SM 300E - PROMA

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Mad_BOXs

16. 12. 2013, 8:08

Zdárec, místní borci.
Dostal se mi do ruky tento "soustruh", je z r.v. 2001. Tak jsem se jal ho vyzkoušet a byl jsem mile překvapen. Upnul jsem do něj nějakou AL silnostěnou trubičku, asi 150mm délky o průměru 12mm, je to trochu tvrdší AL. Podepřel koníkem s otočným hrotem a zkusil jsem zabrat šponku. Po přejetí celé délky, jsem mikrometrem naměřil rozdíl 0.07mm postupně po celé délce. Skoro se mi tomu nechce věřit, že na takové hračce jde docílit takový rozdíl. A to si myslím, že je to způsobené koníkem.
Jenom jsem byl řádně vytočený z noniusu, dílky v palcích.
Půjde stejně do světa. Moc se na něm asi nedělalo, odpočíval v jedné zavřené dílničce. Kdyby měl někdo zájem......
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2013, 8:20

Ale to o přesnosti soustruhu moc nevypovídá, to se dá seřídit koníkem. Ale i když seřídíš koníka a podaří se Ti na obou koncích stejný průměr ve stovce, tak při dalším kusu tam zase může pár stovek letět. Protože ten koník má poměrně krátké vedení, a stačí s ním najet na smítko prachu a vyosí se. Dělat opakovaně dlouhé hřídele celé v háčku je kumšt.
Petr Spáčil
Mad_BOXs

16. 12. 2013, 8:53

Jo to souhlasím, jen mě překvapilo to, že není vyšlochtaný pod univerzálkou, jak to občas bývá. Asi opakovatelnost je nesmysl. Ten support je hračka.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“