Jak spřáhnout magnetrony do společného vlnovodu
Moderátor: sysel
Potřeboval bych přemluvit magnetrony z mikrovlnek, k práci společné. Jak udělat vlnovod a na něj připojit jeden magnetron jsem už nastudoval, ale potřeboval bych jich spojit několik (2-4), abych zvětšil výstupní výkon. Není tady nějaký radioamatér, který by se vyznal v problematice mikrovln? Určitě to nějak jednoduše jde, protože mikrovlnky pro profesionální použití s 2-4 magnetrony se dělají. Bohužel žádnou takovou nemám, abych ji mohl rozebrat.
Co s tím chceš ozařovat?
Pokud s tím chceš jen něco ohřívat, tak nejjednodušší možnost je použít vlnovod čtvercového průřezu a magnetrony dát na dvě sousední stěny, tak že jejich osy budou svírat 90°. Z vlnovodu poleze vlnění polarizované v obou rovinách.
Pokud s tím chceš jen něco ohřívat, tak nejjednodušší možnost je použít vlnovod čtvercového průřezu a magnetrony dát na dvě sousední stěny, tak že jejich osy budou svírat 90°. Z vlnovodu poleze vlnění polarizované v obou rovinách.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Selic: chtěl jsem to do maličké sklářské pícky. Když je uspořádám jak píšeš, tak bych mohl spřáhnout dva magnetrony tak, aby došlo k jejich vzájemnému zavěšení na společnou frekvenci? Musí tam vzniknout nějaká vazba. Našel jsem patent, kde každý magnetron pracoval do vlastního vlnovodu a na jejich vyústění byl malý odrazný prvek, který část vln převáděl z jednoho vlnovodu do druhého. No, ale asi bude rozumné koupit jeden průmyslový magnetron a o to spřažení více kusů se ani nesnažit.
Třeba tohle by mohlo být dobré řešení za přijatelnou cenu:
http://www.ebay.com/itm/Nordson-1080813 ... 3383391971" onclick="window.open(this.href);return false;
Třeba tohle by mohlo být dobré řešení za přijatelnou cenu:
http://www.ebay.com/itm/Nordson-1080813 ... 3383391971" onclick="window.open(this.href);return false;
To na tome ebay vypadá pěkně, nevíš na co to je původně použité? z popisu jsem nějak pochopil jako že místo UV lampy? ( např do tiskárny? ) Myslíš že by ten mgentron mohl fungovat i třeba pro vyhřívání plastu ? ( abs, pla )
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
lubos: uvažuju, že bych ho koupil, jenom ebay se mnou pořád ještě nekamarádí. On ten magnetron není místo UV lampy, je to z nějaké tiskárny a je to v ní jako budicí zdroj pro UV lampu. Do UV lampy pak nevedou žádné dráty, je to nějaká baňka z křemenného skla a uvnitř jsou páry rtuti. Mikrovlny zajišťují přenos energie.
Plast vyhřívat přímo nepůjde. Možná nějaký černý s velkým obsahem uhlíku (saze jako pigment), nebo nějaký kluzný s obsahem kovových prášků, nebo grafitu ......... ale asi to nebude ono. Já jsem se pokoušel mikrovlnama tavit kovy v grafitovém kelímku a v SiC kelímku. Dokonce jsem si k tomu udělal i mikrovlnku s žáruvzdornou vyzdívkou, ale těch 700W je málo, moc se s tím pracovat nedá. Taky to uspořádání mikrovlnky je dost nevhodné, ono se to tam asi furt odráží a nakonec se ty vlny utlučou dřív než se trefí do malinkého kelímku (a velký to nedokáže ohřát). Proto bych to připojil na nějaký vlnovod a tím to smažil přímo do malého prostoru ve kterém by byl kelímek s žáruvzdornou izolací. Což by taky chtělo trochu víc pochopit jak to má být uspořádané, aby to dobře fungovalo.
Plast vyhřívat přímo nepůjde. Možná nějaký černý s velkým obsahem uhlíku (saze jako pigment), nebo nějaký kluzný s obsahem kovových prášků, nebo grafitu ......... ale asi to nebude ono. Já jsem se pokoušel mikrovlnama tavit kovy v grafitovém kelímku a v SiC kelímku. Dokonce jsem si k tomu udělal i mikrovlnku s žáruvzdornou vyzdívkou, ale těch 700W je málo, moc se s tím pracovat nedá. Taky to uspořádání mikrovlnky je dost nevhodné, ono se to tam asi furt odráží a nakonec se ty vlny utlučou dřív než se trefí do malinkého kelímku (a velký to nedokáže ohřát). Proto bych to připojil na nějaký vlnovod a tím to smažil přímo do malého prostoru ve kterém by byl kelímek s žáruvzdornou izolací. Což by taky chtělo trochu víc pochopit jak to má být uspořádané, aby to dobře fungovalo.
Tak jsem hledal ještě jinou cestu a je to docela nadějné. Mikrovlny jsem chtěl na tavení skla, ale vyzkoušel jsem ohřev přímo průchodem proudu skrz sklo a mohlo by to fungovat. Párkrát jsem vyhodil pojistky, protože se vzrůstající teplotou roste hodně rychle i vodivost taveniny a tak to chce dodělat nějakou pořádnou regulaci výkonu ....... ale mohlo by to fungovat.
To jsem netušil, že vodivost skla je tak vysoká, aby procházející proud ohřál taveninu na cca 850 stC.
Velmi zajímavé, držím palce.
Velmi zajímavé, držím palce.
Petras
Petras: Jak moc to je vodivé netuším, ale docela dost. První pokus jsem uděl s AC 240V. Ohříval jsem skleněnou tyčinku o průměru 5mm, kterou jsem omotal nerezovým drátem. Vzdálenost těch elektrod byla cca 5cm. Tyčku jsem ohřál hořákem odhadem na 600-700°C pak se to rozjelo. Tyčka se začala ohřívat průchodem proudu, podle barvy na teplotu nad 1000°C (samozřejmě skápla na zem). Když jsem to dělal v kelímku, tak se to ohřálo, proud vzrostl a vyhodilo to 16A jistič (vzdálenost elektrod cca 3cm). Už mám na stole 25A regulátor, který by měl zvládat udržovat konstantní výkon do zátěže. Vyzkouším, snad to ureguluje. V takhle malém je to docela problém, chtělo by pár kg taveniny, aby to mělo větší setrvačnost.
- Kilovolt
- Sponzor fora
Domníváš se špatně-čti : http://archiv.otevrena-veda.cz/users/Im ... em/112.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Taky jsem čučel 

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
picom: domnívat se znamená ho... vědět. Já jsem vyzkoušel mikrovlny i průchod proudu a tak už s jistotou vím, že sklo je za tepla dost vodivé a dobře pohlcuje i ty mikrovlny
Nakonec oboje se ve sklářství používá, jenom malinkou domácí pícku založenou na tomto ohřevu jsem ještě nikdy neviděl.

Zajimavé informace, ale stejně se musí sklo napřed nějak natavit a potom už se ohřívá dál mikrovlnami.Kilovolt píše:Domníváš se špatně-čti : http://archiv.otevrena-veda.cz/users/Im ... em/112.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Taky jsem čučel
Jdu kuchnout mikrovnku

picom: Můžeš to sklo nahřát hořákem a teprve pak zavřít dvířka mikrovlnky, tak jsem to dělal já. Nebo na sklo položíš startovací tělísko (vhodně vytvarovaný kousek drátu) a můžeš to zavřít i studené. Nebo tam dáš kousek materiálu, který mikrovlny pohlcuje i studený a tím to ohřeješ.