fotka
Nestalo by za pokus malinko sklopit rovinu? Pretoze staci, ze je od diody hlbsi relief a uz svetlo neprenika dostatocne dalej. To su tie prepalene miesta..
A mozno to ponat cele uplne obracene. Pretoze tu, co je hlbsie je svetlejsie, no pri plastike je to vzdy opacne. Takze by bolo mozno lepsie pre oblast, ktora ma opticky vystupit aby bola v plexiskle utopenejsia.
A mozno to ponat cele uplne obracene. Pretoze tu, co je hlbsie je svetlejsie, no pri plastike je to vzdy opacne. Takze by bolo mozno lepsie pre oblast, ktora ma opticky vystupit aby bola v plexiskle utopenejsia.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
jasně, abych to upřesnil, to celé leží jen položené na diodovém světle a je to přelepené páskou, která není úplně neprůhledná, tak světlo hodně utíká, stojánek nemám ještě pořešený, diody budou jidtě skryté tedy zavrtané. Výsledek ještě postnu, byl to jen pokus.
P.S. Chvála LinuxEMC, mach mi to nedal a fréza po necelé půlhodince skolabovala, emc 1200mm/min. na M8 závitovce na poprvé.
P.S. Chvála LinuxEMC, mach mi to nedal a fréza po necelé půlhodince skolabovala, emc 1200mm/min. na M8 závitovce na poprvé.
jo dobrý, ale pokud mohu poradit....
nic nezavrtávej, kašli na ledky.
Kup si pár centimetrů LED pásku (teplá bílá, modrá,i zelená je pěkná, cca 3LED na 5cm, napájení 12V, stojí to pár korun). Obě boční a horní hranu vylešti, spodní nech klidně jemně obroušenou (smirek 250 - 400). Já boční a horní hrany tzv. leštím plamenem (předtím pochopitelně obrousit planparentně s přední a zadní stranou).
Uvidíš ten rozdíl v prosvícení, chce to jen trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to
Kup si pár centimetrů LED pásku (teplá bílá, modrá,i zelená je pěkná, cca 3LED na 5cm, napájení 12V, stojí to pár korun). Obě boční a horní hranu vylešti, spodní nech klidně jemně obroušenou (smirek 250 - 400). Já boční a horní hrany tzv. leštím plamenem (předtím pochopitelně obrousit planparentně s přední a zadní stranou).
Uvidíš ten rozdíl v prosvícení, chce to jen trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to
Zdar Mohl by jsi mi upřesnit leštění plamenem, a planparentně s přední a zadní stranou, nějak mi tyto postupy utíkají.Hades píše:jo dobrý, ale pokud mohu poradit....
Dík
ale jo
nejsem žádnej Guru, na to jsou tady jiní...,
ale normálně po oříznutí formátu, což většinou dělám až hotovém kusu (tedy pokud to rovnou neříznu frézou), zbrousím hrany na kotouči,
see https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=0WU ... er+youtube.
teprve potom sundávám z druhé strany krycí folii, a na to leštění plamenem mám takový ruční hořák na normální plyn do zapalovačů, zase odkážu na googla, zadej "leštění plexiskla plamenem".
Vyzkoušej na odřezcích, za chvilku to zvládněš, je to jen o tom momentu natavení (já vím, profíci používají jiné nástroje...), kdy se ti ta jemně přebroušená hrana slije do naprosté průhlednosti. když ti vzniknou bublinky, tak si to zapálil moc
A opravdu nechávej tu spodní stranu, do které budeš svítit, jen jemně přebroušenou, bude víc rozptylovat světlo do jádra a nádherně pak vyniknou kontury.
p.s.
Jo a jěšte poznámku, ty 12voltové LED-pásky, většinou jim stačí tak cca 7-9 votl pro napájení, jinak tu gravuru přesvítíš a není to hezké

nejsem žádnej Guru, na to jsou tady jiní...,
ale normálně po oříznutí formátu, což většinou dělám až hotovém kusu (tedy pokud to rovnou neříznu frézou), zbrousím hrany na kotouči,
see https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=0WU ... er+youtube.
teprve potom sundávám z druhé strany krycí folii, a na to leštění plamenem mám takový ruční hořák na normální plyn do zapalovačů, zase odkážu na googla, zadej "leštění plexiskla plamenem".
Vyzkoušej na odřezcích, za chvilku to zvládněš, je to jen o tom momentu natavení (já vím, profíci používají jiné nástroje...), kdy se ti ta jemně přebroušená hrana slije do naprosté průhlednosti. když ti vzniknou bublinky, tak si to zapálil moc

