Stavba malého soustruhu
Zdravim k mému kutění by se mi šiknul malý soustruh. Procházel jsem bauhaus a koukal jsem na produkci čínských soustruhu, ale moc se mi nelíbí kvalita spracování. Zvláště ty vule a plastové kola na pohony posuvu. Proto uvažuji o konstrukc klasického soustruhu, ale jen toršku zmenšeném:-D. Točná dýlka by mi vyhovovala tak 400mm vyložení zruba 150 -200mm. Lože bych řešil na železné učko( už mám jedno vyhlídlé rozměr 120x35mm tlouštka materiálu necelejch 10mm). Na to učko přivařit plech 20mm s přesahama na rybiny.Po svaření nechat vyžíhataze a obrobit abychom docílili nějakejch roviny. Pak po bokách vybrousit klasické rybiny. Na vzniklé lože bych přišrouboval domek pro univerzálku který by byl sešroubovan z plechu( nechci vařit aby se moc nekroutil). Plechy bych si představoval tak 12mm kvuli tuhosti a aby měla základna nějakou váhu. Zatím nevím jaké použít ložiska na univerzálku, jestli by byli dostačující klasické radiální nebo jestli přidat ještě axiální. Na pohon vřetena bych chtěl vyzkoušet motor z pračky(má více vinutí větší rozsah otáček) tím pádem by odpadla převodovka . A teoreticky by stačil převod řemínkem pomocí 5stupnové řemeničky. Koník a nožovka mi nedělá zas takovej starosti. Nožovka by byla řešená jako na klasickém soustruhu hezky zaklínkovaná. Ale největší problém co mě trápí je jak řezat závity respektivě převodovka pro změnu stoupání. Vyroba ozubených kol je sice reálná ale příjde mi trošku zbytečná. Napadla mě taková alternativa lehce proveditelná a zřejmě funkční... Od uneverzálky dát zubatej řenímen s převodem 1/2 do pomala . A z tohoto převodu vycházet při výrobě zavitu podélného posuvu.Tyto tyče podélného posuvu by byli výměnné, podle stoupání závitu. Teoreticky když bych chtěl řezat závit se stoupánim 1,25 tak závit podélného šroubu by měl mít stoupání 2,5mm. Představa o rozsahu řezaných závitů by byla zruba 1mm, 1,25mm, 1,5mm, 1,75mm, 2mm. Takže by se jedno o výrobu 4 podélných šroubu. Pruměr šroubu bych volil zruba 20mm aby se moc neprohybali. A jako posuv pro klasické soustružení bych si představoval pohánět podelný šroub elektromotorem s regulací otáček. Elektromotor bych volil hned z několika důvodu jednoduchá regulace otáče( odpadá problém s převodovkou) a snadná reverzace (odpadá i spojka). Navíc by se podélnej posuv nechal osadit koncákama. které by se nechali použit bud jak koncové spínače nebo jako spínače pro revezování podélného posuvu.
Takováhle by byla moje představa. Ano vím že je to kus řemesla ale většinu jsi dokážu udělat v práci na kolenu a s nulovými investicemi. Určetě se najdou odpurci že to nemá cenu at si koupím čínana. Uznávám čínan je cenově dostupnej ale co jsem četl o upravách aby byl k něčemu to je půlka práce na novém soustruhu. Budu rád za jaké koliv rady třeba i nějaké fotky z vašich konstrukci soustruhu.
