Pohyb Motorov je "Trhaný"

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Niperix
Sponzor fora

19. 11. 2013, 9:44

Zdravým.
Riešim problém s trhaným pohybom motorov.
Mám túto oddeľovaciu dosku :
Opto.jpg
a driver:
driver_zapojeni.jpg
(http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=7669)
Zdroj je vypreparovaný z tlačiarne HP (5V na oddeľovaciu dosku a 24V do driveru)
Motor:
KP42JM2-007

Zapojenie:
Osa x oddeľovacej dosky je spojená s driverom otestovaným káblom (tam by chyba pravdepodobne byť nemala.).
na drivery je zapojený motor a napájanie:
vinutí1 biely žltý
vinutí2 červený modrý
mikrokrokovanie -> OFF
Nastavenie prúdu -> normal.

Nastavenie MACH3:
Ports and pins>
- povolená len os X
- step 9
- dir 8

Pri drivery je napísané že LED svieti len vtedy keď je motor aktívny - u mňa stále... :idea:

Motor jazdí do oboch strán ale jeho pohyb je veľmi sekaný (kroky pravdepodobne nestráca) Pravdepodobne si len nerozumiem z MACH-om a niečo som zle nastavil.

Prosím poraďte, vopred veľmi pekne ďakujem. :roll:

PS: Nová inštalácia okien a len Mach.
S prianím pekného dňa Niperix
Vopred sa ospravedlňujem za gramatické chyby

KX3 + GWE64 + GRAVOSTAR Profi v štádiu ťažkého testovania.
GMAN

1. 12. 2013, 8:56

Pokud LEDka svítí pořád, tak máte obrácenou polaritu STEP. Změňte proto stav v kolonce "Step Low active". Poté by měla ledka zhasínat.
Co myslíte tím trhavý pohyb? Pokud nemáte zapnuté mikrokrokování a otáčíte motorem pomaleji, tak jeho chod hladký nebude. Zkuste zapnout mikrokrokování 16x, jestli to pomůže. :)
Niperix
Sponzor fora

1. 12. 2013, 11:09

GMAN píše:Pokud LEDka svítí pořád, tak máte obrácenou polaritu STEP. Změňte proto stav v kolonce "Step Low active". Poté by měla ledka zhasínat.
Co myslíte tím trhavý pohyb? Pokud nemáte zapnuté mikrokrokování a otáčíte motorem pomaleji, tak jeho chod hladký nebude. Zkuste zapnout mikrokrokování 16x, jestli to pomůže. :)
Ďakujem veľmi pekne, :)
O tom "Step Low active" som viac krát čítal ale nenapadlo ma to nastaviť :roll: ja proste s elektrikou moc nekamarátim :wink: .
Mikrokrokovanie som mal nastavené blbo, nakoľko som testoval len na 8X a tam to bolo viditeľné akonáhle som dal 16X je to "nebe a dudy",žiaden trhaný pohyb proste nádhera ale len v režime "diagnostika" https://www.youtube.com/watch?v=HT8wsVNdMhA v ostatných ide trhano stále https://www.youtube.com/watch?v=8TXdlBxkXZg :cry:

Už skutočne neviem kde by mohla byť chyba.

Za každú radu vopred Ďakujem.

GMAN

2. 12. 2013, 12:21

V čem se lidí funkce v normálním režimu a v režimu diagnostika? :)
Takhle to skoro vypadá, že motor točíte rychleji, než se mu líbí. Tím pádem se utrhne ze synchronismu. Zkusil bych snížit rychlost, pokud to pomůže, budete muset zvýšit napájecí napětí, aby jste dosáhl vyšších otáček.
Niperix
Sponzor fora

2. 12. 2013, 12:38

GMAN píše:V čem se lidí funkce v normálním režimu a v režimu diagnostika? :)....
Netuším v čom sa líši.. ale už som testoval aj na malom programčeku zo všetkými troma motormi a pohybujú sa korektne len v režime diagnostika. Zajtra skúsim iný PC možno je zrada nikde v ňom. :D
Teraz som si všimol že motory mi vypadnú zo Synchrónu (ak to teda je ten trhaný pohyb) aj keď prepínam medzi jednotlivými režimami a nasledujúci riadok už ide v pohode.

Skúsim ten druhý PC :wink:

Inak Ďakujem za rady GMAN :mrgreen:

Niperix
Sponzor fora

7. 12. 2013, 10:06

Tak problém bol v PC... :oops:
Po cca 4 reštartoch keď v poriadku prebehol drive test tak sa motory správajú úplne normálne vo všetkých módoch.. :mrgreen:

zmena PC problém vyriešila.

https://www.youtube.com/watch?v=jtEBCSgPp_Q" onclick="window.open(this.href);return false;

Ďakujem za všetky rady.

Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“