Výběr malé čínské CNC frézky

Stroje zahranicni produkce, napr. z ciny a podobne, pouze podlozene informace o kvalite a potrebnych upravach takoveho stroje aby byl pouzitelny
prezident
Příspěvky: 11
Registrován: 17. 2. 2009, 12:30

5. 11. 2013, 8:22

Zdravím, rád by jsem prodiskutoval možnosti a výběr malé čínské cnc frézky za 21 000,-. Použití by bylo na malé díly z materiálu co prodává alms jako hliník na třískové obrábění velikosti v řádu cm. Myslíte, že je to použitelné a lespoň trochu vhodné? Praktické zkušenosti asi někdo nemáte jak se tyto levné mašinky chovají při práci, které frézy sou na tento materiál vhodné a jaké otáčky a posuv cca lze používat. Nepředpokládám produktivitu nějak vysokou. Spíš jestli to jde provozovat. Dále je ještě možnost volby motoru. Stejnosměrný přímo na posuvu, nebo raději samostatný na bowdenu AC viz. níže. Za případné konstruktivní názory děkuji a přeji hezký den
DC:
http://www.dhgate.com/product/free-ship ... 3581265609" onclick="window.open(this.href);return false;
AC:
http://www.dhgate.com/product/ts-3040c- ... 1238600910" onclick="window.open(this.href);return false;

PS:má smysl se plácnout víc přes kapsu a jít spíše do tohoto skoro o polovinu dražšího? Má 800W motor smysl a vodní chlazení vidím jako určitou komplikaci:
http://www.dhgate.com/product/cnc-3040- ... 4061588688" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 11:10

kamarad koupil neco podobneho do firmy a ja mu s tim pomaham
po vymene elektroniky (ktera ma vyrobni vadu) za GVE66 od gravosu (tedy celkovy upgrade elektroniky i rizeni) to lita jak fretka (jedna se o verzi s kulickaci)
po serizeni mechaniky vcelku spokojenost
prijde mi to v ramci moznosti s temito rozmery i docela tuhe
vule na vedeni minimalni oproti podobnym strojum s podeprenymi tycemi kde jsou otevrena pouzdra
kovy jsem na tom nezkousel, poreferuju az budu delat nejaky pristrojovy panel z Al nebo neco podobneho
originalni vreteno DC ktere jsem povazoval za nesmysl me docela mile prekvapilo, nicmene je to asi jedna z veci ktere se vyplati upgradovat za AC
neco takoveho bych si tam dokazal predstavit: http://cnc.inshop.cz/cncvretena/vreteno ... ItemIdx=17" onclick="window.open(this.href);return false;

jeste bych zapomel
ten T drazkovej stul je prisernej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 11:23

jo a jeste ted jsem si vsimnul toho bowdenovyho vretena
prijde mi to jako absolutni nesmysl
potrebujes upnout nastroj kterej ma brit vystrcenej treba 0.02mm a pak je podbrousenej aby nevadil
s hazivosti vretene 0.02mm se ti tedy muze stat ze se to bude chovat jako nastroj ktery nema zadny brit
to vreteno DC ma staticky neco kolem tohoto, dynamicky si nedelam iluze
takze aby to trosku bralo musi se laborovat s pootocenim nastroje v klestine atp....

hadam ze to vreteno od tumy by na tom melo byt radove lip
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prezident
Příspěvky: 11
Registrován: 17. 2. 2009, 12:30

5. 11. 2013, 12:25

díky, mají i ty novější řídící bedýnky(černé se šikmým čelním panelem) chybu v elektronice? Respektive na kolik přestavba elektroniky řízení přijde?
Co se týká vřetena, tak se mi právě například zdálo, že 230W je docela málo, stačí to? Není tedy vhodnější ta frézka z třetího odkazu s 700W vfd motorem větší osou Z (nevím zas jestli to není na úkor tuhosti)? Nevíte jak je to s tím chlazením, to ta voda cirkuluje z nějaké nádoby? Snad to nechce přípojku čerstvé vody a výstup do odpadu:-)
ta placka označená jako tool auto-checking instrument je to k něčemu?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 12:35

