1414 a je za dobrou cenu. Jak moc jemnej krok má kdybych ho tam napřímo bez převodovky ? Sorry s krokáčema teprve začínám tak se omlouvám za debilní dotaz
Od microconu by tam pasoval skoro přesně SX23-1414 a je za dobrou cenu. Jak moc jemnej krok má kdybych ho tam napřímo bez převodovky ? Sorry s krokáčema teprve začínám tak se omlouvám za debilní dotaz

Hades píše:a co takhle http://www.houska-modelar.cz/shop/produ ... ts_id=9309
Nene to je podobné jako SS motor. Potřebuju krokovat abych věděl na jaké pozici se přesně kamera nachází. Ukládá se to pak spolu s každým záběrem. Plán je takovej, že přesně ve středu půlkruhu otáčení kamery bude optozávora jako referenční bod. Při zapnutí ať se pohon nachází kdekoli se zapne a projede dráhu až do referenčního bodu (optozávoře) od té chvíle se např. přičítají kroky až do dorazu kde se to reverzuje a odečítá zpět až do středu dráhy pak se zase odečítá do mínusu a po dojetí na doraz zase přičítá až do nuly. Kdykoli dojde k výpadku tak po zapnutí si pohon najde referenční bod a zase cykluje po známe dráze.
Největší problém se jeví totiž přesné snímání polohy pohonu. Tím, že se každou minutu pohne třeba o milimetr je potřeba velká přesnost ale zároveň to nesmí bejt mechanické (logicky potenciometr je nejlepší ale nevydrží) to samé s motorem. Běží každou minutu 365 dnů a to žádnej kartáčovej motor nevydržel.
Logicky mi z toho vychází nejlepší řešení použít krokáč.
Toto je první vlastnoruční pokus. http://www.youtube.com/watch?v=IGAaRKib-k4" onclick="window.open(this.href);return false;
a takto v praxi
http://webcam.hkfree.org/index.php?mont ... 02.08.2013" onclick="window.open(this.href);return false;
je potřeba pohnout s kamerou třeba o dva milimetry každou minutu a aby držel danou pozici. Dokážu to s krokovým motorem bez převodovky ?
tady je ještě vidět jak vypadá vnitřek pohonu, motor pro otáčení je ten vlevo, ten bych potřeboval nahradit krokovým motorem.
a takto vypadá samotná kamera co myslíte tedy použít motor SX23-1414 normálně napřímo jako náhradu toho co tam je ? Neumím si představit o kolik se pohne při jednom kroku a jak velkou má sílu.
Krokove motory jsou bud sranda-motory, pak maji maly kroutici moment a mensi pocet kroku, podle typu nekde mezi 18 a 64 na otacku. To byl napr. ten prvni odkazovany s prevodovkou. Daji se vetsinou ovladat naprosto trivialni elektronikou bez proudoveho omezeni.
Nebo to jsou "dospele" krokace, ty maji v prevazne vetsine 200 celych kroku (400 pulkroku) na otacku a maji slusny kroutici moment (pomijim ted speciality jako 3-fazove krokace atd.). Ty uz pak chteji nejaky driver, ktery umi proudove omezeni.
Krokac ma docela vyrazny zapadkovy efekt, tj. sam i bez napajeni trochu drzi v jedne z poloh (tedy napr. v jedne z tech 200 diskretnich poloh). Pokud mu ale ponechas po provedenem kroku sepnute napajeni (pripadne trochu omezis proud), tak drzi fest. Kdyz se udava kroutici moment u krokace (v pripade Tebou navrhovaneho SX23-1414 to bude 1.4 Nm), tak to je prave pridrzny moment toho krokace.
Jestli Ti na udrzeni kamery ve vichrici staci 1.4 Nm uz musis odhadnout sam, nebo si to zmerit (napr. na rameno o delce 1 metr povesit zavazi 140g).
Kdybych to delal ja a opravdu by mi zalezelo na presne poloze, tak bych tam urcite doplnil zpetnou vazbu. Kdyz ten krokac ve vetru kousek ujede, tak bude cela sekvence posunuta. Kdezto v pripade zpetne vazby se o posunuti dozvis a muzes ho dorovnat, takze nemusis system tak fest predimenzovavat.
