Ahoj, neví někdo, jak jednoduše přepínat mezi třeba osou X a osou D? Pro upřesnění, mám standardně plochu x, y, z, ale pokud chci použít jen rotační osu, tak odjedu s nástrojem nad rotační osu a nyní potřebuji, aby osa D reagovala na souřadnice X, nebot exportuji 2D rovinu, tedy rozložený tvar. Udělal jsem si program, ktery mi na zakladě průměrů dokaže upravit nařez tak, aby i díry byly skutečně díry. Ovšem potřebuji reagovat jako bych se pohyboval po ploše. Přepinat motory nejde, neboť potřebuji mit kalibrovanou osu D, ma jiny převodový poměr jako osa X.
Díky za jakoukoliv radu. René
Volba motoru pro osu X ci osu D (rotační)
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, rozumim správně, že vše v tvém systému (stroj, drivery, řídící systém) podporují všechny čtyři osy XYZD a je problém pouze v samotném G kódu? Pak bych asi upravil G-kód té "2D roviny" tak, že bych jednoduše nahradil X hodnoty D hodnotami (s přepočtem měřítka). Příp. v LinuxCNC by asi toto přemapování šlo i s přepínačem nějak nakonfigurovat na úrovni řídíciho systému. Asi bys měl svou sestavu víc popsat.. T.
EDIT: Teď teprv vidim, že je to v sekci MACH3..
EDIT2: A teď mi došlo, že tak jednoduchý to s tim prohozeni X a D v G-kódu asi nebude..
EDIT: Teď teprv vidim, že je to v sekci MACH3..
EDIT2: A teď mi došlo, že tak jednoduchý to s tim prohozeni X a D v G-kódu asi nebude..

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
A umí to v DY (AY) nakreslit třeba kružnici? IMHO ne, resp. ne jen takhle jednoduše..packa píše:pokud ti jde jen oto , tak si otevři g kod v editoru přímo v machu a dej X nahradit D
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
- Kontaktovat uživatele:
No popravdě, právě řeším rotační osu, žádné zkušennosti s tím nemám, má představa byla exportovat řez do trubek ve 2D rovině, s tím, že jsem si vytvořil programek, ktery souřadnice v ose rotace roztahne o průměr, tak aby byla díra díra. Ovšem narážím na problém, jak klaibrovat rotační osu, to nejde, vždy je kalibrace stažená na průměr trubky. To jsou věci které mi dochází až nyní. Proto se to asi řeší přes úhel. Zkusím v tomto projit forum, třeba bude uspěch. Ale vubec pak nevim jak provadět navrh.
tuhle metodu velice dobře zvládá artcam , uděláš si třeba relief v ploše a pak zadáš jen že ho chceš stočit do určitého průměru a on ti vše dopočítá a udělá a pak si vygeneruješ G kod přímo pro rotační osu , artcam se hojně využívá pro výrobu prstenů a podobně
-
- Kontaktovat uživatele:
packa píše:tuhle metodu velice dobře zvládá artcam , uděláš si třeba relief v ploše a pak zadáš jen že ho chceš stočit do určitého průměru a on ti vše dopočítá a udělá a pak si vygeneruješ G kod přímo pro rotační osu , artcam se hojně využívá pro výrobu prstenů a podobně
No to možna ano, ja si na to udělam programek, ktery to dokaže z 2D roviny, to nevadi, ale vubec nevim jak v Machu, když to tedy nebudu davat jako osu X, kterou bych prepinal, a dam to jako rotační osu A, tak ji budu ovladat v uhlech? Tak budu zadavat A105, coz bude znacit otoceni o 105stupnu? Jde jen o pochopeni teto problematiky, SW si uz pak upravim.
Mam to nachystane, že exportuji 2D rovinu, kde X, je obvod, program deformuje v rotacni ose X vsechny rezy, tak aby byla dira dira a prepocita to na uhly, pokud to tak je jak pisi výše.
jo 4tá osa se ovládá tak jak píšeš A150 je 150st
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU