Soustružení vnitřní díry na minimální drsnost povrchu

obrabeni na klasice
Andrew

19. 9. 2013, 6:48

Narazil jsem na tento článek : http://www.mmspektrum.com/clanek/obrabe ... lesku.html" onclick="window.open(this.href);return false; a chtěl bych se zeptat místních zkušených soustružníku na jakou drsnost v Ra se dá běžně dostat při soustružení menších vnitřních povrchů. Mě se jedná o díru o průměru 10mm buď do mosazi nebo do duralu 7075 o délce 22mm. V článku je popisováno, že při použití nožů s diamantovou destičkou bylo možné dosáhnout na klasických CNC soustruzích Ra=0,010 μm což mě osobně příjde až téměř nereálné, když jinde se uvádí při velmi jemném soustružení drsnost Ra=0.2 .
Engineer
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 8:30

Andrew píše:Narazil jsem na tento článek : http://www.mmspektrum.com/clanek/obrabe ... lesku.html" onclick="window.open(this.href);return false; a chtěl bych se zeptat místních zkušených soustružníku na jakou drsnost v Ra se dá běžně dostat při soustružení menších vnitřních povrchů. Mě se jedná o díru o průměru 10mm buď do mosazi nebo do duralu 7075 o délce 22mm. V článku je popisováno, že při použití nožů s diamantovou destičkou bylo možné dosáhnout na klasických CNC soustruzích Ra=0,010 μm což mě osobně příjde až téměř nereálné, když jinde se uvádí při velmi jemném soustružení drsnost Ra=0.2 .
V článku je ale taky psáno toto:
....Tolerance stroje v nanometrech
K dosažení rovných, stejnoměrných a velmi lesklých povrchů musí soustruhy nebo frézky pracovat s tolerancí do dvou nanometrů, což mimo jiné znamená použití hydrostatických ložisek, vřeten se vzduchovými ložisky, pohonů bez vibrací a konstantních posuvů. Takovéto precizní stroje dosahují přesnosti tvaru od 0,1 μm na průměru 100 mm. ....

Na běžných mašinách a za běžně vytvořitelných podmínek je to nedosažitelné, ale na výše specifikovaných superstrojích to nejspíš nebude nereálné dosahovat, ale upřímně .... kdo z nás se k takový mašině kdy přiblížíl, natož na ni dělal??? :lol:
Andrew

19. 9. 2013, 9:59

a hned pod tím bylo psané:
Ale také při soustružení na standardním soustruhu DMG CTX alpha 500 byly dosaženy dobré výsledky povrchu: Ra = 0,007 μm a Rz = 0,011 μm při obrábění mosazi a Ra = 0,010 μm, Rz = 0,014 μm při obrábění hliníku.

a já uváděl přesně tyto hodnoty. I kdyby to bylo 10 krát více tedy Ra 0,1 tak je to stále velmi dobrý výsledek.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 10:45

To je sice hezký, ale nemáš pocit, že i ten soustruh DMG je poněkud silně vzdálený strojnímu portfoliu uživatelů tohoto DF ??? :lol: Jinými slovy, hezký PR článek, zajímavé informace, ale co s tím tady pro nás??? :D
Andrew

19. 9. 2013, 11:25

Nikde jsem nepsal nic o tom kdo má co doma a že bych řešil výrobu zde. Jde mi o informace od lidí co již dělali s diamantovými destičkami pro získání minimální drsnosti povrchu a jsou zde lidé co se v práci dostanou ke strojům, které si domů samozřejmě nikdy pravděpodobně nepořídí, ale přesto na nich dělají.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 12:41

Desticky s diamantem se pouzivaji na materialy ktere uz nelze obrobit beznymi nastroji. Nepouzivaji se specialne k dosazeni blyskaveho povrchu ale obrabeni treba uz kalenych dilcu.
Treba loziska se stim daji nadherne soustruzit :-), rychlorezka , Radeco.

Diamant umoznuje opravdu vysoke rezne rychlosti a pokud chces dosahnout te drsnosti co pises, tak musis mit pevny stroj, vysoke otacky, a nizky otackovy posuv .
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 1:28

Andrew píše:Nikde jsem nepsal nic o tom kdo má co doma a že bych řešil výrobu zde. Jde mi o informace od lidí co již dělali s diamantovými destičkami pro získání minimální drsnosti povrchu a jsou zde lidé co se v práci dostanou ke strojům, které si domů samozřejmě nikdy pravděpodobně nepořídí, ale přesto na nich dělají.
Samozřejmě, ale asi málokomu v práci koupí šéf super destičky na zrcadlový povrch ..... prostě je to hooodně spešl záležitost, ale třeba se ti tu někdo ozve kdo s tím umí leštit. :wink:
Jinak jak napsal Radek-B primárně se diamanty používají na těžkoobrobitelný materiály.
Pro ten super lesklý povrch si myslím, že budou i zcela jiný geometrie, ona už jen představa úběru finální špony 0,02-0,05mm je velmi zajímavá. :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 6:43

jinak pro hobby nadsence kteri se mori s nejakou vnitrni dirou postaci udelat vnitrni kudlu ze stry tupy karbidovy frezy
vyuzit ten material jak pro brit tak pro cely drik nastroje
vetsinou je uskali v tom ze ten drik musi byt tenky a tam ocel chveje kdezto karbid skoro vubec
daji se tim delat diry od jednotek milimetru a hlobce treba 10 prumeru, povrch velmi velmi kvalitni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Andrew

