Tak a co dál?

karelsklo

18. 10. 2013, 6:54

Přesouvám sem téma ze sekce machu protože mě packa uvrtal :) do linuxu a tudíž Vám znalým jistě vykouzlím mnoho úsměvů na líci.Předně díky za link na ten burn,podařilo se to ( nero tomu nero-zuměl ) takže jsem dnes poprvé něco stáhl,vypálil a nainstaloval.Jak jsem se dočetl v linku od bobika,jsem tedy přesně na hranici diletantství kdy se do toho pustit/nepustit.Takže jasná volba.Sice je mi jasný že to sám nerozběhnu - to jistě pořeší synovec,velký mág-ale stejně bych se o tom rád něco dozvěděl- jestli o linuxcnc V 2.5 není manuál v češtině ( slovenštině ).Zajímá mě hlavně jak-a kde- nastavit věci jako motor tuning a piny ( když použiju názvosloví machu ),jak vůbec obsluhovat program ( jak v g-kodu udělat cokoli,třeba g0 x10 )a zajistit aby to program provedl a tak vůbec...
karelsklo

18. 10. 2013, 6:58

Tedy manuál u toho samozřejmě je je ale čeština by mi jasněže pomohla.
RaS

18. 10. 2013, 9:18

pro začátek spusť stepconfig je to přímo v nabídce menu pod menu linuxcnc.. tam nastavíš a otestuješ vše co se týká nastavení os,homingu atd..z toho ti vyleze konfigurační hal a ini a už můžeš jet..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

18. 10. 2013, 9:19

tady někdo docela pěkně popsal základní konfiguraci : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=34&t=2131" onclick="window.open(this.href);return false;

skust to rozjet a dál tě navedem :D
karelsklo

18. 10. 2013, 9:52

Pokusím se a napíšu jak to dopadlo.
karelsklo

19. 10. 2013, 11:53

Tak velký mág způsobil že se mašina pohla,chodí osy x,y ale zetko jen manuálně po krocích ( co klik to krok ).Taky bych se rád zeptal jak dostáváte program z editoru do okna programu a jak ukládat a vyhledávat programy.Odpo vezmu foťák a nafotím nastavení.Taky bych potřeboval vědět kde je funkce"návrat na nulu".No ono toho ještě bude mnohem víc.
packa

19. 10. 2013, 12:16

pokud v editoru upravíš program a uložíš tak jej musíš znovu načíst , jinak se ti změna nenatáhne , ( mach to dělá sám )

návrat do nuly jestly myslíš referenc tak nato je tlačítko home , nevím jak to máš nastaveno , ale je na výběry všechny osy najednou v pořadí jaké jim přidělíš nebo označíš osu a dáš home .

pak tam máš tlačítko touch , kde si pro aktualní pozici nastavíš požadovanou pozici ,

napsal jsem to dost blbě ale když si to odskoušíš tak pochopíš :D

pokud chceš otevřít program tak se k němu proklikáš podle uložení , jen je potřeba vybrat v jakým má být formátu , takže můžeš dát všechny soubory a hledat .,
karelsklo

19. 10. 2013, 12:27

Tak já jdu zkoušet.
karelsklo

19. 10. 2013, 7:12

Foťák jsem samozřejmě zapomněl ale neva.Každopádně dojmů mám hodně.Už jdou všechny osy ( asi to bylo příliš velkou hodnotou rychloposuvu fakt :) ).Překvapila mě rychlost,takhle běhal sinumerik,oproti machu je tak dvojnásobná.Musím ještě touhle cestou poděkovat Petrovi (synovec ),je fakt bedna,bez něj se na tu mašinu můžu leda tak dívat.Zkoušel jsem houmování os,myslím že už vím co co dělá ale ještě nevím na co to použít.Hlavně proč u nahoumované osy nejde jet do mínusu,tohle má mach sice primitivnšjší ale lepší.Pravda nezkoušel jsem dát v touch off mínusovou hodnotu,pokud to do ní může jet tak by to dávalo smysl.Dost vadí malý tlačítka os ale to se třeba bude dát nastavit.Určitě by to chtělo něco většího a intuitivnějšího.No a jinak nechápu milion věcí-nedokážu kdybych se rozkrájel dostat program z editoru do okna kde se má spouštět-tvrdošíjně mě to vrací zpět do editoru ale asi jsem nepochopil jak to chodí v ubuntu.Takže můžu zatím jezdit max. ručně nebo v MDI.Taky proč se nedá jet v mdi když není osa nahoumovaná,to je přece blbost,takhle by se dobře najížděla nula když ji rozhodím.Líbí se mi možnost volit skoky v jog step,tohle bude pro najíždění kusu paráda ( ještě tak mít dotykovou obrazovku )vyloženě mě se.e že při přerušení práce na cca 5 minut chce ubuntu heslo ale asi řešitelná blbost.Jo tlačítko home jsem nikde nenašel,vrátit jsem se dokázal jedině přes g28 v mdi.Taky nechápu proč po vypnutí cnc v ubuntu nejde znovu zapnout bez restartu,vždycky to vyhodí jenom soupis chyb minulé relace.Taky by to chtělo aby se hodnoty jog speed a max velocity nemusely nastavovat po každém zapnutí,až na to zapomenu tak se rozhodí osa Z protože motor tu hodnotu nevezme.No a ještě pár věcí....Petr se na toho tučňáka moc netvářil ale mě se to docela líbí.Třeba se to podaří nějak vosahat.
packa

