Jak spřáhnout magnetrony do společného vlnovodu

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

QNX
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2013, 4:46

Potřeboval bych přemluvit magnetrony z mikrovlnek, k práci společné. Jak udělat vlnovod a na něj připojit jeden magnetron jsem už nastudoval, ale potřeboval bych jich spojit několik (2-4), abych zvětšil výstupní výkon. Není tady nějaký radioamatér, který by se vyznal v problematice mikrovln? Určitě to nějak jednoduše jde, protože mikrovlnky pro profesionální použití s 2-4 magnetrony se dělají. Bohužel žádnou takovou nemám, abych ji mohl rozebrat.
Selic

22. 9. 2013, 8:43

Co s tím chceš ozařovat?
Pokud s tím chceš jen něco ohřívat, tak nejjednodušší možnost je použít vlnovod čtvercového průřezu a magnetrony dát na dvě sousední stěny, tak že jejich osy budou svírat 90°. Z vlnovodu poleze vlnění polarizované v obou rovinách.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
QNX
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2013, 11:14

Selic: chtěl jsem to do maličké sklářské pícky. Když je uspořádám jak píšeš, tak bych mohl spřáhnout dva magnetrony tak, aby došlo k jejich vzájemnému zavěšení na společnou frekvenci? Musí tam vzniknout nějaká vazba. Našel jsem patent, kde každý magnetron pracoval do vlastního vlnovodu a na jejich vyústění byl malý odrazný prvek, který část vln převáděl z jednoho vlnovodu do druhého. No, ale asi bude rozumné koupit jeden průmyslový magnetron a o to spřažení více kusů se ani nesnažit.
Třeba tohle by mohlo být dobré řešení za přijatelnou cenu:
http://www.ebay.com/itm/Nordson-1080813 ... 3383391971" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora

22. 9. 2013, 12:32

To na tome ebay vypadá pěkně, nevíš na co to je původně použité? z popisu jsem nějak pochopil jako že místo UV lampy? ( např do tiskárny? ) Myslíš že by ten mgentron mohl fungovat i třeba pro vyhřívání plastu ? ( abs, pla )
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
QNX
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2013, 1:49

lubos: uvažuju, že bych ho koupil, jenom ebay se mnou pořád ještě nekamarádí. On ten magnetron není místo UV lampy, je to z nějaké tiskárny a je to v ní jako budicí zdroj pro UV lampu. Do UV lampy pak nevedou žádné dráty, je to nějaká baňka z křemenného skla a uvnitř jsou páry rtuti. Mikrovlny zajišťují přenos energie.
Plast vyhřívat přímo nepůjde. Možná nějaký černý s velkým obsahem uhlíku (saze jako pigment), nebo nějaký kluzný s obsahem kovových prášků, nebo grafitu ......... ale asi to nebude ono. Já jsem se pokoušel mikrovlnama tavit kovy v grafitovém kelímku a v SiC kelímku. Dokonce jsem si k tomu udělal i mikrovlnku s žáruvzdornou vyzdívkou, ale těch 700W je málo, moc se s tím pracovat nedá. Taky to uspořádání mikrovlnky je dost nevhodné, ono se to tam asi furt odráží a nakonec se ty vlny utlučou dřív než se trefí do malinkého kelímku (a velký to nedokáže ohřát). Proto bych to připojil na nějaký vlnovod a tím to smažil přímo do malého prostoru ve kterém by byl kelímek s žáruvzdornou izolací. Což by taky chtělo trochu víc pochopit jak to má být uspořádané, aby to dobře fungovalo.
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2013, 8:03

Tak jsem hledal ještě jinou cestu a je to docela nadějné. Mikrovlny jsem chtěl na tavení skla, ale vyzkoušel jsem ohřev přímo průchodem proudu skrz sklo a mohlo by to fungovat. Párkrát jsem vyhodil pojistky, protože se vzrůstající teplotou roste hodně rychle i vodivost taveniny a tak to chce dodělat nějakou pořádnou regulaci výkonu ....... ale mohlo by to fungovat.
Petras
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2013, 8:57

To jsem netušil, že vodivost skla je tak vysoká, aby procházející proud ohřál taveninu na cca 850 stC.
Velmi zajímavé, držím palce.
Petras
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2013, 1:17

Petras: Jak moc to je vodivé netuším, ale docela dost. První pokus jsem uděl s AC 240V. Ohříval jsem skleněnou tyčinku o průměru 5mm, kterou jsem omotal nerezovým drátem. Vzdálenost těch elektrod byla cca 5cm. Tyčku jsem ohřál hořákem odhadem na 600-700°C pak se to rozjelo. Tyčka se začala ohřívat průchodem proudu, podle barvy na teplotu nad 1000°C (samozřejmě skápla na zem). Když jsem to dělal v kelímku, tak se to ohřálo, proud vzrostl a vyhodilo to 16A jistič (vzdálenost elektrod cca 3cm). Už mám na stole 25A regulátor, který by měl zvládat udržovat konstantní výkon do zátěže. Vyzkouším, snad to ureguluje. V takhle malém je to docela problém, chtělo by pár kg taveniny, aby to mělo větší setrvačnost.
picom

26. 9. 2013, 9:18

Domnívám se, že běžné sklo je nevodivé a mikrovlny jej neroztaví.
Mikrovlny ale nohou ohřát vodivou nádobu (například uhlíkový kelímek) ve které se sklo taví.
Kilovolt
Sponzor fora

26. 9. 2013, 11:40

Domníváš se špatně-čti : http://archiv.otevrena-veda.cz/users/Im ... em/112.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Taky jsem čučel :D
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2013, 7:34

picom: domnívat se znamená ho... vědět. Já jsem vyzkoušel mikrovlny i průchod proudu a tak už s jistotou vím, že sklo je za tepla dost vodivé a dobře pohlcuje i ty mikrovlny :-) Nakonec oboje se ve sklářství používá, jenom malinkou domácí pícku založenou na tomto ohřevu jsem ještě nikdy neviděl.
picom

27. 9. 2013, 7:51

Kilovolt píše:Domníváš se špatně-čti : http://archiv.otevrena-veda.cz/users/Im ... em/112.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Taky jsem čučel :D
Zajimavé informace, ale stejně se musí sklo napřed nějak natavit a potom už se ohřívá dál mikrovlnami.

Jdu kuchnout mikrovnku :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2013, 7:53

to povrchove zvladne propan-butanovy horak
bezne jsem s nim ohybal trubicky do vodoznaku modelu parnich stroju
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
picom

27. 9. 2013, 7:58

V mikrovnce ale žádný hořák není.
Musí tam být materiál, který se ohřeje dielektrickými ztrátami.
viz.
Fusing - spékání skla
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2013, 8:07

picom: Můžeš to sklo nahřát hořákem a teprve pak zavřít dvířka mikrovlnky, tak jsem to dělal já. Nebo na sklo položíš startovací tělísko (vhodně vytvarovaný kousek drátu) a můžeš to zavřít i studené. Nebo tam dáš kousek materiálu, který mikrovlny pohlcuje i studený a tím to ohřeješ.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“