20. 9. 2013, 8:42

Radek-B ano jsou typy destiček které jsou na houževnaté materiály a pak dle výrobce je právě řada destiček určená pro měké neželezné materiály (hliník, mosaz , atd) kde je právě potřeba vysoký lesk což ten diamant zajistí díky tomů že zůstane déle ostrý než běžné destičky.
Zde je právě řada nástrojů a destiček přímo pro maximálně čistý povrch:
http://www.hornusa.com/uploads/media/IN ... hining.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; Na straně 14 je přímo nástroj který by na toto byl ideální. Je to podobně jak popisuje Robocop typ plátku podstatně jiný než pro běžné ubírání v díře. Cena dle ceníku okolo 3,5-4k což není málo, ale také to není nějaký extrém a zase jeden takový nůž by pro finální doknčování toho mého dílu byl na velmi dlouho i s jednou destičkou pokud by se tím neudělal nějak crash a jak jsem psal víš pokud by se dosáhlo i o 10x horšího výsledku tedy Ra 0.1 mm tak to znamená že sem na tom lépe než po ručním přebrušováním jemným smirkem a následně hladkou stranou.
Co se týče stroje tak nejhorší problém je s parametry řezné rychlosti, kdy to pro 10 díru začíná dle tabulky na otáčkách 6000 a jde k 12000 a pak tuhost. Jelikož daný díl je velmi jednoduchý o celkové délce 57mm a jedná se o díru 6mm skrz která vychází z té 10mm díry délky 22mm, tak mě napadlo zda by stálo za úvahu daný díl dělat na CNC frézce, kde přeci jen dané otáčky by už nebyly takový problém jako u soustruhu a nástroje by se uchytili kolmo vúči vřetenu a díl by se uchytil do kleštiny (průměr dílu 14mm). Mám zde ale obavy, že tuhost Z osy na tom může být húř než při klasickém soustružení.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 10:19

Btw co se smirglu tyce tak ta moje metoda je sice dobra pro kocku ale povrch po kudle smirgl nepotreboval
Bylo to hoodne do hladka, ale samozrejme laborovani s uhlama
Jinak treba trojka dira se blbe smirgluje no a cena ktera je vpodstate zadarmo je taky fajn oproti tem tisicum za platek
Napr. Slepa dira prumer 12, po vytoceni jsem do ni dal brousenej cep a on mi vyskocil tlakem ven
Musel jsem to polechtat pilnickem aby mel kudy utikat vzduch, jinak bych to tam nedostal
(bylo to uplne na sucho)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 10:34

Andrew píše:Radek-B ano jsou typy destiček které jsou na houževnaté materiály a pak dle výrobce je právě řada destiček určená pro měké neželezné materiály (hliník, mosaz , atd) kde je právě potřeba vysoký lesk což ten diamant zajistí díky tomů že zůstane déle ostrý než běžné destičky.
Zde je právě řada nástrojů a destiček přímo pro maximálně čistý povrch:
http://www.hornusa.com/uploads/media/IN ... hining.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; Na straně 14 je přímo nástroj který by na toto byl ideální. Je to podobně jak popisuje Robocop typ plátku podstatně jiný než pro běžné ubírání v díře. Cena dle ceníku okolo 3,5-4k což není málo, ale také to není nějaký extrém a zase jeden takový nůž by pro finální doknčování toho mého dílu byl na velmi dlouho i s jednou destičkou pokud by se tím neudělal nějak crash a jak jsem psal víš pokud by se dosáhlo i o 10x horšího výsledku tedy Ra 0.1 mm tak to znamená že sem na tom lépe než po ručním přebrušováním jemným smirkem a následně hladkou stranou.
Co se týče stroje tak nejhorší problém je s parametry řezné rychlosti, kdy to pro 10 díru začíná dle tabulky na otáčkách 6000 a jde k 12000 a pak tuhost. Jelikož daný díl je velmi jednoduchý o celkové délce 57mm a jedná se o díru 6mm skrz která vychází z té 10mm díry délky 22mm, tak mě napadlo zda by stálo za úvahu daný díl dělat na CNC frézce, kde přeci jen dané otáčky by už nebyly takový problém jako u soustruhu a nástroje by se uchytili kolmo vúči vřetenu a díl by se uchytil do kleštiny (průměr dílu 14mm). Mám zde ale obavy, že tuhost Z osy na tom může být húř než při klasickém soustružení.
Jestli chces , tak ti ty platky vyfotim, na dilne je jich par v krabickach a tam spinkaji. Kolega roky vyrabel zavodni vrtulnikcky na spickove urovni. Kam se podivas je lozisko 2/4 atd. Kdyz udelas tomu pidi lozisku dirku o setinu mensi nez ma byt tak uz se netoci.Cele je to o zkusenostech nabytych cumenim do spon. 99 procent prace se toci delanymi nastroji. Ty katalogove vetsinou tezce zklamaly. Kolegovi jak se neco ze soustruhu nesviti jak psi kulky tak to zahodi do spon. Nejradeji pouziva lapovany tvrdokov. Soustruh saublin CNC, max. 5000 ot/min.
Mrkni na ty dilecky nez to zabil cinan tak to byla super prace:
http://www.duzi.cz/shop01/index.php?mai ... anguage=cz" onclick="window.open(this.href);return false;