Takováhle by byla moje představa. Ano vím že je to kus řemesla ale většinu jsi dokážu udělat v práci na kolenu a s nulovými investicemi. Určetě se najdou odpurci že to nemá cenu at si koupím čínana. Uznávám čínan je cenově dostupnej ale co jsem četl o upravách aby byl k něčemu to je půlka práce na novém soustruhu. Budu rád za jaké koliv rady třeba i nějaké fotky z vašich konstrukci soustruhu.
někdy v osmdesátých letech vyšel v USS návod na stavbu podobného soustruhu vč. kompletní výkresové dokumentace
lože to má svařené ze dvou T80
jeden z nich se ke mě dostal ve stavu rozsypu - tj. bedýnka perfektně zpracovaných jednotlivých dílů, tak jak je někdo umelouchařil pravděpodobně v ČKD Slaný
odbočuju - tam se podle pamětníků na ranní směně dělaly autojeřáby, na odpolední a noční půl fabriky dělalo hoblovky, míchačky, soustruhy atd, vč. toho že na to byly konstrukcí zpracované výkresy s vymyšlenými čísly aby nebylo nápadné, že se točí jakási hřídelka bez výkresu
, množství těchto strojů v okolí Slaného tomu nasvědčuje
pak to někomu leželo 20let v kuchyni v paneláku, pak to koupil kamarád že si to sešroubuje, nakonec to skončilo u mě
má to všechny rybiny a vše na suportech sešroubované a skolíkované z válcovaných profilů a z desek z plechu tl. cca 12mm
sesadit to, svrtat, dodělat pár drobností atd mi dalo cca 200 hodin práce, a to mám doma perfektně vybavenou dílnu vč. velké CNC frézky, k dispozici skoro vše
kupodivu ta mašinka ale docela funguje
je to ale neskutečně pracné, vyrábět něco takového dnes podle mě nemá smysl
spíš bych šel cestou předělávky/GO něčeho starého fabrického nebo nějaké číny
jestli ale máš takové zaměstnání že můžeš fušovat bez omezení tak do toho
pořád to ale bude svařenec, tj, v případě soustruhu podřadná hračka
když už si chceš hrát a máš dost času, udělej si modely a nech lože odlít z litiny, to dnes není problém
lože to má svařené ze dvou T80
jeden z nich se ke mě dostal ve stavu rozsypu - tj. bedýnka perfektně zpracovaných jednotlivých dílů, tak jak je někdo umelouchařil pravděpodobně v ČKD Slaný
odbočuju - tam se podle pamětníků na ranní směně dělaly autojeřáby, na odpolední a noční půl fabriky dělalo hoblovky, míchačky, soustruhy atd, vč. toho že na to byly konstrukcí zpracované výkresy s vymyšlenými čísly aby nebylo nápadné, že se točí jakási hřídelka bez výkresu

pak to někomu leželo 20let v kuchyni v paneláku, pak to koupil kamarád že si to sešroubuje, nakonec to skončilo u mě
má to všechny rybiny a vše na suportech sešroubované a skolíkované z válcovaných profilů a z desek z plechu tl. cca 12mm
sesadit to, svrtat, dodělat pár drobností atd mi dalo cca 200 hodin práce, a to mám doma perfektně vybavenou dílnu vč. velké CNC frézky, k dispozici skoro vše
kupodivu ta mašinka ale docela funguje
je to ale neskutečně pracné, vyrábět něco takového dnes podle mě nemá smysl
spíš bych šel cestou předělávky/GO něčeho starého fabrického nebo nějaké číny
jestli ale máš takové zaměstnání že můžeš fušovat bez omezení tak do toho
pořád to ale bude svařenec, tj, v případě soustruhu podřadná hračka
když už si chceš hrát a máš dost času, udělej si modely a nech lože odlít z litiny, to dnes není problém
Naposledy upravil(a) testone dne 17. 11. 2013, 8:13, celkem upraveno 2 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
podle mě nemá smysl dělat to co lze rozumně koupit.. a i ten šunt co udělaj číňani 95% lidí neudělá lépe .. takže já bych šel cestou koupit hotové a vyladit mouchy.. i s tím je dost práce.. a celkovej výsledek bude hned a e finále mnohem levnější.. nicméně chce-li si někdo hrát a vymýšlet vymyšlené je tojeho boj..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Podle Tvé vize předpokládám, že jsi mladší ročník. A podud Tě hoši neodradili a přesto hodláš něco takového "spáchat", tak Ti doporučuju prostudovat zmíněná čísla časopisu "Udělej si sám" a to č.70 až 73. Je to včetně ozubených kol na řezání závitů a třeba i s přídavným zařízením na drobné frézování....je to značně složitější, než si představuješ! A ve finále se to stejně nedá srovnat se soustruhem s litinovým ložem. A jestli si myslíš, že zbastlíš něco levnějšího a lepšího. tak se hodně, ale hodně pleteš...
