Mezikus
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Při téhle toleranci už by tam měla být uvedená teplota, při které se to měří 

SABLE-2015
a jak si myslíš že se změní ten největší rozměr 15cm při změně teploty třeba o 20st?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Gnat mel asi namysli rozmer 23mm s toleranci +/-0,05mm. Pokud jsem se nesekl v desetinne carce, tak pri zmene teploty o 20st. se rozmer 23mm zmeni o 0,000010948m coz je 0,010948mm. Rozmer 150mm pak 0,0714mm
Tom
Tom
Je lepsi vlastnit nastroje, ktere clovek nepotrebuje, nez potrebovat ty co nema.
no právě, že se změní při šílené změně teploty o 20st o pouhou setinu takže na toleranci +-0,05 to nemá víceméně vliv ať to měříš třeba v pekle nebo u eskymáků,rozměr 150 jsem uvedl proto že je největší a tam ta odchylka bude nejvyšší cca 7stovek
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
No právě. Předpokládám provozní teplotní rozsah 40K a tam už je ta tepelná dilatace na tom rozměru 23mm ve stejném řádu jako udávaná přesnost výroby a tudíž by podmínky měření měly být specifikovány. Mě to teda vychází na změnu o 0,025 mm, což je polovina požadovaného tolerančního pole.
Ale jinak jsem tím chtěl spíš upozornit na to, že obrábět něco tak měkkého, dilatjícího, tečícího a vymačkávajícího se jako jsou hliník a jeho slitiny v setinách mm je podle mě totální nesmysl.
Ale jinak jsem tím chtěl spíš upozornit na to, že obrábět něco tak měkkého, dilatjícího, tečícího a vymačkávajícího se jako jsou hliník a jeho slitiny v setinách mm je podle mě totální nesmysl.
SABLE-2015
že by zpátky na stromy?
to snad nemyslíš vážně že by se nedalo vyrábět z hliníkových slitin na setiny? kde by byl asi tak letecký průmysl..?
na průmce jsme měli dílny dostal jsi kostku duralu a pilník řekl se rozměr třeba 50 kdo to ručně vypiloval 50+-0,1 měl 1 50+-0,5 a víc za 5 prostě co desetina to známka.. a šlo to.. ručně pilníkem..
a jinak k té teplotě tak je samozřejmě zvykem ty rozměry udávat při pokojové teplotě... těžko někomu vyrobím něco o 0,3mm menší a budu mu tvrdit že si to má zahřát na 150stupňů a bude to OK

na průmce jsme měli dílny dostal jsi kostku duralu a pilník řekl se rozměr třeba 50 kdo to ručně vypiloval 50+-0,1 měl 1 50+-0,5 a víc za 5 prostě co desetina to známka.. a šlo to.. ručně pilníkem..
a jinak k té teplotě tak je samozřejmě zvykem ty rozměry udávat při pokojové teplotě... těžko někomu vyrobím něco o 0,3mm menší a budu mu tvrdit že si to má zahřát na 150stupňů a bude to OK

ale nesmí být moc nažhavená 

rozmazlenciRaS píše:na průmce jsme měli dílny dostal jsi kostku duralu a pilník řekl se rozměr třeba 50 kdo to ručně vypiloval 50+-0,1 měl 1 50+-0,5 a víc za 5 prostě co desetina to známka.. a šlo to.. ručně pilníkem..

Naštěstí mě to po 4mm pilování třeťáci za cíga přelízli na frézce
sorry za OT, jen jsem zavzpomínal
Soustruh Holzmann ED 400FD
Já nepsal že to nejde změřit nebo vyrobit. Já chtěl naznačit že mi nepřijde smysluplné to v téhle přesnosti použít v nějaké konstrukci.
BTW: kostra letadla se určitě v setinách mm nevyrábí

SABLE-2015
no, já bych si tím tak jistej nebylgnat píše:Já nepsal že to nejde změřit nebo vyrobit. Já chtěl naznačit že mi nepřijde smysluplné to v téhle přesnosti použít v nějaké konstrukci.
když si uvědomím, že dneska je běžný, že centroplán na něco dělaj ve Vodochodech, křídlo v Hamburku, zadek trupu v Neapoli, další kus někde v Anglii kde dodnes měřej v palcích, všechno asi včetně děr na snýtování a pak to svezou do tramtárie, posaděj to do přípravků a ono to dohromady pasuje....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Aktualne par dilu do letadel vyrabim. Nevim teda presne umisteni, ale jedna se o vetsinou plechove dily z Al, a vetsina rozmeru bez toleranci s odkazem na firemni normy a zde se tolerance pohybuji v desetinach. Vykresy jsou kotovany s dualnimi rozmery (in/mm).
Za to se mi v praci do rukou dostala zakazka na frezovani profilu pro mrazici boxy v supermarketech, kde si dovoli na diru dat toleranci v setinach.
Za to se mi v praci do rukou dostala zakazka na frezovani profilu pro mrazici boxy v supermarketech, kde si dovoli na diru dat toleranci v setinach.
Naposledy upravil(a) b3nd3r dne 8. 10. 2013, 1:09, celkem upraveno 1 x.
Je lepsi vlastnit nastroje, ktere clovek nepotrebuje, nez potrebovat ty co nema.
- garulus
- Kontaktovat uživatele:
V našej firme metrika!testone píše: další kus někde v Anglii kde dodnes měřej v palcích

Inak offtopiky a obkecavanie (všeobecne) je tu fakt strašné!

tak zalezte ke strojům a místo offtopic vyrábějte a skuste si ty setiny honit, místo o tom jen žvanit třeba jako já..