Patentování výroby.

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 4:51

Narazil jsem na jeden poměrně čerstvý patent, ze kterého jsem zmatený.Tady je odkaz:
http://spisy.upv.cz/Applications/2012/P ... 0162A3.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Kdo to nechce číst, jde v podstatě o patentování výroby formy, která se vyrobí 3D tiskem ze získaných naskenovaných dat nějakého objektu (a posléze "odlévání" metodou pěchování, utláčení, hnětení výdusku).
Jsem zmatený z toho, že patent nepřináší nic nového, o čem by se běžně nekomunikovalo jako o jedné z možností používání 3D.
Velké a pevné formy pomocí 3D se zatím nevyrábí, protože by to bylo velmi drahé. Ale každý kdo s 3D něco dělá, tak mu musí být jasné, že to jednou bude cenově přijatelné.
Podstata tohoto patentu je pouhá vyvoditelná úvaha o jedné z budoucích možností nějaké technologie. Ale na druhou stranu podstata smyslu rozvoje této nové technologie je právě i ta možnost, že jednou se bude k tomu účelu tato technologie používat. Proto se 3D tak šíří. Ale patent stojí paradoxně na stráži, abychom to dělat nemohli.
Mně to vážně hlava nebere a fakt by mě zajímalo,co si o tom myslíte. Děkuji.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
bobik

17. 12. 2013, 5:40

Že někdo zbytečně vyhodil peníze za patent. Každý sochař se na nějaké placení poplatků vy..re. I kdyby byl každej poctivej, tak zase tak moc těch sochařů není aby to nějak moc neslo.
Thomeeque

17. 12. 2013, 6:03

Přihláška vynálezu = patent?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 6:58

no rozhodne je to asi v ochrane lhute a o to slo
je to svinstvo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 7:05

Je to jako přihláška řádně přijaté a v registru. Já to našel ve vyhledávači patentového úřadu, když jsem zadal "3D".
Já bych tomu pánovi nic nevytýkal, jistě měl dobré úmysly vedené spíše nadšením pro věc. Vidím to jako hloupý přístup patentového úřadu, že tohle vůbec přijali. Mám za to, že vše neprve prochází sítem.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
radu78

17. 12. 2013, 7:23

Tak to je mazec. Asi si nechám patentovat CNC obrábění dřeva jako novou bezdlátovou metodu výroby třeba soch. :wink: Dá se s tím něco dělat ? Ten člověk může znemožnit práci spoustě lidí , nebo na ní parazitovat !
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 9:05

V USA existuje živnost, které se říká patentový troll. Člověk (spíš firma) skoupí různé patenty, případně si je sám podá a pak hledá každého na koho by se to mohlo hodit a kasíruje. Osobně si začínám myslet, že patentové právo potřebuje důkladnou revizi, podobně jako autorské :)
Aleš Procháska
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 10:19

Toto je nereálné, spíše takový vtípek.
Je to jako kdyby si někdo dal patentovat kolo že se může točit.

Ale je fakt že když to projde a někdo to bude chtít úplně stejně realizovat bude to muset zohlednit nebo to udělat "jinak".
Navíc si myslím že většinou se to bude dělat naopak, tedy udělá se kopie 1:1 na tiskárně a podle ní se vyrobí forma do které se bude odlévat, třebas na ztraceno. Viděl bych to na vzácné věci které nikdo nebude chtít ošahávat :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 11:02

to je neduslednost tech uredniku
je pravidlo ze nelze patentovat nic co je drive zname atd....
musi to byt produkt vynalezecke cinnosti a podobne

nerikam to uplne spravne ale ty podminky tam takove jsou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2013, 11:23

robokop píše:to je neduslednost tech uredniku
je pravidlo ze nelze patentovat nic co je drive zname atd....
musi to byt produkt vynalezecke cinnosti a podobne

nerikam to uplne spravne ale ty podminky tam takove jsou

Máš pravdu :) , proto tam je vlevo také hlavička a logo :) .....tohle jsou češi

Když Graham Bell vynalezl telefon, měl už tři zmeškané hovory od Járy Cimrmana. :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2013, 1:38

Tohle není žádný patent, jen naivní blábol .... a vyhozený prachy :lol:
Patent musí obsahovat především prvek novosti. Zde se ovšem popisují existující a všeobecně známé postupy navíc jen principielně. Tohle zbourá jakýkoliv patentový znalec.
Aby to šlo patentovat, tak by to musel být velmi precizní, detailní a prověřený technologický postup, který by obsahoval něco opravdu originálního a nového. V tom dokumentu ale nic takového není ....
Selic

18. 12. 2013, 5:26

Tohle je pouze přihláška, tu může podat každý na jakoukoliv blbost. A na 99.9procent to bude zamítnuto.
Jako třeba tohle: http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/po ... 494&lan=cs" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2014, 8:04

No mohl bych se na to přeptat mého otce, letitého patentového zástupce, ale myslím že ani nemusím. Postupy se sice patentovat dají, ale tohle je jen přihláška a pokud by dotyčný chtěl patentovat ne jen pro čr tak bude mít nejspíš smolíka.
Per aspera ad astra
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“