na to na co je urcena tech 230W dostacuje
pro nejake frezovani kovu to neni idealni a proto neni ani treba vetsi vykon aby to melo kroutak v nizsich otackach protoze v tu chvili by zase byl problem s tuhosti atd....
chybu v elektronice budou mit vsechny ale asi tusim jak to napravit, budu to ladit s gravosakama takze kdyztak dotaz na ne
jinak s tou jejich elektronikou to maka daleko lip takze neni li 6500,- moc tak to vidim jako optimalni reseni k vyssimu vykonu a spolehlivosti
jestli chcete pouzit puvodni elektroniku s machem tak jen licence stoji tusim prez 3000 a je to mnohdy nekonecne trapeni takze mi to prijde jako nevelke navyseni porizovaci ceny ale nekolikanasobna uzitna hodnota za to stoji :)

staci se podivat na tohle video: http://www.youtube.com/watch?v=EU60s81o7Ns" onclick="window.open(this.href);return false;

btw mozna to umej poslat bez te elektroniky
vetsina cinanu takovehle veci umi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rollfree
Příspěvky: 497
Registrován: 3. 12. 2008, 1:23
Bydliště: Brno

5. 11. 2013, 9:01

Mam 3040Z (to Z znamena kulickove srouby) s tou elektronikou v cerne bedne. Podle me tam zadna chyba v elektronice neni, teda ja jsem aspon na zadnou neprisel. Pouzivam to zatim jenom na plasty, drevotrisku, preklizku, plexi, vrtani tistaku atd., takze zkusenosti s obrabenim kovu poslouzit nemuzu.

Jedu na LinuxCNC, pripadne na vlastnim SW, bezicim na male desce s procesorem STM32. S LinuxCNC zadny problem, takze bych urcite nezacinal vymenou elektroniky za Gravos.

Vreteno je DC kolem 300W. Pri malych otackach tomu samozrejme dost pada kroutak, ale to je u DC vreten normalni. Mam uz dlouho rozdelany regulator rychlosti, resp. prevodnik mezi pomalym PWM z PC na rychle PWM pro rizeni otacek vretene, ktere bude mit zpetnou vazbu a tak by mel dokazat kroutak zvysit. Uz se budu muset pochlapit a konecne to dodelat.
Jinak mi na tom vreteni vadi to, ze toci max. neco pod 11000 RPM, ja bych na male frezy a vrtaky (napr. na tistaky vrtaky 0.5-0.9mm) ocenil vyssi tocky.

Podle me jedina vetsi slabina te moji frezky je, ze drzak vretene je kompletni blok, ve kterem jsou i linearni loziska a matka sroubu osy Z. Takze neni mozna snadna vymena za jine vreteno. Kdyby to melo nejakou univerzalni nosnou desku a na ni teprve drzak vreterne, tak by to byla znacka ideal.

Padla tady otazka na tu placku, tj. sondu pro nastaveni osy Z. Podle me uplne na prd, protoze je to neodpruzena hlinikova desticka, takze freza nebo vrtak pri kalibraci do toho natvrdo narazi. Takze rozhodne nepouzivat, nebo doplnit nejakym odpruzenim.

Stalo me to kolem 1000 USD a za ty prachy to povazuju za dobry kup.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2013, 5:50

Muzes mit novejsi verzi ty elektroniky
kazdopadne tu samou chybu jsem nasel na netu mockrat popsanou a bude to pravdepodobne navrhem tistaku
je to natolik zavazna chyba ze to asi cinan musel zacit resit
masina semotamo ztratila jeden krok (dela to jen jedna osa)
takze pri najeti zpet na referenci mela odchylku velkou podle toho jak moc se s ni mezitim jezdilo

kluci z gravosu to analyzovali celkem dlouho ale nakonec gve66 to resi bezezbytku, jezdi to lip a s vetsi rezervou nez kdyby tam byla puvodni elektronika ktera by kroky neztracela
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rollfree
Příspěvky: 497
Registrován: 3. 12. 2008, 1:23
Bydliště: Brno

6. 11. 2013, 2:14

Nemohl bys mi prosim nejak vic napovedet?
Kdyz jsem se ptal strejdy Googla na nejake chyby krokovani frezek 3040, tak jsem nachazel jenom prispevky s oblibenymi problemy typu "nechodi to vubec" nebo "chodi to 2x kratsi/delsi drahu" atd.