A roztacet na frezce nozik do diry na vic jak 10 000 otacek se bezne nedela :-) trefis se s nim, ver mi ja sem to zkousel :-) A nikdy tu diru neudelas tak na osu jako na soustruhu. Soustruh je taky na diry daleko vykonejsi a jednoduseji se dela korekce toho prumeru.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Andrew

20. 9. 2013, 12:19

Pro vnitřní soustružení také používám frézu s břitem přes střed, je to jedna z nejlepších metod na vnitřní soustružení co jsem zatím vyzkoušel, ale chtěl bych něco přímo určené na tyto věci. Já netvrdím že budu potřebovat absoltně dokonalý povrch. Vesměs mi stačí takový povrch který by dokonale zatěsňoval tlak při 25bar, popřípadě výrazně lépe než po výstružníku s břity z SK, kde je ale možné že nebyly dodrženy ideální řezné podmínky. Co se týče toho broušení, tak se to dalo vyleštit druhou stranou smirku velmi jemně.
Uvidím až se ozve prodejce a jaká bude cena nože, jelikož ceník z kterého jsem to měl nebyl pro ČR.
Co se týče té frézky, tak jsme si asi nerozuměli. Já právě myslel že by se z frézky stal jakoby soustruh, kdy by se nůž a vše ostatní uchytilo nepohyblivě na stůl a obrobek by se dal do kleštin místo frézy a využilo by se jen to, že frézy mají větší otáčky. Navíc by se odvod třísek vlivem gravitace byl trochu lepší než na soustruhu.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 12:56

Radek-B píše: ..........Cele je to o zkusenostech nabytych cumenim do spon. 99 procent prace se toci delanymi nastroji. Ty katalogove vetsinou tezce zklamaly. ........
A roztacet na frezce nozik do diry na vic jak 10 000 otacek se bezne nedela :-) trefis se s nim, ver mi ja sem to zkousel :-) A nikdy tu diru neudelas tak na osu jako na soustruhu. Soustruh je taky na diry daleko vykonejsi a jednoduseji se dela korekce toho prumeru.
Pod tohle se s chutí podepisuju, všechno má svoje, ty výše zmiňovaný nástroje jsou vyladěný pro nějaký řezný podmínky a pro nějaký stroje, myslím, že jen samotný nákup takový extra drahý kudly vůbec nic nevyřeší.... :lol:

Ono je totiž třeba mít v první řadě jistotu, že ta díra je opravdu kruhová a proto je Schaublin tím čím je. :wink:
Andrew

20. 9. 2013, 7:00

Cenu toho nástroje bych nedával do kategorie extra drahý. Průběžně dle potřeby si rozšiřuji sbírku výstružníku s SK břitem a tam je cena okolo 1200Kč/kus a tento nůž by mohl nahradit při trochu větším úsilí další rozměry výstružníku.
Myslím že i u běžnějšího soustruhu to bude použitelné díky maximální ostrosti plátku a geometrii , ale především jsem to uvažoval pro typy soustruhu jako je například MORI SEIKI NL2000-SMC kde výrobce uvádí kruhovitost 0,4 μm a na kterém bych měl mít pravděpodobně možnost to dát dělat.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 7:37

No ona je právě otázka jestli ty nože jsou opravdu tak ostrý jak se domníváš.... příklad z praxe. Nůž s SK břitem po vyostření do "ostrýho úhlu" dělá chlupatý povrch, ale v okamžiku kdy tu hranu jemně "srazíš" diamantovým brouskem tak začne dělat hladký povrch. Osobně si myslím, že ty nože spíš povrch uhlazují tlakem, než že by odřezávali nějakou šponu, nebo tvoří povrch kombinací obojího. Proto taky mají takový nároky na tuhost strojů.
Až to budeš mít v ruce a něco nasoustružíš tak sem hoď fotku, bude to určitě zajímavý. :)
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“