Naposledy upravil(a) Miltech dne 17. 11. 2013, 2:53, celkem upraveno 1 x.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ono by se dalo i z toho železa, ale do takovéhohle svařence bych se raději nepouštěl. Určitě by muselo jít o silnostěnný uzavřený profil, na které by se to vedení přišroubovalo. Ale ani pak by to plně nenahradilo litinu.
Jako úplně nereálné to nevidím, spousta věcí už se dá dělat mnohem jednodušeji než v době kdy byly vyrobené ty zmíněné hobby soustruhy (výpalky z plechu, materiály jako Turcite apod.), třeba to dotáhneš nejen do konce ale ještě několikrát dál až do podoby prodejného produktu
Jako úplně nereálné to nevidím, spousta věcí už se dá dělat mnohem jednodušeji než v době kdy byly vyrobené ty zmíněné hobby soustruhy (výpalky z plechu, materiály jako Turcite apod.), třeba to dotáhneš nejen do konce ale ještě několikrát dál až do podoby prodejného produktu

Aleš Procháska
Mne docela zaujaly ty výměnné závitové šrouby - to je jen nápad, nebo už jsi promýšlel i možnou konstrukci? Výměnná závitová kola (pokud nejsou v nějaké převodovce) vyžadují poměrně jednoduché prvky: kola, nasazená na letmo uložené čepy a zařízení, kterým se přizpůsobí různé průměry kol, ze kterých se sestavuje soukolí pro daný závit - lyra. Klasický závitový (vodící) šroub má, v nejjednodušším případě, na jednom konci poslední kolo v soukolí (v tvém případě řemenici), pak ložisko (radiální i axiální), pak prochází podélným suportem, ve kterém je dělená matka, která ho k němu připojuje a odpojuje. Pak přijde ložisko na konci lože.
Celý tento řetězec asi pokaždé vyměňovat nebudeš, musíš tedy vyřešit nějaké spojky, které "rozumným" způsobem umožní výměnu "střední části" šroubu, ale i té matky, bez většího rozebírání, aby to nebylo složitější, než stažení a nasazení koleček na čepy.
O to, že výroba několika přesných šroubů asi nebude lacinější než sada stejně kvalitních kol, teď nejde a stavbu ti nerozmlouvám, protože nevím, jak jsi zručný, jen by mne zajímalo, kam až to máš domyšlené.
Celý tento řetězec asi pokaždé vyměňovat nebudeš, musíš tedy vyřešit nějaké spojky, které "rozumným" způsobem umožní výměnu "střední části" šroubu, ale i té matky, bez většího rozebírání, aby to nebylo složitější, než stažení a nasazení koleček na čepy.
O to, že výroba několika přesných šroubů asi nebude lacinější než sada stejně kvalitních kol, teď nejde a stavbu ti nerozmlouvám, protože nevím, jak jsi zručný, jen by mne zajímalo, kam až to máš domyšlené.
Mini soustruh SC-4
Bauhaus není ta správná vzorkovna - projdi si internet, prodejců je v ČR několik a mohou i ukázat.
Ale pro představu těch co radí - kolik máš našetřeno v prasátku a kolik času chceš obětovat do doby první špony ?
(nepřímá úměra - menší prasátko = delší čas, než se to bude točit)
"udělám na koleně v práci" máme chápat jak ?
Já bych radil - rozbi prasátko, kup malou čínu a uvidíš, možná bude stačit a čas raději věnuješ svému koníčku
nebo tě zklame, ale s její pomocí si pomůžeš k výrobě strojku svých snů a čínu pak prodáš.
Jen nezapomeň, že samotný soustruh ještě nic neumí, nech si dost peněz i na potřebné nástroje.
