Soustruh Proma SP700P
Zdravím,
přátelé, potřebuji Vaši radu, či osobu znalou soustruhu Proma SP700P. O co jde: má ten soustruh i příčný posuv nebo nemá? Mám možnost jej koupit za pro mě slušný peníz, když jsem hledal na Netu něco bližšího, narazil jsem v Návodu na obsluhu jistou nesrovnalost nebo možná jsem něco přehlédl. Pro jistotu přikládám dva obrázky z Návodu na obsluhu. Na jednom obrázku (str 9) je uvedeno vysvětlivkách, že se tou pákou (20) zapíná podélný posuv, na dalším obrázku (str 5) je u téže páky (6) v textu, že stlačením páky 6 se zapíná příčný posuv.
Požívá někdo tento soustruh kdo mi to vysvětlí? Možná jsem v textu něco přehlédl-tak se omlouvám.
přátelé, potřebuji Vaši radu, či osobu znalou soustruhu Proma SP700P. O co jde: má ten soustruh i příčný posuv nebo nemá? Mám možnost jej koupit za pro mě slušný peníz, když jsem hledal na Netu něco bližšího, narazil jsem v Návodu na obsluhu jistou nesrovnalost nebo možná jsem něco přehlédl. Pro jistotu přikládám dva obrázky z Návodu na obsluhu. Na jednom obrázku (str 9) je uvedeno vysvětlivkách, že se tou pákou (20) zapíná podélný posuv, na dalším obrázku (str 5) je u téže páky (6) v textu, že stlačením páky 6 se zapíná příčný posuv.
Požívá někdo tento soustruh kdo mi to vysvětlí? Možná jsem v textu něco přehlédl-tak se omlouvám.
-
Sice ten soustruh neznám, ale ta páka jen svírá matici na šroub, čímž spíná podélný posuv. Příčný to téměř jistě nemá. Ten návod se, zdá se, moc nepovedl.
- Zdenek Valter
Jenže v tom cos poslal je napsáno u kola (5) a páky (6) toto:oshurty píše:Zdravím,
Klika posuvu (5) se používá pro manuální posuv příčných saní.
Strojní posuv příčných saní se sppouští stlačením páky (6).
Z toho mi připadá, že se jedná v obou případech o posuv příčných saní podélný

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
http://www.proma-group.com/data/soubory/cz/spa-700p.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;oshurty píše:noooooo, mě napadlo, jestli ta páka ovládání nemůže být třípolohová- příčný posuv, nic, podélný posuv. On totiž má na skříni ještě páku zapínání posuvového šroubu (na obr str9 položka 5)
Aha tak to jsem se blbě díval - přidávám link na návod - ten se dá zvětšit.
No nicméně v návodu je rozstřel supportu a posuv a lože (stana 15 a 16 [v PDF 16 a 17]) a tam není vidět, že by k příčnému posuvu byl nějaký mechanizmus pohonu.
BTW. je blbý, že v tom návodu k těm výkresům chybí popis součástí.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
tak jsem chvíli hledal a docela se mi zamlouvá tenhle:
http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/s ... kov-c-4/25" onclick="window.open(this.href);return false;
vím, sposta z vás namítne-vždyť je to čína, ale mě to pro moje kutilství bohatě postačí
a navíc v tomhle eshopu jej mají za pěkný peníz, viděl jsem ho i za 48k Kč
http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/s ... kov-c-4/25" onclick="window.open(this.href);return false;
vím, sposta z vás namítne-vždyť je to čína, ale mě to pro moje kutilství bohatě postačí

koukni u nich ještě na CJM250 ...oshurty píše:tak jsem chvíli hledal a docela se mi zamlouvá tenhle:
vím, sposta z vás namítne-vždyť je to čína, ale mě to pro moje kutilství bohatě postačía navíc v tomhle eshopu jej mají za pěkný peníz, viděl jsem ho i za 48k Kč
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Já nenamítnu, jen podotknu, že toto je trochu výjimečně udělaná čína. Mám ho už pár let (taky z výrobních strojů) a jediné, co mi opravdu vadilo, byl držák nožů, který umožňoval jen 10mm nože, přitom výkon motoru i tuhost (když se nastaví a zamkne vše co má) nebyly využité, protože jen trochu vystrčený tenký nožík začal při zatížení vibrovat. Jeden kolega tady z fóra mi tu nožovku ofrézoval, takže teď tam jdou pěkně 12-ky a je pohoda. Mám teď ovšem i tangenciální držák a to je ještě jiná píseň. Prostě pro mne je tahle mašinka "akorát"oshurty píše:tak jsem chvíli hledal a docela se mi zamlouvá tenhle:
vím, sposta z vás namítne-vždyť je to čína, ale mě to pro moje kutilství bohatě postačía navíc v tomhle eshopu jej mají za pěkný peníz, viděl jsem ho i za 48k Kč

Mini soustruh SC-4
I pro mě by byla C 4 jasná volba, zvlášť když už mám nějaké příslušenství, které bych mohl použít. Podívej se ještě na stránky firmy Boukal, tam je v jiné barvě pod značkou Bernardo Profi 450 V a dokonce za menší peníz...Kdybych ale nic neměl a teprve se rozhodoval, tak bych asi šel do toho CJM 250. Převody v oleji, žádná elektronika a to znamená snazší opravitelnost a tím i delší životnost. Je také o fous větší a pro kutila výhodnější. Na čínských stránkách je i verze s jednofázovým motorem...