A opravdu nechávej tu spodní stranu, do které budeš svítit, jen jemně přebroušenou, bude víc rozptylovat světlo do jádra a nádherně pak vyniknou kontury.
p.s.
Jo a jěšte poznámku, ty 12voltové LED-pásky, většinou jim stačí tak cca 7-9 votl pro napájení, jinak tu gravuru přesvítíš a není to hezké
Jasně, to taky jde, ale postupně dospěješ k tomu, že je to moc zbytečné práce.Radek-B píše:Na zalesteni hran sem pouzival filcovy kotouc (nizke otacky) a obyc zubni pastu.
RADEK
Já vyzkoušel kde co (třeba popel z doutníků v oleji...), ke konci jsem používal klasický hadrák a bílou pastu na umělé hmoty (ten špalek stál někde kolem 70Kč, název si teď nepamatuju, to bych musel letět na dílnu, ale bílá suchá pasta na plasty, leštím s ní jen povrchy, když někde škrábnu), ale za sebe říkám, že po pár pokusech na zbytcích plexi je ten plamen časově nedostižitelný.
To, s čím ty se trápíš 20 minut mám já za 5min. kompletně i s tím případným přeleštěním hadrákem na plochách. Chce si to jednou vyzkoušet, dáš mi za pravdu.
p.s.
To: slezak77
hledal jsem fotky toho rozdílu nasvícení, bohužel nejsou... padlý disk, tak už se nezachránily (To porovnání bylo bohužel jedno z mála, o co jsem přišel

No pokud budeš kupovat hořák, koukni po těch lepších, bohužel jsou trochu víc s cenou, ale vyplatí se. Ještě mne teď napadlo vyzkoušet horkovzdušku, ale to až zítra na dílně, asi to bude pomalejší. A určitě by to šlo i autogenem, ale ten nevlastním
IMHO ten plamen je to nejlepší a nejrychlejší při sériovce.
Na pár kousků pro vlasní potřebu se to asi nevyplatí. Pak opravdu stačí asi jen ten hadrák, případně filcák.
A z vlastních pokusů doporučím hadrák a suchou bílou pastu na plasty.
Pozor, jsou dva druhy, jedna je lehce nažloutlá (zašedlá, jak chceš, a na omak jakoby mastná), ta druhá je opravdu bílá a na omak suchá, a ta je ta správná. Cena mezi 70 až 360 kč podle velikosti bloku. Ten nejmenší kus, co seženeš ti vydrží na hodně dlouho

IMHO ten plamen je to nejlepší a nejrychlejší při sériovce.
Na pár kousků pro vlasní potřebu se to asi nevyplatí. Pak opravdu stačí asi jen ten hadrák, případně filcák.
A z vlastních pokusů doporučím hadrák a suchou bílou pastu na plasty.
Pozor, jsou dva druhy, jedna je lehce nažloutlá (zašedlá, jak chceš, a na omak jakoby mastná), ta druhá je opravdu bílá a na omak suchá, a ta je ta správná. Cena mezi 70 až 360 kč podle velikosti bloku. Ten nejmenší kus, co seženeš ti vydrží na hodně dlouho

Pokoušíš se o technologii lithophane?? Raději používej "mléčné" plexi a nastroje 0,2mm. Googl toho najde hodně např : http://www.fler.cz/romim" onclick="window.open(this.href);return false;slezak77 píše:Tak jsem po nějaké době a nějakých úpravách moji malé cnc frézky zase něco vyzkoušel, podsvícení ještě není to co by mělo být, musím dodělat, zatím stojí jen na diodovém světle, ale myslím, že se povedlo.
Plexi 4mm