Ja osobne bych pouzil opticky enkoder, ktery bych udelal z inkoustove tiskarny. Tam jsou enkodery, ktere davaji 3600 poloh na 360 stupnu, takze rozlisitelnost je 1/10 stupne.
A klidne bych to doplnil do toho Tveho stavajiciho reseni se SS motorem, jen by se ten motor ovladal podle te zpetne vazby.
Jinak "home" pozice uprostred je fajn, ale je treba vyresit, jak po zapnuti systemu zjistis, jestli mas tocit doprava nebo doleva. Chtelo by to jeste koncaky v obou uvratich.
Nebo to jsou "dospele" krokace, ty maji v prevazne vetsine 200 celych kroku (400 pulkroku) na otacku a maji slusny kroutici moment (pomijim ted speciality jako 3-fazove krokace atd.). Ty uz pak chteji nejaky driver, ktery umi proudove omezeni.
Krokac ma docela vyrazny zapadkovy efekt, tj. sam i bez napajeni trochu drzi v jedne z poloh (tedy napr. v jedne z tech 200 diskretnich poloh). Pokud mu ale ponechas po provedenem kroku sepnute napajeni (pripadne trochu omezis proud), tak drzi fest. Kdyz se udava kroutici moment u krokace (v pripade Tebou navrhovaneho SX23-1414 to bude 1.4 Nm), tak to je prave pridrzny moment toho krokace.
Jestli Ti na udrzeni kamery ve vichrici staci 1.4 Nm uz musis odhadnout sam, nebo si to zmerit (napr. na rameno o delce 1 metr povesit zavazi 140g).
Kdybych to delal ja a opravdu by mi zalezelo na presne poloze, tak bych tam urcite doplnil zpetnou vazbu. Kdyz ten krokac ve vetru kousek ujede, tak bude cela sekvence posunuta. Kdezto v pripade zpetne vazby se o posunuti dozvis a muzes ho dorovnat, takze nemusis system tak fest predimenzovavat.
Ja osobne bych pouzil opticky enkoder, ktery bych udelal z inkoustove tiskarny. Tam jsou enkodery, ktere davaji 3600 poloh na 360 stupnu, takze rozlisitelnost je 1/10 stupne.
A klidne bych to doplnil do toho Tveho stavajiciho reseni se SS motorem, jen by se ten motor ovladal podle te zpetne vazby.
Jinak "home" pozice uprostred je fajn, ale je treba vyresit, jak po zapnuti systemu zjistis, jestli mas tocit doprava nebo doleva. Chtelo by to jeste koncaky v obou uvratich.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Co se týká síly tak když se motor bude stále driverem brzdit udrží hodně, možná by se to hodilo i v zimě trošku jej přitápět.
SS motor vzhledem k komutátoru mi pro toto řešení taky nepřijde ideální. Vlhkost a oxidace mědi nejsou zrovna ku prospěchu.
Jinak záleží kolik toho bude a jakou má mít řešení spolehlivost. Ono ty malinké krokáčky nejsou zrovna nic moc na ven, minimálně by to chtělo je rozebrat pořádně napustit vinutí lakem (hlavně spoje) a vše řádně namazat nějakou nekorozivní trvanlivou vazelínou. A tu vazelínu bych dal i dovnitř motoru, ono statorové plechy nejsou ošetřeny a časem by zrezli.
Převodovky sice nějaký krouťák udrží ale ty zuby stálé namáhání větrem nikoliv. Rozhodně bych dal jeden silnější motor, když se utrhne tak se mu nic nestane a systém jej opět navede na pozici.
Optický snímač by byl spíše jeko doplněk že se pohon netočí nebo ujel z pozice.
SS motor vzhledem k komutátoru mi pro toto řešení taky nepřijde ideální. Vlhkost a oxidace mědi nejsou zrovna ku prospěchu.
Jinak záleží kolik toho bude a jakou má mít řešení spolehlivost. Ono ty malinké krokáčky nejsou zrovna nic moc na ven, minimálně by to chtělo je rozebrat pořádně napustit vinutí lakem (hlavně spoje) a vše řádně namazat nějakou nekorozivní trvanlivou vazelínou. A tu vazelínu bych dal i dovnitř motoru, ono statorové plechy nejsou ošetřeny a časem by zrezli.