Hodne by me to zajimalo. Podivne je, ze by to mela delat jen jedna z os, protoze podle zbezne kontroly tistaku to vypada, ze jsou vsechny 3 osy zapojene zcela identicky.
Pokud by tam skutecne byla nejaka chyba, tak by se musela dat velmi snadno opravit - ta elektronika pouziva naprosto bezne zapojeni TB6560, takze snad jedine ze vyvojar pri navrhu tistaku omylem propojil neco co nemel, nebo naopak neco nezapojil.

Pokud k tomu vis a napises neco blizsiho, tak moc diky predem (ode me i od Fionky, ktera se ted cela trese hruzou).
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
prezident
Příspěvky: 11
Registrován: 17. 2. 2009, 12:30

6. 11. 2013, 4:26

Pokud bude tedy někdo vědět, že se s tím 230W DC vřetenem a touto velikostí (3040) dá dělat AL jak jsem psal, tak budu rád...

Tady je ta nedoporučená verze s Bovdenem v akci:
http://www.youtube.com/watch?v=DKhq8vWqcR4" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2013, 8:02

co se tyce te elektroniky je to v reseni
az to bude hotove ozvu se

co se tyce toho bowdenu
jaka je hazivost toho sklicidla?
to je absolutne nevhodne upnuti nastoje ktery vyzaduje neco uplne jineho, viz vyse
to muze takhle fungovat snad jen z leknuti
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 11. 2013, 6:27

tak dneska probehly nejake pokusy identifikovat a opravit tu chybu
http://www.youtube.com/watch?v=HyBQxs8MqGE" onclick="window.open(this.href);return false;
ta je pekne videt na tomto videu, dela to jen jednim smerem

nepodarilo se to zatim identifikovat
vzhledem k tomu ze me ta origos elektronika netrapi tak se to odsouva na neurcito
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rollfree
Příspěvky: 497
Registrován: 3. 12. 2008, 1:23
Bydliště: Brno

11. 11. 2013, 12:29

Chapu spravne, ze problem jsou ty zvukove efekty, takove to zakoktani?
To by skoro vypadalo na nestihani ridiciho PC (ale je mi jasne, ze to jsi eliminoval predem).
Co to udela, kdyz v LinuxCNC nastavis inverzi signalu DIR, tj. kdyz pojede osa opacnym smerem? Kterym smerem to pak bude delat problem?
Diky.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 6:28

presne tak, to tuknuti je ztrata kroku
na oscilu je signal uplne vporadku az do toshiby
dela to jen jedna z tri a ta byla i vymenena

linuxcnc nepouzivam takze to tak rychle nevyzkousim viz vyse
frezuji z gve66 ktera je soucasne i driverem a ta chodi
na linuxcnc bych musel koupit mesu aby to bylo adekvatni
na zkouseni z lpt ted nemam kdy takze pozdeji ale smysl to ma spis s hw generatorem pulsu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rollfree
Příspěvky: 497
Registrován: 3. 12. 2008, 1:23
Bydliště: Brno

11. 11. 2013, 2:59

Dekuji za info.
Podobne zakoktani se mi nekdy stava pri rucnim rizeni, kdy kliknutim na sipky rucne najizdim na nejakou pozici. Protoze se mi to pri bezne praci frezky nestalo (nebo jsem si toho nevsiml), tak jsem to pricital nerovnomernemu generovani pulzu pri rucnich posunech.
Hned, jak se dostanku k frezce a k trose volneho casu, tak udelam nejaky programovatelny generator a zkusim podobny problem vyvolat (napr. hodne zkratit delku pulzu atd.).
U Tebe je to ted asi tak, ze jsi Gravos nasadil nejen jako interpolator, ale i jako vykonovy stupen, tj. driver motoru. Takze nemuzes snadno zkusit generovat pulzy interpolatorem a pouzit pritom puvodni drivery?
Diky.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 4:50

ano je u toho gve66 tj interpolator s integrovanym driverem
jinak pulzy az na nohu toshiby jsou ok
takze patrne topologie tistaku nebo nejaka vadna bizuterie kolem toshiby
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „zahranicni produkce“