19. 10. 2013, 7:23

to houmování , když budeš mít nastaveny koncáky tak ti dojde že do mínusu jet prostě nemůže , jsou to limity a zaně to nejde , kdyý dáš tykle koncáky ( limitáky) tak zmačkneš home a stroj ti na všechny najede a snuluje osy ,
pak si najedeš k obrobku kde přez touch nystavíš vyrtualní nuly a od nich samozřejmě můžeš i do mínusu , samozřejmě že ne zas za ty koncáky
rollfree

19. 10. 2013, 8:55

Do minusu klidne jet muzes, ale chce to ve stepconfu nastavit rozsah os i do minusu. Kdyz nastavis, ze osa je treba 0..300mm, tak do minusu nepojede.
Kdyz ji nastavis jako -100..200mm, tak samozrejme pojede az do -100.
Nejak nechapu co myslis tim "dostat program z editoru". Prece kdyz v tom ovladacim okne das otevrit pozadovany soubor, tak Ti tam vleze sam. Pak jen pustis masinku vypnutim totalstopu, nahoumujes vsechny osy a pustis obrabeni.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
RaS

19. 10. 2013, 9:40

přesně tak v halu si nastav hodnotu té tvé reference.. někdo má referenci vpravo někdo vlevo někdo uprostřed a ty si zadáš konkrétní hodnotu a třeba i to kam má po homování dojet (třeba doprostřed stolu když je reference vpravo) pak to může jezdit klidně od středu v X a Y plus minus třeba 100 (pokud budeš mít stůl 200x200) a referenci klidně na X-30 a Y+80 to vše se nastaví v halu..
nastavení startovací rychlosti a jogu opět v halu nastavíš hodnoty a pak tam jsou při zapnutí vždy ty startovací hodnoty z halu.. (některé hodnoty tady jsou v m/s pro zmatení nepřítele)
vypínání obrazovky nastavíš v ubuntu v nastaevní obrazovky vypnout spánek a šetřič nebo tak něco..

MDI nebude jezdit když nejsou nahomované osy protože prostě neví kde je.. představ si že bude v X50 a dáš mu jet rychloposuvem doleva o 100 tak to prostě nabourá.. proto můžeš jezdit až po homingu a když pak dáš jet doleva tak ti to napíše varování že to je mimo rozsah a nepojede tam..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

20. 10. 2013, 9:25

Díky dobrý tipy,ještě bych potřeboval podrobně ale fakt podrobně vysvětlit jak dostat soubor ( program ) z editoru,event z místa kde je uložen do okna kde se spouští.V tom okně se ,pokud vím na nic kliknout nedá a ve složce kam ukládám programy taky nic pro " odeslání " není.Max mě to vždycky vrátí do editoru.Když tohle zvládnu,už můžu dělat.Slyšel jsem že se tam vzadu někdo směje ?
packa

20. 10. 2013, 9:44

emc.jpg
skus to
karelsklo

20. 10. 2013, 6:04

No krůček jsem udělal.Když otevřu tuto složku,soubory co v ní jsou ( nějaký předchystaný programy,něco jak wizardy v machu )se samozřejmě při dvojím kliknutí přesypou do okna programu.Jenže soubory co píšu v text. editoru se sem neukládají a ani se na ně přes toto okno nedostanu.Petr mi tam udělal složku do které se prográmky z text. editoru ukládají,je i na ploše ale když najedu do ní a dvakrát kliknu na soubor co chci,jenom to vyhodí nějakou hlášku o displeji a nehnu se dál.Zeptal bych se ho ale asi někde poletuje.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“