Převodovky sice nějaký krouťák udrží ale ty zuby stálé namáhání větrem nikoliv. Rozhodně bych dal jeden silnější motor, když se utrhne tak se mu nic nestane a systém jej opět navede na pozici.
Optický snímač by byl spíše jeko doplněk že se pohon netočí nebo ujel z pozice.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Samozřejmě mechanické dorazy na obou krajních polohách jsou. Takže je jedno kterým směrem proběhne "srovnávací" pohyb. Po najetí na konec dojde k reverzaci.rollfree píše:Krokove motory jsou bud sranda-motory, pak maji maly kroutici moment a mensi pocet kroku, podle typu nekde mezi 18 a 64 na otacku. To byl napr. ten prvni odkazovany s prevodovkou. Daji se vetsinou ovladat naprosto trivialni elektronikou bez proudoveho omezeni.
Optický enkodér byl taky zamýšlenej ale nesehnal jsem nic použitelného aby to nestálo tisíce. Nevim kde jinde ten enkoder sehnat nemám přístup ke starejm tiskárnám.
Tenhle motor Sx23-1414 dokážu řídit "obyčejnou" elektronikou ? např. tou co je k tomu hobby motorku ?
Kdybych měl převodovku s dostatečným převodem tak bych ani blokaci po zastavení řesit nemusel.
Nejhorší je, že si to člověk prostě nepředstaví zda to ten motorek udrží ale věřím, že snad ano, nevim kolik může bejt převod z toho velkého kola na menší ale určitě to taky něco udělá tak snad by to ten motor měl udržet.
Jinak použití přímo motorku na převod se mi zdá lepší v tom, že když při montáží s tím někdo neopatrně bouchne nebo něco, tak se neroztrhnou kola v převodovce. Co se stane ve chvíli kdy motorek drží krok a já ho silou utrhnu ?
Nejblizsi ekodvur?Pajavlk píše:Optický enkodér byl taky zamýšlenej ale nesehnal jsem nic použitelného aby to nestálo tisíce. Nevim kde jinde ten enkoder sehnat nemám přístup ke starejm tiskárnám.
Ne, chce to uz driver s omezenim proudu. Neco jako je napr.:Pajavlk píše:Tenhle motor Sx23-1414 dokážu řídit "obyčejnou" elektronikou ? např. tou co je k tomu hobby motorku ?
http://www.ebay.com/itm/CNC-Router-Sing ... 3384c137ed" onclick="window.open(this.href);return false;
Nic. Nevadi mu to.Pajavlk píše:Co se stane ve chvíli kdy motorek drží krok a já ho silou utrhnu ?
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Hele něco mám, vyfotím a když to bude k něčemu pošlu ti to. Třeba mi jednou poradíš....s elektrikou?Optický enkodér byl taky zamýšlenej ale nesehnal jsem nic použitelného aby to nestálo tisíce. Nevim kde jinde ten enkoder sehnat nemám přístup ke starejm tiskárnám.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
A co použít šnekový převod?
Vysoký převodový poměr, samosvorný, stačí malá síla pro otáčení.
Pro snímání by se dalo použít i toto: http://www.spezial.cz/news/magneticke-p ... zorum.html
Snímač jako čip třeba AS5306AATSU+, proti optice opět větší odolnost dlouhodobím povětrnostním podmínkám hlavně kondenzující vlhkosti.
Jako optický třeba tohle http://www.gme.cz/heds-5500a06-p532-061 a určitě se to dá sehnat levněji.
Vysoký převodový poměr, samosvorný, stačí malá síla pro otáčení.
Pro snímání by se dalo použít i toto: http://www.spezial.cz/news/magneticke-p ... zorum.html
Snímač jako čip třeba AS5306AATSU+, proti optice opět větší odolnost dlouhodobím povětrnostním podmínkám hlavně kondenzující vlhkosti.
Jako optický třeba tohle http://www.gme.cz/heds-5500a06-p532-061 a určitě se to dá sehnat levněji.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.