Ale pro představu těch co radí - kolik máš našetřeno v prasátku a kolik času chceš obětovat do doby první špony ?
(nepřímá úměra - menší prasátko = delší čas, než se to bude točit)
"udělám na koleně v práci" máme chápat jak ?
Já bych radil - rozbi prasátko, kup malou čínu a uvidíš, možná bude stačit a čas raději věnuješ svému koníčku
nebo tě zklame, ale s její pomocí si pomůžeš k výrobě strojku svých snů a čínu pak prodáš.
Jen nezapomeň, že samotný soustruh ještě nic neumí, nech si dost peněz i na potřebné nástroje.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
testone: to je můj milášek, zprznil jsem si ho na přelomu 90tých let a chudáček malej se ještě barvy nedočkal... jinak to lože je z podélně rozříznuté dvacítky traverzy, svařené a obrobené
mr.fahrad: vyrobit si vlastní soustruh lze, ALE musí na to být nějaké výrobní zázemí a spousta času, lihové měny i té z Čnb + shovívalého zaměstnavatele, protože žádný samodlabný soustruh za ztrátu zaměstnání nestojí
mr.fahrad: vyrobit si vlastní soustruh lze, ALE musí na to být nějaké výrobní zázemí a spousta času, lihové měny i té z Čnb + shovívalého zaměstnavatele, protože žádný samodlabný soustruh za ztrátu zaměstnání nestojí
http://stroje.bazos.cz/inzerat/29517885/Soustruh.php" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Postupně jsem pročítal vaše příspěvky a většinou musím souhlasit. Jsem jeden s mladších ročníku a nemám zas takové zkušenosti v řemeslu. Ale tento soustruh by se nastavěl jeden ale v plánu jsou zruba 4 kousky. Proto by se to možná vyplatilo protože v práci mám přístup na cnc soustruhy a centra. Takže by se vyplatilo udělat na jednotlivé díly programy a nelepit to na koleni. A proč řešit stoupání závotovkou a né převodovkou je jednoduchá věc. Protože soustruh do budoucna bude cnc proto se nechci zalamovat s převodovkou spojkami.... Jinak vím že železo na železo nejni nejvhodnější materiál ale co člověk nadělá. Toto sem si vymyslel jako zimní projekt že doéma stejnak nemám co dělat a v práci jse toho hytlo také pár fachmanů takže to nejni jen muj holej výmysl nepodloženej praxí. A přídemi zbytečné vyhazovat x tisíc za čínana s kterého pak ve finále budu potřebovat jen pulku (na cnc přestavbu)
Ahoj,
základ normálně odlej z polymerbetonu s dvouma litinovýma špalkama, dobrý základ, a ostatní kontilitina, viz Tumlík nebo já.
Neboj to se dá, pokud máš čas, počítej 500 - 1000 hodin, mezitím to vystárne, zaškrábneš a jedeš.
Já teda nejedu, protože mám tak měsíc i míň času v roce, stavím teď pátým rokem, mám v tom tak 75 000Kč, ale dodělám a pak napíšu vlákno,,Proč
si nestaví lidi doma soustruh".
N.
základ normálně odlej z polymerbetonu s dvouma litinovýma špalkama, dobrý základ, a ostatní kontilitina, viz Tumlík nebo já.
Neboj to se dá, pokud máš čas, počítej 500 - 1000 hodin, mezitím to vystárne, zaškrábneš a jedeš.
Já teda nejedu, protože mám tak měsíc i míň času v roce, stavím teď pátým rokem, mám v tom tak 75 000Kč, ale dodělám a pak napíšu vlákno,,Proč
si nestaví lidi doma soustruh".

N.
Není vedení jako vedení.
nevím jestli tedy všechen ten materiál na stavbu "vyšetříš" v práci.. ale pokud ho budeš kupovat tak věř že jen za univerzálku, motor a spojovací materiál a vlastní materiál (pokud ho nebude moc) dáš víc jak za celého číňana..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu