Zkrocení malé číny

obrabeni na klasice
PetrT30

3. 11. 2013, 6:38

Konečně mám trochu času a tak jsem rozhodl srovnat mojí čínu (Holzmann ED 400FD), abych mohl tvořit aspoň trochu přesně :D
Nemám moc velké požadavky na přesnost, ale nevím jak začít s mým problémem.
Udělal jsem si držák na hodinky a sehnal broušené "kolečko".

- nejdříve jsem po obvodu změřil lícní desku (označena červeným čtverečkem) na které je přišroubovaná univerzála - je tam nula po obvodu

- pak jsem přešel na to samé měření, ale na univerzále (o kousek vedle) - tam je také nula po obvodu

- upnul jsem tedy broušené kolečko do univerzálky a začal měřit z předu. Video z měření je tady http://www.youtube.com/watch?v=lKNIjkYU ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false; A tady je moje první otázka - je to takto OK nebo je co zlepšovat?

- po té jsem šel na měření z boku. Video je tady: http://www.youtube.com/watch?v=jsR3ATLr ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

......ale pak se to stalo!!! Označil jsem si na broušeném kolečku bílou tečkou pozici vůči "pakně" povolil tu broušenou věc a pootočil o cca 120°na jinou paknu Vždy jsem pakny utahoval stejným šroubem na univerzále a stalo se tohle http://www.youtube.com/watch?v=YTlbvy-L ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false; a vůbec se mi to nelíbí :?
Ptám se zkušených .... co může být příčinou?
Dřík přípravku který se upíná do univerzálky jsem měřil a zdá se být v pohodě (26,99-27,00 mm)
Ještě mě napadlo .... blbě svírají pakny?
rogi

3. 11. 2013, 6:49

v univerzale nikdy nenameraš nulu :wink: iba ak po obrábaní.
chb

3. 11. 2013, 8:28

pakny nikdy nebudou rovný, cokoliv se posouvá ... se pokaždé posune trochu jinak.

Ale někdo to zde už popisoval ... "mazlík z Aukra ?" - přeměřil bych lícní desku i z čela a zda na ní dobře sedí universálka - to je první rovina soustruhu. Universálka předpokládám bude vyrobena dost přesně.
A obrobek v paknách se - pokud o to jde - rovná před prací hodinkami.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2013, 8:53

No já mám taky čínu ale takový problém nemám.
Pokud obrobek povolím a znovu dotáhnu tak sice není na nule ale odchylka je opakovaně cca do stovky.

Dodržuji však jedinou zásadu používám jen díru pro kličku u pakny č.1.
Pokud použiji jinou díru tak se to úplně rozhodí.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
PetrT30

4. 11. 2013, 8:48

Dnes sundám univerzálku a oměřím tu desku. Zkusím se mrknout ještě dovnitř univerzálky zda tam nejsou nějaké ostré hrany na tom šneku nebo nějaká jiná anomálie.

Cjuz
Při utahování jsem používal také jen jednu díru, ale asi ne u pakny č.1
Kvako1
Sponzor fora

4. 11. 2013, 12:55

skus tu univerzalku vyčistit. někdy stačí aby se tam dostala špona a děla to pak bordel.

mam na asistu taky činu a pokud stim otačím taky jede do stovky. na začatku ale trochu hazela. pomohlo trochu liznout přírubu tu na soustruhu..
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2013, 4:39

Myslím že to bude tou čínou, proto jsem usazoval TOS a né jen já. Věřím že např. u pěti čínách bude pouze jedna OK. :D
Koukám že Cjuz je zas dítě štěstěny. :D :D :D Můžu poprosit o krátké "video vcelku" při otočení obroku jak uletí pouze do cca 0,01 na číně při tomto průměru?
Miller
Sponzor fora

4. 11. 2013, 5:21

potraviny píše: ...Můžu poprosit o krátké "video vcelku" při otočení obroku jak uletí pouze do cca 0,01 na číně při tomto průměru?
Těžko - když dáš číně obroku, sklíčidlo jde do skoku :lol:
Mini soustruh SC-4
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2013, 5:39

:D :D :D :D
PetrT30

4. 11. 2013, 6:09

Tak sklíčidlo rozebráno a vyčištěno. Srazil jsem na šneku brusným kamínkem "groty" které tam byly. Vše jsem řádně vymyl isopropilem, vyfoukal vzduchem a složil. Ničím jsem to raději nemazal - někde tady jsem četl, že se to nemá, protože se na to lepí bordel.
Nicméně utahovat jde dobře bez záseků.

Proměřil jsem tu lícní desku a je OK - video TADY . Pro jistotu jsem vzal i tu středovou :)

Nicméně následné měření je stále naprd!! Zkusil jsem ještě nějak prohazovat čelisti - někdy to bylo horší někdy lepší, ale s výsledkem nemůžu být spokojen. Podezřívám celý vnitřek i s paknama, že je k hovnu. Zkusil jsem ty pakny trochu zarovnat, ale bez viditelného zlepšení.
Už mě došly nápady. Jedině snad novou TOSku k vánocům :(
Kvako1
Sponzor fora

4. 11. 2013, 7:18

co tě to napadlo takhle to brousit? takhle ji akorat vic "skurviš"... pokud ji chceš stahovat či už brouskem nebo nožem, musiš dat zvenku kroužek třeba z ložiska , zatahnout kličku a až pak stačet...

nemaš ji třeba jenom blbě nasazenou ?? nestačila by doklepat ??
nenaboural jsi třeba nožem ? a nehla se.. tohle bys měl prověřit dřív než začneš hrabat do ťech paken...
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2013, 7:24

nevím jak u číny ,ale u tosek mám pakny a drážky vždy značeny ,utahuji na značené 0
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
PetrT30

4. 11. 2013, 7:32

Kvako1
tady je "NULA" Už jsem to psal a měřil samozřejmě také.
PAKO.ll
Žádného značení jsem si na sklíčidle nevšiml. Tedy všiml, ale ani hovno to nejde přečíst. Pakny značené jsou 1,2,3.

Jakou 4paknovou TOSku vzít? Mám v tom značení pěknej bordel. Nyní mám 100mm průměr a ještě mám tuhle jednu míru
Bral bych 125, ale to na stávající asi nepověsím jen tak.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2013, 8:05

měřil jsi tělo univerzály? Vepředu i vzadu jestli je jen mimo osu nebo vyhlá z osy. Doklepat a pak se zabývat měřením upnutého materálu. Podle toho čelního měření bych řekl že bude vyhlá .
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
PetrT30

4. 11. 2013, 8:17

tělo univerzály... vepředu - vzadu ... nerozumím co myslíš. Kde přesně měřit?
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“