Iste, niekomu to nebude fungovať, lebo nemá kontakt na vretene, niekomu to nebude fungovať, lebo chce/musí mať rozpínacie tlačítko, niekto to nechce, lebo proste nechce....
Tak nech sa pozrie niekde inde
Mimochodom, celé je to (hlavne) o tom, že ako sa dajú použiť lineárne ložisko a kolík. Je to jednoduché a prekvapivo presné, bezvôlové. Aj keď záleží na tom, aký kolík.
Ja som tam dal nejaký brúsený a kalený, vôla medzi ním a guličkami žiadna. Trošku som tam napchal vazelínu a ide ľahúčko. Akurát som musel konce ubrúsiť, sústruženie nič moc.
Menej náročný hobík nebude mať problém si pred zmeraním pripnúť krokosvorku na nástroj, zmerať si, či má vodivý rám, prípadne si to nakábluje tak jak treba, alebo si elektronicky zneguje signály (tak ako ja), aby mu to riadiaca jednotka zožrala.
Čo sa týka presnosti, tak mám len stovkové hodinky a tam je nepresnosť na tisíciny nezmerateľná. Či už dojazd nástroja na Z, alebo som testol štyri navzájom sa prekrývajúce kruhové kapsy (ako Audi) s rozličným vysadením frézy. V smere X takisto nemerateľné. Dovolím si tvrdiť, že to určite
dá do stovky, ak sa to poriadne spraví (a ten červený je spravený poriadne). Prípadne dajte metodiku, odskúšam, natočím.
A HLAVNE - väčšine (mne určite) stačí aj toto "takmer amatérske" riešenie, ak je to nenáročné na výrobu a porovnateľne presné s "poloprofi" riešeniami napr. od Vortexu. Akurát je to skoro za nič...