kde sehnat motor do soustruhu?
Zdravím,
kolega totálně přehřál - no upekl/roztavil - rotor motoru u soustruhu OPTI D 180x300 Vario.
Je možno tento motor někde zakoupit (nebo jeho alternativu)? Na Googlu jsem to zkoušel a zatím nic.
Elektro vzdělání nemám, abych osobně odhalil alternativu. Proto otazník v tomto fóru.
Věděl by někdo z vás?
Parametry ze štítku:
Typ motoru OPTIMUM: 83ZYT005A
V: 220
Watt: 600
RPM: 5600
A: 2,7
Rozteč šroubů upevnění 53,5 mm
Děkuji za případnou pomoc či radu.
kolega totálně přehřál - no upekl/roztavil - rotor motoru u soustruhu OPTI D 180x300 Vario.
Je možno tento motor někde zakoupit (nebo jeho alternativu)? Na Googlu jsem to zkoušel a zatím nic.
Elektro vzdělání nemám, abych osobně odhalil alternativu. Proto otazník v tomto fóru.
Věděl by někdo z vás?
Parametry ze štítku:
Typ motoru OPTIMUM: 83ZYT005A
V: 220
Watt: 600
RPM: 5600
A: 2,7
Rozteč šroubů upevnění 53,5 mm
Děkuji za případnou pomoc či radu.
- Zdenek Valter
No a co na to prodejce, jak je to staré ?
Zastoupení tu je BOW ale já s tímhle strojem nemám zkušenosti.
Nicméně nebude to asi nic levného.
Zastoupení tu je BOW ale já s tímhle strojem nemám zkušenosti.
Nicméně nebude to asi nic levného.

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Hovořit se dá asi spíš o prodejci než výrobci. Ano, BOW jsem kontaktoval dotazem, zatím bez odpovědi, ale není se co divit, byl víkend. Stroj je po záruce. V podstatě - krom počátečního poslání dotazů u servisů prodejců - je toto můj první dotaz. A v tuto chvíli mi jde opravdu o motor.
Předpokládám, že kolega je profi-soustružník, zvyklý na soustruhy s mnohakilovatovými motory, kde něco takového nehrozí.
Hobby soustruh je ale něco jiného.Motor se dá skutečně koupit u BOW v Olomouci. Pokud neodešla ještě deska, tak bych doporučil pořídit si levný teploměr se sondou a tu přilepit na plášť motoru a průběžně sledovat teplotu. Při dosažení asi 60 stupnů, udělat přestávku. A budeš překvapen, že při soustružení "železa", to netrvá dlouho. To je prostě HOBBI. 

- Zdenek Valter
No já si nemyslím, že by tyhle motory nešly zatížit.Miltech píše:Předpokládám, že kolega je profi-soustružník, zvyklý na soustruhy s mnohakilovatovými motory, kde něco takového nehrozí.Hobby soustruh je ale něco jiného.Motor se dá skutečně koupit u BOW v Olomouci. Pokud neodešla ještě deska, tak bych doporučil pořídit si levný teploměr se sondou a tu přilepit na plášť motoru a průběžně sledovat teplotu. Při dosažení asi 60 stupnů, udělat přestávku. A budeš překvapen, že při soustružení "železa", to netrvá dlouho. To je prostě HOBBI.
Přiznám se, že tohle je snad první případ tady z fóra kdy motor opravdu odešel.
Je-li to stejnosměrný motor s permanentním magnetem tak by zas neměl být tak choulostivý (cca 600W taky to není málo pro soustruh této velikosti)
Osobně bych podezříval desku, selhaly její ochrany a tím se zničil motor.
No, kdyby to tu bylo popsaný a našel bych to, asi bych se neptal a nebyl první - aspoň v něčem
. Na deskách jsem nenašel viditelné poškození POZOR!!! netvrdím že tam není, nic jsem neměřil. Poškození motoru je vidět a tak jdu po něm.
(s vaší pomocí)
No a ke kolegovi z klubu - je to amatér, jako já. U "akce" jsem nebyl. Snažím se jen řešit následky.

No a ke kolegovi z klubu - je to amatér, jako já. U "akce" jsem nebyl. Snažím se jen řešit následky.
- Zdenek Valter
Tomu rozumím, ale zkus zase pochopit ostatní, žádáš-li o pomoc pak musíš podat co nejvíc informací pak je pravděpodobnost, že se najde nekdo se správným řešením větší.cesilko píše:No, kdyby to tu bylo popsaný a našel bych to, asi bych se neptal a nebyl první - aspoň v něčem. Na deskách jsem nenašel viditelné poškození POZOR!!! netvrdím že tam není, nic jsem neměřil. Poškození motoru je vidět a tak jdu po něm.
(s vaší pomocí)

BTW - Motor se dělá v číně našal jsem jen na čínských stranách alibaba nicméně bez ceny.
Ahoj,
měl jsem stejný problém(Stolní soustruh Holzmann ED 400FD),ale soustruh byl ještě v záruce.Na motor jsem čekal cca 2-3 měsíce.Na motoru nebyl žádné štítek s parametry jen samolepka se směrem otáčení.
A informace o motoru jsem našel je strohé na stránkách prodejce watáž a něco o tom že jsou dva druhy ten silnější je odolnější a nic víc.
Dodělání zakázky jsem řešil namontováním třífázoveho motoru s patřičným průměrem řemeničky pro dané otáčky.
Když sem tam nový motor namontoval při delším zatížení se linul nechvalný smrad,že zase nevydrží.Řešil sem to káva-cigáro přestávky
dost blbé řešení.
Někde tu na fóru podobný problém někdo řešil předěláním na třífázový motor s měničem,myslím že je to nejlepší řešení jak se zbavit těchto problémů s přetížením i když jsou to investice na víc.
Jak bude čas taky to předělám a nebudu se bát případných problémů,někdy na něm dělám i dřevo,ubírá se větší tříska a taky je větší průměr obrobku a to dává motoru více pokouřit.
Hanések
měl jsem stejný problém(Stolní soustruh Holzmann ED 400FD),ale soustruh byl ještě v záruce.Na motor jsem čekal cca 2-3 měsíce.Na motoru nebyl žádné štítek s parametry jen samolepka se směrem otáčení.
A informace o motoru jsem našel je strohé na stránkách prodejce watáž a něco o tom že jsou dva druhy ten silnější je odolnější a nic víc.
Dodělání zakázky jsem řešil namontováním třífázoveho motoru s patřičným průměrem řemeničky pro dané otáčky.
Když sem tam nový motor namontoval při delším zatížení se linul nechvalný smrad,že zase nevydrží.Řešil sem to káva-cigáro přestávky

Někde tu na fóru podobný problém někdo řešil předěláním na třífázový motor s měničem,myslím že je to nejlepší řešení jak se zbavit těchto problémů s přetížením i když jsou to investice na víc.
Jak bude čas taky to předělám a nebudu se bát případných problémů,někdy na něm dělám i dřevo,ubírá se větší tříska a taky je větší průměr obrobku a to dává motoru více pokouřit.
Hanések
Soustruh Holzmann ED 400FD
Takže - Dík za dosavadní příspěvky a věřím, že budou i další.
Krom toho, že mi (snad dostatečně - ve smyslu / snad to s vaší pomocí zvládnu) pomáhají tak hledám na netu dál.
Třeba se to někomu hodí a tak sem dám odkazy:
http://foro.metalaficion.com/index.php?topic=624.30" onclick="window.open(this.href);return false; diskuzní fórum vlákno o stroji s popisem součástek na deskách (španělština?)
Dodavatelé v zahraničí: China
http://www.hh-motor.com/productShow.asp?id=106" onclick="window.open(this.href);return false;
http://detail.1688.com/offer/1120718593.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dodavatel CZ:
servis@bow.cz (lze poslat přímo objednávku, ale bez DPH stojí 3x víc než v Číně)
Krom toho, že mi (snad dostatečně - ve smyslu / snad to s vaší pomocí zvládnu) pomáhají tak hledám na netu dál.
Třeba se to někomu hodí a tak sem dám odkazy:
http://foro.metalaficion.com/index.php?topic=624.30" onclick="window.open(this.href);return false; diskuzní fórum vlákno o stroji s popisem součástek na deskách (španělština?)
Dodavatelé v zahraničí: China

http://www.hh-motor.com/productShow.asp?id=106" onclick="window.open(this.href);return false;
http://detail.1688.com/offer/1120718593.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dodavatel CZ:
servis@bow.cz (lze poslat přímo objednávku, ale bez DPH stojí 3x víc než v Číně)
Mám ho ve sbírce
Můj názor je, že investice do tohoto motůrku se prostě nevyplatí. Já nemám ještě ani frekvenčák a vystačím si zatím s cca 480ti a po přehození řemínku s cca 850ti otáčkami.
Můj názor je, že investice do tohoto motůrku se prostě nevyplatí. Já nemám ještě ani frekvenčák a vystačím si zatím s cca 480ti a po přehození řemínku s cca 850ti otáčkami.
Soustruh Holzmann ED 400FD
- Zdenek Valter
To máš asi pravdu - je ve stroji (nebo alespoň poblíž) dost místa vyměnit za asynchroňák s měničem.PetrT30 píše:Mám ho ve sbírce