Trubkový závit na soustruhu
Ahoj, měním zarostlé kohouty u radiátorů a nové jsou hezčí menší a kratší, takže teď potřebuju buď sehnat nějakou vsuvku, případně delší ten nipl a nebo si ho vytočit podle potřeby sám - jenže nevím, jestli na mém soustruhu můžu udělat správný vnější závit na 1/2" nátrubku. Ten 1/2" je pochopitelně vnitřní průměr (světlost) trubky, vnější průměr je necelých 21mm - tomu odpovídá nejbližší Whitworth asi 13/16". Podle nějaké tabulky jsem ještě našel, že stoupání tohoto trubkového závitu má mít 14 chodů na palec, ovšem Whitwort na ten průměr má mít jen 10 chodů na palec, je tedy hrubší. Takže informací poměrně dost, ale nějak si nejsem jistý, jestli uvažuji správně: když nastavím na soustruhu kola podle tabulky (W) pro 1"/14, vyříznu ten správný závit, protože jen to stoupání je zde rozhodující? Jo, a ještě - řeže se to jako Whitworth, nožem s úhlem 55° ? Dík 

Mini soustruh SC-4
Myslím, že si pleteš 2 pojmy: WhitWorthův a trubkový závit. V tomto případě se jedná o trubkový závit! Potřebné fitinky mají v každém OBI a pod. Pokud chceš řezat závit,je lepší si koupit potřebné "očko". V Tvém případě to bude vel. G 1/2 ( stoupání je 1,814.)
Myslím, že z mého dotazu se dá, při troše snahy a pozornějším čtení, poznat, že si je nepletu. Stoupání jsem také uvedl správně: 1" = 25,4mm .... 25.4 / 14 = 1,814, ovšem nechápu, proč převádět palcové míry na milimetry, když na soustruhu už to mám "přesně", pro Whitwortha a "správná" kolečka" také. Jen jsem si to chtěl nechat potvrdit od praktiků. Třeba se ještě ozvouMiltech píše:Myslím, že si pleteš 2 pojmy: WhitWorthův a trubkový závit. V tomto případě se jedná o trubkový závit! Potřebné fitinky mají v každém OBI a pod. Pokud chceš řezat závit,je lepší si koupit potřebné "očko". V Tvém případě to bude vel. G 1/2 ( stoupání je 1,814.)

Mini soustruh SC-4
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Na vyříznutí toho závitu stačí na kolech nastavit správné stoupání tj. 14 závitů na palec. Pak už jenom musíš ten nůž zanořit tak, aby závit měl malý průměr 18,631mm. Velký bude těch 20,955mm aspoň podle tabulky
Ano úhel je 55st.

Naposledy upravil(a) jova dne 22. 9. 2013, 5:05, celkem upraveno 2 x.
Díky! Jsem rád, že jsem se neblamoval a taky děkuji za upozornění na ten malý průměr, to jsem předtím zapomněl dohledat !jova píše:Na vyříznutí toho závitu stačí na kolech nastavit správné stoupání tj. 14 závitů na palec. Pak už jenom musíš ten nůž zanořit tak, aby závit měl malý průměr 18,631mm. Ano úhel je 55st.

Edit: Mosaz mi na tom docela dobře jde obrábět a jedná se právě jen o pár (4) kousků.
Naposledy upravil(a) Miller dne 22. 9. 2013, 5:10, celkem upraveno 1 x.
Mini soustruh SC-4
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Možná bude problém to na tak malém soustruhu vytočit
Pokud toho máš hodně, kup z bazaru závitovou hlavu JOPO. Topenáři dělají v mědi tak se toho zbavují.
Pak si řízneš závit přímo na trubce a nebudeš muset točit fitinky.
Ještě poznámka, nejsem topenář, ale nezmění se ti při těch menších kohoutech průtokové poměry? Jesli máš samotíž, mohlo by to dělat problémy.

Pokud toho máš hodně, kup z bazaru závitovou hlavu JOPO. Topenáři dělají v mědi tak se toho zbavují.
Pak si řízneš závit přímo na trubce a nebudeš muset točit fitinky.
Ještě poznámka, nejsem topenář, ale nezmění se ti při těch menších kohoutech průtokové poměry? Jesli máš samotíž, mohlo by to dělat problémy.
Chtěl jsem zareagovat na ten tvůj dodatek a najednou se to ztratilo
a teď se to objevilo v novém příspěvku
. Mě baví , když si můžu tyhle maličkosti udělat sám, proto jsem si ten soustruh koupil
. Závit vyříznu na tomhle prckovi i "do železa", mosaz není vůbec problém
Mám plynový průtočák Junkers s čerpadlem, ty kohouty jsou opravdu jinak dělané, ale snad to půjde, nic jiného jsem na jaře nesehnal a vrazil jsem je do šuplíku, takže jsem si nevšiml, že jsou kratší...

Mám plynový průtočák Junkers s čerpadlem, ty kohouty jsou opravdu jinak dělané, ale snad to půjde, nic jiného jsem na jaře nesehnal a vrazil jsem je do šuplíku, takže jsem si nevšiml, že jsou kratší...
Mini soustruh SC-4
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Při řezání závitů na těhle "prckách" je největší problém jeho zakončení a vyjetí ze závitu.
Soustruh má poměrně velké otáčky, musí se brát malá špona mnohokrát za sebou... pak člověk lehce zlomí nůž. Výhodnější je ho říznout suportovou fkézkou http://www.volny.cz/jova1/dilna/mala_fr ... rezka.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 11:05, celkem upraveno 1 x.
Ty tvoje "forichtungy" obdivuji, ale u tohohle mi princip uniká - jak tím řežeš závit?jova píše:Při řezání závitů na těhle "prckách" je největší problém jeho zakončení a vyjetí ze závitu.Soustruh má poměrně velké otáčky, musí se brát malá špona mnohokrát za sebou... pak člověk lehce zlomí nůž. Výhodnější je ho říznout suportovou fkézkou http://www.volny.cz/jova1/dilna/mala_fr ... frezka.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Mini soustruh SC-4
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Normálně to nasadím místo nožové hlavy, nastavím patřičné stoupání závitu pomocí kol, hloubku závitu a pak ručně otáčím univerzálkou. Frézka pak řeže normálně závit jako nůž. Výhoda je v tom, že řezný odpor je takřka nulový a není problém vyřezat závit nebo šnek opravdu miniaturní.
http://www.volny.cz/jova3/snekovy_prevod_maly/snek.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.volny.cz/jova3/snekovy_prevod_maly/snek.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 11:05, celkem upraveno 1 x.